bułki - 33426 przepisów (strona:1470/2229)

Babka rumowa 220

przestając ucierać dodajemy kolejno jaja i mąkę wymieszaną z z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy alkohol i wsypujemy bakalie oprószone mąką. Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą (chyba, że używamy silikonowej, wtedy nie trzeba tego robić) i napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem

Cynamonowe szczęście
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 136

łyżki mleka/wody Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 189

żadnego doświadczenia - dla osób starszych, których dieta jest oparta na bardzo delikatnym pieczywie - dla dzieci: jak dla mnie to petarda, możemy przygotowywać bardzo puchate i mięciutkie chleby niczym bułki, idealne rozwiązanie dla mam, których dzieciaki jedzą mięciutkie kajzerki, których skład lepiej przemilczmy, tutaj to my decydujemy co dodamy do chleba, jaką mąkę użyjemy.  - dla osób zabieganych, zapracowanych, dbających

SMYKWKUCHNI
Makaron z truskawkami i wspomnienie dzieciństwa na zawołanie ;-) 224

szypułkować, czego strasznie nie lubiłam z moją siostrą robić. A potem te truskawki człowiek jadł od rana do wieczora, w formie koktajlu, zupy mlecznej z truskawkami, makaronu z truskawkami, bułek drożdżowych z truskawkami, ciast wszelakich i kompotu z truskawek! Takie to były dni, do których dziś choć na jedną minutę by się chciało wrócić! Nie ma lepszej metody, robię

SMYKWKUCHNI
Babka majonezowa 127

ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułki pszenne. 173

gładkie ciasto. Ja wyrabiam mikserem bo ciasto jest dość rzadkie. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby bułki nie były  twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i  zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki. Kiedy podwoi objętość wyłożyć  na stolnicę i formować bułeczki. Ja robię z ciasta wałek

Agusiowe smakołyki
Chlebek owsiany 186

Wyrabiać mikserem z haczykami kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Piekarnik włączyć na  180 stopni.Grzałka góra ,dół. Przełożyć chlebek do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.Wierzch chlebka wysmarować mlekiem i posypać słonecznikiem lub mąką. Zostawić chlebki do wyrośnięcia w foremkach aż piekarnik się nagrzeje ok 15 -20 minut. Piec 1 godzinę.Po wyjęciu

Agusiowe smakołyki
Szarlotka z budyniem 179

śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem siekać. Na końcu

Różne smaki w kuchni
Szybkie półkruche ciasto ze śliwką 188

śmietany zagnieść półkruche ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście  rozłóż śliwki ( można podsypać bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C. Posyp cukrem pudrem

Różne smaki w kuchni
Torcik makowy 173

ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po lekkim ostudzeniu łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Amaretto

Różne smaki w kuchni
Tradycyjna babka z lukrem 174

oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą  .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekać ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch

Różne smaki w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 158

wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem

Różne smaki w kuchni
Babka majonezowa 217

porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Do zdjęć użyłam Porcelanę Bogucice- Twist

Aga w kuchni
Baba Wielkanocna o smaku cytrynowym 174

pieczenia. Następnie dodajemy w małych porcjach suche składniki miksując na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Formę dokładnie smarujemy i oprószamy bułką tartą. W nagrzanym piekarniku do 180 st C pieczemy 40-45 minut. Po teście tzw. Suchego patyczka i zarumienieniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ją tam aż do wystudzenia przy uchylonych

Z notatnika
Pulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym 979

Skuszę Was? Składniki pulpetów: 600 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko ------------------------- olej do smażenia pulpetów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Składniki sosu: 2 średnie cebule 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 250 ml bulionu (może

Smak mojego domu