Sałatka Cezar – Caesar Salad 317pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Tostujemy w piekarniku nastawionym na 150⁰C + termoobieg do zezłocenia, około 10-15 minut. W połowie czasu mieszamy bułkę żeby równo się przypiekała. Fragmenty bagietki powinny być lekko zezłocone, chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Gotowe? Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SOS DO SAŁATKI CAESAR Sos to nic innego
Karo in the Kitchen
Jak jeść zdrowo kiedy brakuje czasu? 244wymówienia nazwy składników i mniej cukru (lub syropu glukozowo-fruktozowego) tym lepiej. Za kilka zł szybko zaspokoimy głód w dużo zdrowszy sposób niż np. za pomocą drożdżówki czy bułki czosnkowej (odsyłam Was do wpisu zdrowe przekąski do kupienia w sklepie ) Pasty kanapkowe Przygotowana z odpowiednich składników pasta kanapkowa pozwoli ograniczyć ilość niezdrowych smarowideł i wzbogacić naszą dietę chociażby
Powiedz dietom nie
Kruchy torcik z truskawkami 212łyżki cukru pudru WYKONANIE Kruchy spód i kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli i dodać posiekane nożem zimne masło. Masło wetrzeć w mąkę, tak aby przypominało bułkę tartą. Następnie dodać żółtka i całość szybko zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić spód i boki formy o średnicy 22 cm, po czym włożyć
Passions hobbies life
Placuszki walijskie z płatkami kukurydzianymi czekoladowymi 235Lubella corn flakes kakao i miód WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać posiekane nożem masło i wetrzeć je w mąkę, tak aby przypominało bułkę tartą. Na koniec wbić jajko, wlać mleko i zagnieść szybko jednolite ciasto. Do ciasta wsypać płatki i dłońmi wymieszać i lekko zagnieść całość. Rozgrzać dużą patelnię teflonową lub żeliwną
Passions hobbies life
Jak się robi rogaliki. 226Robi się tak zwyczajnie i po prostu, zobaczcie sami na zdjęciach. Przepis na ciasto maślane w poście bułki-maślane Nie ma tutaj żadnych tajemnic, Ciasto wykładamy na posypany mąką blat/ stół. Wałkujemy na grubość 2-3 mm. Kroimy na 8 części. Potem zaczynamy zwijać rogale. Zwijamy od podstawy do czubka. Jeżeli dajemy nadzienie, zasada jest
chleba naszego
Ekspresowe ciasto jogurtowe z truskawkami 381się zakalec. Truskawki myjemy i osuszamy. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm lub blaszkę o wymiarach (21x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy lekko bułką tartą. Przekładamy ciasto, a na nim układamy truskawki. Pieczemy 45-55 minut w 170 st. z termoobiegiem, po upływie ok. 40 minut sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe
bistro mama
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą 240wodzie (za brzydki zapach, który się z niego wydobywa podczas grotowania odpowiada siarka, możemy go nieco zneutralizować dodając do gotującej się wody mleko) i polanego masłem z tarta bułką, ale to zdrowe warzywo rozwija przed nami wiele innych możliwości. Doskonale smakuje na surowo – tak, tak, to nie pomyłka, koniecznie go spróbujcie w takiej postaci, jest chrupiący i pyszny – w różnych
Kulinarne przygody Gatity
Kartoflak/Babka ziemniaczana - najlepsza, najsmaczniejsza 323cebulą, następnie dodajemy czosnek, gorące mleko, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy np. łyżką lub szpatułą drewnianą. Tak wymieszaną masę przekładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 80 minut aż babka będzie z wierzchu złocistobrązowa :). Smacznego
Gotuj z Mąką
Kakaowa rolada z masłem orzechowym 238coś smakowitego na urodziny męża. Uwielbia masło orzechowe, dlatego wymyśliłam sobie, że zamiast tradycyjnego tortu zrobię roladę. Ciasto piecze się tylko kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu
Mienta blog
JOGURTOWA BABKA Z BAKALIAMI 227połączyły.Bakalie lub mieszankę keksową wsypać do osobnej miski dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Tak przygotowane bakalie dodać do masy i wymieszać.Formę do babki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą,następnie wlewamy masę,wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do temp. 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 min.funkcja góra-dół do suchego patyczka.Po wystudzeniu babkę polewamy polewą lub dekorujemy według
Mała w garnku miesza
Zapiekanki „krakowskie” 205przepis fast-food. Chyba każdy go zna i wielu go uwielbia. Mało kto wie, że pochodzi on z Polski, a dokładnie z Krakowa;) Oczywiście mowa o …. ZAPIEKANKACH. Pyszne, długie bułki z dodatkiem pieczarek i ser, a wszystko to polane ketchupem. No kto z nas ich nie próbował. Ja osobiście je uwielbiam, są tanie, sycące i szybkie w przygotowaniu, idealnie nadają
PatiGotuje
Club sandwich, czyli kanapka klubowa z sadzonym jajkiem 206plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek. Sałatę myjemy i osuszamy. Przekrojoną kajzerkę możemy przyrumienić na patelce na której smażyliśmy boczek i jajko. Dzięki temu nabierze więcej smaku. Na bułce układamy liście sałaty, kurczaka, którego smarujemy majonezem, plasterki boczku, awokado, pomidora, jajko i przykrywamy kajzerką. Kanapkę podajemy spiętą wykałaczką. Smacznego * jeśli nie lubicie zwykłego majonezu, albo chcecie chociaż trochę „odchudzić
PatiGotuje
Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym 272kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek
PatiGotuje
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 195pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe grzanki: pieczywo (około 3-4 bułki, np. kajzerki lub 7-8 kromek chleba) 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego majeranku sól Do podania: śmietana 18% drobno posiekana natka pietruszki Pieczarki kroimy
PatiGotuje
Kuleczki ziemniaczane 502oczywiście są świetnym dodatkiem do mięs typowych dla kuchni polskiej, ale mogą się szybko znudzić. Kuleczki ziemniaczane inspirowane były tymi mrożonymi, sklepowymi kuleczkami. Postanowiłam jedne nie panierować ich w bułce tartej, tak jak to jest w większości przepisów, a do ich wykonania użyłam zwykłej tortowej mąki. Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów
PatiGotuje