bułki - 33426 przepisów (strona:1474/2229)

Ciasto bananowe 225

wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów). Po upieczeniu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 201

flour) 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z dwóch cytryn lub ulubiony aromat Formę (2,6 litra) wysmarować i wysypać bułką tartą  (bezglutenowcy nap. mielonymi migdałami) Całe jajka dobrze ubić na puszysta masę-  (należy się przyłożyć do ubijania bo od tego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułeczki śniadaniowe 187

bardzo zmęczona ..domownicy również maja już tej " bidy" dość Postanowiłam zrobić im niespodziankę i upiecz bułeczki na śniadanie. Ciasto na bułki wyrobiłam wieczorem. Wieczorem tez uformowałam bułeczki, ułożyłam na natłuszczonej blaszce, owinęłam folia spożywcza i schowałam do lodówki. Rano wyjęłam bułeczki i poczekałam 30 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Po Francusku 151

ćwiczenie czyni mistrza- Kupiłam upragnione od dawna foremki do bagietek ... no i sie zaczeło testowanie przepisów..... Nie pytajcie ile napiekłam bagietek....zapasu bułki tartej mam na najbliższe pół roku! Szukałam wszedzie. Wypróbowałam wszystkie przepisy dostepne w mojej biblioteczce...i ... to nie było to! Okazało sie ze przepis czekał na mnie u Doroty na blogu Moje wypieki . Przepis genialny praktycznie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowe masło czekoladowo-orzechowe 169

Domowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego...  Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga  Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PETIT PAINS AU LAIT 153

chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie. Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible".  Z podanej ilości wyjdzie około 10 bułek. 450 g mąki chlebowej pszennej( strong white flour) 10 g soli (użyłam troszkę mniej 8gram) 15g cukru- 1 dużą łyżkę 50 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jogurtowe bułeczki 174

pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny.  Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej lub więcej ) 1,5 łyżeczki soli 200g jogurtu naturalnego (użyłam grackiego) 1 jajko 120 ml mleka 60g masła(rozpuszczonego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Quiche Lorraine 157

kruche czyli nie gnieciemy za długo, można zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce około 30 minut.  Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę.  Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.  Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Banoffe pie czyli moja wariacja 177

siekanej czekolady deserowej  Wszystkie produkty zmiksować w malakserze na konsystencje mokrego piasku. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę wysmarować masłem i obsypać na przykład mielonymi migdałami, lub po prostu bułką tartą. Zmielonymi ciasteczkami wyłożyć formę - spód i boki. Podpiec w  piekarniku w temperaturze 170 stopni 10 minut. 4 dojżałe ale jeszcze żółte banany sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 248

roladek schabowych i farsz wyszedł bardzo pyszny. Jeśli jednak nie macie pod ręką cykorii, dobrym zamiennikiem może być por albo cebula. Takie roladki można również obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu do miękkości – nie potrzeba wtedy sosu do podania. Składniki na ok 4 roladki ze schabu : o k 500 g schabu bez kości 2 cykorie

e-PrzepisyKulinarne
Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową) 154

mąki połączone z proszkiem do pieczenia.  Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche

Di gotuje
Ciasto na wiosnę. Różowe 199

zdyszani, zasiedliśmy przy okrągłym stole kuchennym, popijając ciemne piwo i obserwując ciężko pracującego nad posiłkiem C. Żeby nie było - swój wkład w rzeczony posiłek miałam, w postaci domowych bułek do burgerów. C., poza kwintesencją, czyli mięsem, przygotował też sos grzybowy z porto, który zdetronizował wszystko inne. Był tak pyszny, że - jestem pewna - nie tylko mi śni się po nocach. Później

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Baba na stole - dwukolorowa babka majonezowa 210

dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość. 3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao.   4. Blaszkę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. 5. Wlewamy na zmianę oba ciasta do blaszki.   6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 192

dodaję orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam.  2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.  3. Ciasto przekładam do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26cm. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).  Książka "Wypieki Siostry Marii" bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Z racji tego, że uwielbiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 166

miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki (8 bułek) Ciasto 200 ml mleka 50 g masła 400 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 60 g cukru płaska łyżka cukru waniliowego szczypta soli jajko, średniej wielkości Nadzienie

Słodkie inspiracje