Panzanella, czyli włoski sposób na pomidorową błogość 250Mówię Wam, nie ma takiej pogody, której ta sałatka nie dałaby rady. Szaroburość totalnie rozproszona i nawet jakby więcej słońca w głowie :) Toskańskiego, oczywiście! Panzanella Potrzebujesz: 100g czerstwego chleba (bułki lub ciabatty) 300g dojrzałych pomidorów 1 łyżka kaparów 4 filety anchois 2 upieczone papryki 1/2 małej cebuli garść świeżych liści bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina 3 łyżki oliwy
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Filet z kurczaka w panierce z krakersów 277Filet z kurczaka w panierce z krakersów z piekarnika . Pieczone stripsy z kurczaka. Aby po upieczeniu mięso kurczaka było soczyste i kruche moczę je kilka godzin w jogurcie. Zamiast bułki tartej czy mąki kukurydzianej wykorzystałam do panierowania zmielone krakersy. To odchudzona wersja stripsów z kurczaka smażonych na patelni. Polecam też upiec filet z kurczaka , to idealna wędlina drobiowa na kanapki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym 235swoją opinią w komentarzu. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 kromki chleba 2 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka
O kuchni z uczuciem
Tatar z łososia 208oraz cebulę. Tatar przed podaniem należy schłodzić. Formujemy kulki z łososia i układamy na talerzu. Do tego oddzielnie układamy poszatkowany koperek, kapary oraz cebulę. Tatar możemy podawać z dodatkiem bułki lub chleba. Artykuł Tatar z łososia pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMag
Smażone kanie (czubajki) 195maślaków i kilku sztukach prawdziwków. W drodze powrotnej na polanie natknęłam się na rodzinkę czubajek, które również wylądowały w moim koszyku. Z reguły kanie panieruję w jajku i tartej bułce, a później smażę. Tym razem obtoczyłam ją tylko w rozkłóconym jajku. Też było pysznie ! Parę słów o kani Kania, nazywana również czubajką, parasolnikiem lub sową, to grzyb, który pojawia się
Kulinarne przygody Gatity
KEEP CALM AND.. BE GLUTEN FREE!!! 146bezglutenowe nie musi być niesmaczne. Zasada jest prosta - należy nauczyć się czytać etykietki produktów oraz NIE kupować (lub ograniczać do minimum) typowe produkty bezglutenowe - mam ma myśli - bułki, chleby (gotowe) - nie są one smaczne a za to naszpikowane wszystkimi cudami świata. Lepiej upiec sobie własny chlebek :) Jest wiele dostępnych produktów, nie przetworzonych z których wyczarować można smaczny
BezglutenowaIzabela
KROKIETY BEZGLUTENOWE 189podsmażonych pieczarek podsmażonej cebulki oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego) po połączeniu składników (po ich ostygnięciu) dodać jajko aby farsz się "zawiązał". Doprawić solą i pierzem. Gotowe. :)) Nie używam bułki tartej, tak przygotowane podgrzewam jeszcze lekko na patelni albo posypuję serem (mozzarellą) i zapiekam w piekarniku do momentu roztopienia się sera
BezglutenowaIzabela
BEZGLUTENOWE - JOGURTOWE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY 185PRZEPIS : 200 g mixu mąk bezglutenowych (użyłam mixu na chleb) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli łyżka oleju 220 ml jogurtu naturalnego oraz trochę oleju do posmarowania bułek przed włożeniem do piekarnika Mąkę, sól i sodę mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt. Najlepiej żeby był on bardzo gęsty, żeby po wymieszaniu składników można było uformować ręcznie bułeczki
BezglutenowaIzabela
ZAPIEKANE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 198suszona kaszka kukurydziana oliwa Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje nam zająć się smakiem - doprawiamy naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe
BezglutenowaIzabela
NADZIANA ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 210Rolada? Ok!! Co potrzeba?? 1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety mielone. Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :) Następnie zabieramy się za farsz. 0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku Tu sprawa
BezglutenowaIzabela
NADZIANA BEZGLUTENOWA CIABATTA 199pokrojone w małe kawałki - smażymy ok 3-4 minut. Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, słodką papryką. Teraz zajmujemy się naszą ciabatta - wyciągamy jej "środek" tworząc wgłębienie. Faszerujemy nasze bułki, układamy na blachę i posypujemy serem Zapiekamy do momentu roztopienia się sera - ok 10 minut, 180 stopni
BezglutenowaIzabela
BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 190olej do smażenia opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej * Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów. ** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe. Przygotowanie: Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje
wegujemy
Pampuchy z sosem truskawkowym 248odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki. Gotowe kluski gotować na parze około 8 minut. Truskawki połączyć z cukrem i ze śmietaną i zmiksować blenderem. Pampuchy przed podaniem polać sosem. Smacznego
kuchnia doski
Izaura. 296łyżeczka sody Jajka ubić z cukrem, dodać kakao i dżem. Zmiksować i dodać mąkę, sodę, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować. Wylać na blaszkę wysmarowana margaryną i posypaną bułką tartą. Masa serowa: 800 g sera ( ja użyłam Mój ulubiony z Wielunia, jak dla mnie najlepszy) 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Żółtka utrzeć
Agusiowe smakołyki
Kotleciki z cieciorki. Falafel. 189próbę na jednym kotleciku. Jeśli się rozpada - dodać mąki. Smażyć falafelki do zrumienienia z obu stron. Odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać w bułce pita lub tortilli ze świeżymi warzywami i sosami (np. jogurtowym, ziołowym
zadanie-gotowanie