drożdży (4 g) 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka cukru (20 g) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego mleko do posmarowania bułek PASTA CZOSNKOWA: 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypior z 2 główek czosnku lub natka pietruszki pieprz sól Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy na gładkie ciasto. Można
Kuchnia od dwojgaHej! Fasolka szparagowa to świetne warzywo, które możemy wykorzystać jako przystawkę do obiadu. Super szybko się ją przyrządza, a zarazem bardzo prosto. Jedzmy ją więc dopóki
Tylko pysznieorzechów włoskich. Nie dość, że są o wiele zdrowsze, to do tego niesamowicie dobrze smakują. Oczywiście, jeśli chcecie zastąpić orzechy, to droga wolna. W ich miejsce możecie użyć chociażby bułki tartej, ale zachęcam do stestowania mojej propozycji. Liczę na to, że krokiety z piekarnika podbiją Wasze serca. Naleśniki do krokietów zrobiłem z przepisu na klasyczne naleśniki z mąki orkiszowej
Blendmanuznamy, że już się wszystko upiekło, serwujemy na gorąco... z surówką Po przepis na surówkę kliknij tutaj surowka-błyskawiczna Można też przygotować pieczywo ... bułki-z-oregano-i-papryk ą Jak również dodać jakąś sałatkę salatki-surowki Polecam wszystkim ! Smacznego
chleba naszegoodżywcze, witaminy i również bardzo smaczna. Korzystajmy więc z niej póki możemy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą. Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową
Oryginalny smaksmakują wybornie 😊 Składniki na 2 porcje: - 400 g ziemniaków - 150 g twarogu chudego - 1 jajo - 40 g cebuli - koperek - tłuszcz do smażenia - łyżeczka mąki kukurydzianej Opcjonalnie panierka: - 1 jajo - bułka tarta Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia) 2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Tłuczemy wszystko ponownie
Zdrowie i pysznie na talerzuminut do napuszenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Można też do białka którym smarujecie bułki dodać łyżkę cukru pudru, wtedy wierzch bułeczek będzie słodki od razu po upieczeniu
Agusiowe smakołykisamą sprawą. Dlatego postanowiłam opublikować raz jeszcze, przepis na placki ziemniaczane. Należy pamiętać, że plaski ziemniaczane to potrawa ziemniaczana i bezglutenowa, nie zawierają mąki, kaszki, bułki tartej itp. kg ziemniaków średnia cebula 2 jajka sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na gęste sito lub kawałek gazy, można
Dieta moja pasjakoncentratu pomidorowego 1 marchewka 1/4 pietruszki korzeń garść natki pietruszki 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Składniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/4 posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz Wszystkie składniki na klopsiki mieszam. Rękami zmoczonymi w wodzie formuję kulki i obtaczam je w mące. Smażę na oleju
MojaQchnia.plsztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe przesiane składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem (boki oraz spód) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół). Biszkopt pieczemy do suchego patyczka- ok 40 minut. Jeśli widzimy, że wierzch się zbytnio rumieni- przykrywamy
Kuchnia w czekoladzieDodać przesiane składniki sypkie i ponownie wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wmieszać w masę. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Stan upieczenia sprawdzać testem "patyczka". Po wyjęciu
Grunt to przepis!trzeba przekonywać. Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko Składniki sosu: 4 średnie cebule 300 g kurek 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 150 ml śmietany 30% sól pieprz Ponadto: kilka łyżek oleju
Smak mojego domujuż kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie! Latem kalafior często jest na naszym stole. Bardzo lubię po prostu go ugotować i polać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Dorodna sztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich
Smaczna Pyzalepiąc małe uszy, oczy i noski układać je na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia (czarne części pandy muszą być dość cienkie bo one również trochę urosną) . Gdy bułki w formie wyrosną nakleić na nie czarne ulepki w odpowiednich miejscach za pomocą pozostałych jajek. Piec w 200’C ok 15 minut w trybie „góra i dół” następnie 10 minut
Candy PandasZapiekanki bakłażanowe to smażone plastry bakłażana zapiekane w piekarniku z farszem z pieczarek i papryki oraz mozzarellą. Bardzo fajne i oryginalne przekąski na kolacje, w których bułka została zastąpiona bakłażanem 😉 W porównaniu do tradycyjnych zapiekanek, te są bardziej czasochłonne, ale smakują naprawdę wyjątkowo i warto się "pomęczyć" 😉 Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 papryka ok. 300 g pieczarek
Kuchnia MagdaLeny