bułki - 33426 przepisów (strona:1476/2229)

Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 197

mieszamy i dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu

Kuchnia w czekoladzie
Podglądamy grille Polaków 226

stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków. Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię , paprykę i cebulę . Pieczywo i dodatki Najpopularniejsze dodatki do posiłku z grilla to chleb lub bułka, również delikatnie podgrzane nad ogniem oraz ketchup i musztarda. Nieodłącznym elementem biesiadnego spotkania przy grillu jest piwo , którego spożywanie deklaruje ponad 3/4 badanych Polaków. Post Podglądamy grille Polaków pojawił się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb rozmaitości. 138

Chleb, który dzieci lubią bardziej niż bułki :)Co takiego jest w tym pysznym chlebie?... Już podaję składniki na dwa bochenki foremkowe 30 x 11 Mąka typ650- 5 szkl., mąka żytnia typ2000- 1 szkl., drożdże 1/2 kostki, woda ciepła- 2 szkl.,  cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik

chleba naszego
Kluski domowe, rosół. 159

kluski, to musi być rosół :) , tym razem wieprzowy rosół na klopsikach z łopatki mielonej... Do pół kg mielonego dodajemy jajko, łyżkę majeranku, ~pół łyżeczki soli, pieprz, trochę bułki tartej, wyrabiamy na jednolita masę i wstawiamy 3 litry osolonej wody na rosół z liściem, zielem, cebulą... Kulamy pulpety i czekamy na zagotowanie wody :) Do gotującej się wody wrzucamy pulpety i gotujemy

chleba naszego
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 192

szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka

moj przepis na
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 179

odwracamy na talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami.  Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą

VioletoweKucharzenie
Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, klasyczne jak z budki. 253

wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem.  Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe.  Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki pikantny extra ) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Gotowane klopsy z piersi kurzych w sosie z porami 182

Przygotowanie klopsów – piersi kurze, cebulkę zmielić w maszynce do mięsa z tarczą z dużymi oczkami. Do masy mięsnej dodać jajka, paprykę w proszku, oregano, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojoną cebulę, zmiksować obroty 6, czas 5 sek wyjąć cebulę i włożyć

Kuchnia Pokoleń
Pierogi 171

zaczyn urośnie,  to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,  potem dzielimy

chleba naszego
CYNAMONOWE BUŁECZKI 165

Pyszne i pachnące CYNAMONOWE BUŁECZKI wprowadzą do każdego domu wyjątkową... Artykuł CYNAMONOWE BUŁECZKI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku) 1576

mleka w proszku pełnego PONCZ -0,5 szkl wody -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki wódki lub rumu DODATKOWO -opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g Biszkopt Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka drożdżowa parzona 199

minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Łakomczuchy mogą przygotować lukier. PS. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem 865

pieprz ulubione przyprawy/zioła Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formę posmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Następnie ułożyć na niej ciasto i nakłuć je widelcem. Na ciasto ułożyć podsmażonego kurczaka, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser feta oraz oliwki. W misce połączyć jajka z serem żółtym

The Sweet Damsel
Drożdżowe bułeczki 189

wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki  :)   Drożdżowe bułeczki Składniki na 8 bułek :  500 g mąki pszennej 6 łyżek roztopionego masła 50 g świeżych drożdży  łyżeczka soli   łyżeczka cukru  około 300 ml mleka  Przygotowanie :  Przygotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
chleb z kaszą gryczaną 193

dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody.  Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasta mamy na dwie foremki 30x11, które smarujemy i obsypujemy bułką tartą... Gdy ciasto wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika

chleba naszego