bułki - 33426 przepisów (strona:1484/2229)

Murzynek na maślance 267

mąki z cukrem i miksujemy. Dodajemy maślankę, sodę, ekstrakt i jajka, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (może to być tortownica 26 cm – z kominem lub bez, albo np.: prostokątna forma 33 cm x 23 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym

Poezja smaku
Bułki razowe z mielonym ziarnem siemienia i słonecznikiem 194

Bułki z mąki pszennej razowej z dodatkiem mielonego siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Miękkie w środku i z chrupiącą skórką. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Burgery wołowe – kotlet z mięsa wołowego z sosem sojowym. 195

boczek, cebula, cheddar, ogórki, papryczki jalapeno (marynowane) i sos BBQ Smacznego   PS. Nie powinno dodawać się jajka do mięsa ale jeśli ktoś lubi to czemu nie przepis na bułki można znaleźć tutaj

rozgotowana
Omlet ze szparagami i chili 146

Szparagi na talerzu Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie

Kulinarne przygody Gatity
Torcik Porzeczkowo - Serowy 158

czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i  wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Masa Serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko

Gotowanie...to proste !
Moje wielkie WEGE grillowanie czyli Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? 216

halloumi, ziemniaki i marchewki (obgotowane w osolonej wodzie z cytryną i ząbkami czosnku, a po odcedzeni wymieszane z łyżeczka oleju kokosowego i posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do tego oczywiście nie mogło zabraknąć tzatzików z miętą, żurawinowej marmolady do serów oraz świeżych pomidorów i ogórków. Zarówno ziemniaki jak i marchewki oraz sery grillowaliśmy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuleczki imprezowe 227

użyłam z indyka) 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pęczek szczypiorku posiekany 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki bułki tartej świeżo mielony pieprz do smaku sos 65 ml sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka cukru brązowego  sezam do posypania  Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać

Niezły Młynek
Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską 167

Szparagi na talerzu Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie

Kulinarne przygody Gatity
Piersi z kurczaka w panierce z ziarnami słonecznika 162

Jeżeli znudziły się Wam piersi kurczaka przygotowane w ten sam sposób, co kotlety schabowe, to zachęcam do zastąpienia bułki tartej - ziarnami słonecznika. Piersi kurczaka z taką panierką będą bardzo sycące :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie ziaren słonecznika (co najmniej 200 g) 2 jajka sól, pieprz olej do smażenia Piersi umyć, osuszyć, rozkroić i za pomocą tłuczka rozbić

Ugotować
Chleb bezglutenowy - gryczany 151

Będę nieskromna i przyznam, że jest pyszny:-) Nawet mój mąż, który jak tylko ma okazję to schrupie zwykłą bułkę lub kromkę pszenną nie gardzi bezglutenowcem i zajada kanapki do ostatniego okruszka. Spróbowałam wielu sklepowych chlebów bezglutenowych. W smaku są ok. Jednak, jak to moja babcia mawia, są "głodne" - czyli nie sycą na długo i za chwilę znowu chce się jeść

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto Pleśniak bezglutenowy 362

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Jak już ciasto nam się zamroziło to część ciasta z lodówki wykładamy na prostokątnej blaszce wysmarowanej i wysypanej bułką tartą (bezglutenową) lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Na ciasto wykładamy dżem. Na dżem wykładamy warstwę zamrożonego ciasta z kakao - ścieramy ciasto na tarce jarzynowej. Na ciemne ciasto wykładamy ubitą pianę

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy jabłecznik z dużą ilością jabłek 130

godzinę. W czasie kiedy ciasto się chłodzi obierz jabłka i pokrój w plasterki o grubości ok. 3-4 milimetrów. Schłodzone ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Bez posypki nic się dzieje, więc dla chętnych można ją pominąć. Na tę ilość ciasta i jabłek najlepiej wziąć dużą, prostokątną blachę.  Ciasto najlepiej

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy murzynek z dżemem 317

bakalie wg uznania. Ja dodałam ok 1/2 szkl rodzynek, 1/2 szkl żurawin i 2 jabłka obrane i pokrojone w dużą kostkę. Ciasto wylałam na blachę wysmarowaną margaryną. Nie posypywałam bułką tartą. I piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut. Jak ciasto trochę przestygło przygotowałam polewę czekoladową i polałam całość. Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki czekolady - ja zużyłam

Ze smakiem bez glutenu
Makowiec bezglutenowy 153

jednolitą papkę i dodać do maku.   Dodać jeszcze 1/2 szkl mąki z tapioki. Całość dobrze wymieszać.  Przełożyć do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowy apple pie 170

upodobań) i 2 łyżki wody, żeby ne przywarły podczas smażenia.  Niestety nie miałam odpowiedniej formy na apple pie, więc użyłam zwykłej, prostokątnej blachy. Nasmarowałam ją margaryną, posypałam bezglutenową bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjęłam z lodówki. 2/3 z ciasta rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. 1/3 ciasta zostawiłam na zrobienie kratki na wierzchu.  Na ciasto na blasze wyłożyłam przestudzoną masę

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania