bułki - 33426 przepisów (strona:1470/2229)

KEEP CALM AND.. BE GLUTEN FREE!!! 98

bezglutenowe nie musi być niesmaczne.  Zasada jest prosta - należy nauczyć się czytać etykietki produktów oraz NIE kupować (lub ograniczać do minimum) typowe produkty bezglutenowe  - mam ma myśli - bułki, chleby (gotowe)  - nie są one smaczne a za to naszpikowane wszystkimi cudami świata. Lepiej upiec sobie własny chlebek :) Jest wiele dostępnych produktów, nie przetworzonych z których wyczarować można smaczny

BezglutenowaIzabela
KROKIETY BEZGLUTENOWE 142

podsmażonych pieczarek podsmażonej cebulki  oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego) po połączeniu składników (po ich ostygnięciu) dodać jajko aby farsz się "zawiązał". Doprawić solą i pierzem. Gotowe. :)) Nie używam bułki tartej, tak przygotowane podgrzewam jeszcze lekko na patelni albo posypuję serem (mozzarellą) i zapiekam w piekarniku do momentu roztopienia się sera

BezglutenowaIzabela
BEZGLUTENOWE - JOGURTOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY 132

PRZEPIS : 200 g mixu mąk bezglutenowych (użyłam mixu na chleb) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli łyżka oleju 220 ml jogurtu naturalnego  oraz trochę oleju do posmarowania bułek przed włożeniem do piekarnika Mąkę, sól i sodę mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt. Najlepiej żeby był on bardzo gęsty, żeby po wymieszaniu składników można było uformować ręcznie bułeczki

BezglutenowaIzabela
ZAPIEKANE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 141

suszona kaszka kukurydziana oliwa Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje nam zająć się smakiem - doprawiamy naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe

BezglutenowaIzabela
NADZIANA ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 162

Rolada? Ok!! Co potrzeba??  1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka  Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety  mielone.  Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :)  Następnie zabieramy się za farsz.  0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku Tu sprawa

BezglutenowaIzabela
NADZIANA BEZGLUTENOWA CIABATTA 148

pokrojone w małe kawałki - smażymy ok 3-4 minut. Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, słodką papryką. Teraz zajmujemy się naszą ciabatta - wyciągamy jej "środek" tworząc wgłębienie.  Faszerujemy nasze bułki, układamy na blachę i posypujemy serem Zapiekamy do momentu roztopienia się sera - ok 10 minut, 180 stopni

BezglutenowaIzabela
BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 141

olej do smażenia opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej  * Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów.  ** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe. Przygotowanie: Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje

wegujemy
Pampuchy z sosem truskawkowym 193

odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki. Gotowe kluski gotować na parze około 8 minut. Truskawki połączyć z cukrem i ze śmietaną i zmiksować blenderem. Pampuchy przed podaniem polać sosem. Smacznego

kuchnia doski
Izaura. 239

łyżeczka sody Jajka ubić z cukrem, dodać kakao i dżem. Zmiksować i dodać mąkę, sodę, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować. Wylać na blaszkę wysmarowana margaryną i posypaną bułką tartą. Masa serowa: 800 g sera ( ja użyłam Mój ulubiony z Wielunia, jak dla mnie najlepszy) 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Żółtka utrzeć

Agusiowe smakołyki
Kotleciki z cieciorki. Falafel. 131

próbę na jednym kotleciku. Jeśli się rozpada - dodać mąki. Smażyć falafelki do zrumienienia z obu stron. Odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać w bułce pita lub tortilli ze świeżymi warzywami i sosami (np. jogurtowym, ziołowym

zadanie-gotowanie
Drożdżowo makowe ze śliwką 124

układam śliwki, przykrywam go trzecim paskiem i znowu śliwki, na to czwarty pasek i śliwki. Ciasto składam w roladę, sklejam na końcach. Przekładam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Do miski przekładam masło, smalec i mąkę, zagniatam palcami, na końcu dodaję cukier i już tylko łączę. Na ciasto wykładam kruszonkę. Wstawiam

wesoła kuchnia
Cynamonowa babka drożdżowa z suszonymi wiśniami 148

około 1,5 godziny ). Przygotować formę na babkę o średnicy 22 - 23 cm i wysokości 11 cm ( trochę większa też będzie dobra ) - wysmarować ją tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przenieść je do przygotowanej formy i równo rozłożyć. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Kostka kawowo-malinowa 145

kostki czekolady, u mnie gorzka Składniki na biszkopt i ser na masę kawową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x35 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę

Monia miesza i gotuje
Shortbread z tymiankiem 196

kalorii, bo nie umiem poprzestać na jednym. Najczęściej piekę je więc wtedy, kiedy wybieram się do koleżanki i nie chcę przyjść z pustymi rękami.  Ich przygotowanie to  bułka z masłem. Dodatkami można dowolnie zarządzać, a ograniczeniem jest tylko kuchenna szafka z przyprawami. Robiłam kiedyś z czubricą, z samym parmezanem, a w planach mam z wędzoną papryką

bistro mama
Cieciopinamnerex- burger idealny 186

Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania, ponownie wymieszaj. Wyrabiaj burgery zwilżonymi dłońmi, a następnie smaż na rozgrzanym oleju kokosowym do momentu, aż kotleciki zaczną się rumienić. Podawaj z bułką lub same, w towarzystwie świeżych warzyw i kiełek lucerny. Smacznego

Smiling Shrimp

Proponowane wyszukiwania