Kalafior zapiekany z parmezanem 392kalafiorem zawsze miałam problem. W czasach mojej młodości ( tak, tak, brzmi strasznie!) podawany był zwykle mocno rozgotowany, na ogół z tartą bułką i masłem. Jadłam, ale bez entuzjazmu. Po latach odkryłam, że kalafior nie musi być miękką papką, że może być wyrazisty i chrupiący. I że taką wersję lubię. Dzisiaj kalafior pikantny. Pieczony. Do tego ostry sos. Polecam
Stare Gary
Egipski ful czyli pasta z bobu 194teraz jest tak z fulem jak z naszym bigosem, ile domów tyle wersji. Ważne jednak jest to że pasta jest przepyszna i warto ją zrobić i zajadać z chlebem, bułką, trochę jak dobra, gęsta zupa. Egipski ful czyli pasta z bobu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Drobiowe burgery z suszonymi pomidorami OLE! 218chilli - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane bułki - nada im cudowny aromat! Sos cytrusowy na białym winie - warto przygotować go wcześniej i warto przygotować go dużo! NA ZAPAS! Świetnie stroi również z wołowiną, czy wieprzowiną. Cytrusy sparz wrzątkiem
Spektrum Smaku
Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką 181pieczywo, orzeźwiający ogórek z jogurtem i najadając charakteru czarnuszka, niby niepozorna, a zmienia smak tradycyjnych produktów! Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką Składniki: 1 bułka włoska ciabatta 1 ogórek zielony, gruntowy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki czarnuszki sól do smaku koperek do dekoracji Przygotowanie: Ciabattę kroimy na równej
Moja smaczna kuchnia
Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy z kurczaka. 370kotlety w kokosowej panierce . Małe kąski z kurczaka w panierce kukurydzianej można wykorzystać do różnych dań np. do gyrosa, do tortilli, czy do naleśników. Przeważnie do panierek wykorzystuje się bułkę tartą, która ma zasadniczą wadę – pali się na patelni. Ja polecam do panierowania mąkę kukurydzianią, która się nie pali, i ostatnio króluje w naszej kuchni, podawałam Wam ostatnio stripsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 242chłodzimy w lodówce ok godziny. Jeśli po tym czasie masa nadal jest super rzadka dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce. Smażymy po 3-4 minuty z każdej struny i po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i smażymy ok 4 minut, dodajemy zioła
Dzieje kuchennej Wiewióry
Quesadilla z rwaną wieprzowiną i serem cheddar 226Pamiętacie przepis na łopatkę wieprzową długo pieczoną? Dzisiaj chcę Wam pokazać jak można ją wykorzystać oprócz podawania jej z bułką czy na kanapkach. Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej. Jest to, najogólniej mówiąc, opiekana kukurydziana lub pszenna tortilla z farszem: serem, ziemniakami, grzybami, mięsem, papryka czy chorizo. Odmian quesadilli jest mnóstwo i myślę, ze trudno byłoby znaleźć jedyna i słuszną
Codzienna kuchnia niecodzienna
Mleczna kanapka 187mleka w proszku Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1,5 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka garść posypki (orzeszki, czekoladowe płatki, czekoladowe kamyczki itp.) Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (moja forma ma 22x30cm). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, po czym dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać
Gotowanie jest łatwe
TARTA Z KIEŁBASĄ, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 206ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Farsz: Cebulę kroimy
Ciastka - domowe słodkości
TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM 188ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wodę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około
Ciastka - domowe słodkości
Currywurst 280bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym, a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką. Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie dobrze smakuje podana do pieczonych frytek z piekarnika, które zdecydowanie częściej goszczą
Fabryka pomysłów
Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem 218magnez, żelazo, wapń, cynk czy potas, które pomagają przywrócić równowagę organizmu po infekcji, dlatego warto ją dodać do swojego jadłospisu. Przyznam się, że fasolkę najczęściej jadam z masłem oraz bułką tartą, a w takiej wersji przygotowywałam ją pierwszy raz – ale na pewno nie ostatni. Danie bardzo mi smakowało Fasolka szparagowa z kurczakiem na pewno Wam posmakuje – zachęcam
Kuchnia Bazylii
Fasolka szparagowa z curry i kurkumą w 30 minut 220Letnie obiady obfitują w sezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób
Apetyczna babeczka
Ciasto drożdżowe z borówkami 178już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale […] Artykuł Ciasto drożdżowe z borówkami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelope
Cukiniowa zupa krem z awokado 205Taką zupę podawać razem z bułką lub chlebkiem czosnkowym. Cukinię umyć i pokroić w dużą kostkę( nie obierać ze skórki, tylko umyć), cebulę obrać i pokroić, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cukinię razem z cebulką i czosnkiem. Smażyć tak długo aż lekko wszystko zbrązowieje. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew, posiekany tymianek i chilli
Kuchnia Pokoleń