bułki - 33426 przepisów (strona:1492/2229)

Pasztet drobiowy z orzechami. 157

ostygnięciu usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso razem z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. W czasie mielenia, co jakiś czas  wrzucamy ząbek czosnku i kawałek bułki namoczonej w wywarze z mięsa. Do mięsnej masy dodajemy orzechy, resztę składników, doprawiamy do smaku. Jeśli masa jest dość sucha, dolewamy wywaru z mięsa. Ja dodałam około 3/4 szklanki. Gdy uzyskamy

Dieta moja pasja
Delikatny Sernik 211

połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy całość - nie miksujemy już ! 4. Formę 25 x 35 cm smarujemy margaryną  i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy odłożonym wcześniej surowym białkiem. Na to wykładamy naszą masę serową. 5. Pieczemy najpierw przez 40 min w 190 stop, potem zmniejszamy temp

Gotowanie...to proste !
ekspresowy piernik 243

orzechy do dekoracji wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz rodzynek i orzechów. Miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy rodzynki i posiekane orzechy, mieszamy. Przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki (ok. 9×30 cm). Pieczemy przez ok. 55 min. w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową i dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Mini serniczki z makiem na kruchym cieście 287

masło. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem. Masa makowa i serowa:   400g masy makowej ( użyłam Helio ),  600g białego półtłustego twarogu,  3/4 szklanki cukru,  skórka z 1 cytryny

Z miłości do słodkości
Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście 4259

następnie odcedzamy na gazie (pozostawiamy go tak przez chwile aby dokładnie się odsączył) 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę wysmarowana masłem i wysypana bułka tartą. 3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i łączymy go z odsączoną masą makową. dodajemy także bakalie, aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka. 4. Aby nie tworzył się zakalec

Gotowanie...to proste !
Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle 218

Zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy ja w ściereczkę i umieszczamy w misce z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie. Wyjmujemy je i wkładamy do dużej blachach wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą, Zagniatamy szybko kruszonką. Okruszkami posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy w piecu nagrzanym do 190 st.C ok godziny. Mój piekarnik szybciej dopieka i wystarczyło 35 minut na tak wielkie ciasto! Pierwsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik z powidłami 291

proszku do pieczenia Wykonanie:   1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dwie małe formy keksowe posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, płatkami owsianymi lub bułką tartą. 2. W małym garnku podgrzać lekko mleko, dodać cukier i miód i wymieszać do rozpuszczenia. 3. Do dużego, szerokiego garnka wsypać mąkę, kakako, przyprawę, szczyptę soli, sodę i wymieszać

Mama z miasta
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 215

cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodać jogurt. 3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o wymiarach 26 ø cm. 4. Na wierzch wyłożyć owoce wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec około 45-50 minut. Wystudzić na kratce, posypać

Mama z miasta
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni 334

mężem na zakupach i zaszalałam. Kupiłam aż 4 nowe książki, z czego 3 kucharskie :) Zawierają sporo przepisów podzielonych na działy tematyczne. m.in. "domowa piekarnia". Postanowiłam wypróbować dziś przepis na bułki. Nie jest to mój przepis marzeń. Chciałam zobaczyć czy bułeczki się udadzą i czy będą smaczne. Następnym razem spróbuję mąkę kukurydzianą zastąpić gryczaną. W przepisie jest też niestety kefir. Zastanawiam

Mama z Motylem
Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym 194

cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min. 2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy. Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy

Gotowanie...to proste !
krokiety wigilijne 473

grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
błyskawiczne ciasto piernikowe bez miodu 195

czekolady + 50 g masła) posiekane orzechy włoskie wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w garnku, mieszamy np. końcówką od miksera. Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki ( cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Noże - który, do czego ? 229

stanowi gwarancję niezwykle twardego ostrza i wysokiej odporności na korozję.    nóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto piernikowe z czekoladą 191

składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Staropolska ściągawka wigilijna 199

gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry s.o. powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone

Tradycyjna Kuchnia