Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 336łyżeczka ) Wykonanie: Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 21 - 22 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło roztopić wraz z czekoladą w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą
Opowieści z piekarnika
Migdałowa szachownica 919ciasta ( najlepiej robić to szpatułką, nabierając powietrza od spodu ). Ciasto przelać do keksówki o wymiarach dolnych około 29 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 minut w temperaturze 170°-175° C, do suchego patyczka. Po upieczeniu przez kilka minut przestudzić w foremce, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego
Opowieści z piekarnika
Ciasto na maślance ze śliwkami 243suche. W drugiej misce wszystkie mokre (olej, jajka, maślanka). Do składników mokrych dodajemy stopniowo suche i mieszamy. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypaną bułką tartą, wylewamy masę. Na wierzchu układamy śliwki Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem
Lena Gotuje
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej 388łyżeczka suszonego tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska oraz świeżo starty pieprz(opcjonalnie) oliwa bułka tarta Wykonanie: Buraki należy upiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez niecałą godzinę z termoobiegiem. Powinny być al dente. Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy na sicie, następnie przełożyć
Wino Francja Kuchnia
Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem 209magnez, żelazo, wapń, cynk czy potas, które pomagają przywrócić równowagę organizmu po infekcji, dlatego warto ją dodać do swojego jadłospisu. Przyznam się, że fasolkę najczęściej jadam z masłem oraz bułką tartą, a w takiej wersji przygotowywałam ją pierwszy raz – ale na pewno nie ostatni. Danie bardzo mi smakowało Fasolka szparagowa z kurczakiem na pewno Wam posmakuje – zachęcam
Kuchnia Bazylii
🧀 Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem 313Zapiekanki z pieczarkami i serem to mój przysmak z dzieciństwa Dziś przygotowuję je na bagietce lub półbagietce lecz kiedyś robiłam je razem z tatą na bułce wrocławskiej. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby samodzielnie w domu przyrządzić kultową zapiekankę, lepszą od tych, które podają w budkach na mieście! Spróbujecie przyrządzić je raz, a na pewno powrócicie do tego pysznego przepisu, wierzcie
Kuchnia Bazylii
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 256puszystą masę, wlewam olej i dalej ubijam. Dodaję mąkę z proszkiem i odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzę. Po czym przekrawam na pół. Z jednej połówki zeskrobuję wierzch i odkładam do miseczki
Bon Appetit Małgorzaty
Tarta biszkoptowa z owocami 191cukier się rozpuści. Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie
Smak mojej kuchni
AleGloria – pyszny niedzielny obiad – POLECAMY 287zewnątrz. Całość smaku podkreślał mus z szarej renety. Jednak tak zachwalając pierś nie można zapomnieć o knedlach – delikatne, mięciutkie i dzięki temu, że były po wierzchu posypane tartą bułką miały wyjątkowy smak. Połówkę kaczki po polsku, faszerowaną kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą Połówka kaczki po polsku, faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą Połówka kaczki po polsku, faszerowana kwaśnymi jabłkami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami 275Towarzyskie spotkanie? Mam dla Was pomysł na świetną przekąskę. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem, przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego
Mienta blog
Kalafior pieczony 347Kalafior pieczony . Kalafior pojawia się u nas na stole od czasu do czasu, najczęściej podaję ugotowany kalafior z bułką tartą i masłem, uwielbiam też surówkę z surowego kalafiora i warzyw. Kalafior pieczony w piekarniku to chyba najsmaczniejsza jego postać, to zdecydowanie mój Nr 1! Jest chrupiący, aromatyczny i pikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hasło tygodnia - parówki. 226kiełbaska wiedeńska. Oprócz Wiednia, bo tam nazywają ją frankfurcką - ot, ciekawostka! Co można począć z takimi parówkami oprócz ugotowania i podania z musztardą (lub keczupem), na talerzu (lub w bułce)? Na pewno coś można. Im dłużej nad tym myślę, tym bardziej jestem przekonany, że można z nimi zrobić niemal wszystko. ;) Spróbujmy
zadanie-gotowanie
Babka piaskowa, pyszna i puszysta 222sztywną pianę. Ubitą pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie. Pieczenie – formę o wymiarach 22 x 12 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 40-50 minut. Jak już ciasto będzie wyrośnięte i nabierze lekko brązowego koloru oznacza że jest upieczone. Sprawdzić
Kuchnia Pokoleń
roladki z indyka 194Jest łatwa i szybka w wykonaniu. składniki: 5 plastrów z podudzia z indyka 5 plastrów cienkiego wędzonego boczku 5 plasterków szynki przyprawa gyros pieprz świeżo zmielony ,sól jajko oraz bułka
Ugotujmy Coś
Lody o smaku Kinder z kokosem i orzechami 184lody. Domowe mają to do siebie, że sami możemy komponować swoje ulubione smaki. W połączeniu z znanymi batonikami, wiórkami kokosowymi i orzechami powstał rewelacyjny smak. A zrobienie ich to bułka z masłem - bez kilkukrotnego mieszania, bez maszynki! 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder 2 jajka 2 łyżki ciepłej wody 140 g cukru 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka
VioletoweKucharzenie