bułki - 33426 przepisów (strona:1485/2229)

Ciasto,, Żądło pszczoły" prosto z Andernach. 215

Święta do Polski i bardzo się z tego cieszę, ale nie chcę zostawić Was bez nowego przepisu. Na naszym świątecznym stole na pewno pojawi się babka, sernik i obowiązkowo bułki z jabłkami, które może nie bardzo pasują do Wielkanocy, ale tak bardzo mi posmakowały, że muszę poczęstować dalszą i bliższą rodzinę

dolcevitainmykitchen
Guacamole 171

jest to prostszy sposób od obierania. Limonkę myjemy i lekko dociskając toczymy po blacie, dzięki temu łatwiej wyciśniemy sok. Wyciskanie przy pomocy dedykowanej wyciskarki, choćby tej ręcznej, to oczywiście bułka z masłem. Jeśli jednak takowej nie posiadacie- wbijcie w połówkę limonki widelec i na nim zaciskajcie owoc, lekko przekręcając. Sok trafia do awokado, dodaje smaku, ale także sprawia, że miąższ

Pichceniomania
Faworki angielskie 270

Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru

królestwo garów
Pulled pork - szarpana wieprzowina 207

piekło i dwoma widelcami porozrywać na włókna. Zostawić aż wchłonie cały sos powstały podczas pieczenia. Z tak upieczonej łopatki proponuję przyrządzić kanapkę à la maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy

Dobra karma
najlepsze ptasie mleczko-kolorowe z kakaową pianką 861

sztywna pianę,dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i miksujemy chwilkę na najniższych obrotach. Ciasto wlewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą .Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy. Następnie do 3 misek wlewamy po 200 ml śmietanki  i dodajemy po łyżce cukru pudru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DOMOWE ZAPIEKANKI 242

Składniki: 4 bułki kajzerki ok. 200g pieczarek 2 łyżki oleju 150g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone kilka plastrów szynki zioła prowansalskie sól pieprz ziołowy ketchup SOS KIELECKI CZOSNKOWY firmy SPOŁEM Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju i doprawić solą oraz pieprzem. Ser zetrzeć na tarce. Ogórki pokroić w talarki. Kajzerki przekroić wzdłuż na połowę, posmarować cieniutko masłem. Położyć

Prosto i Smacznie z Anetą
Zupa pomidorowa z klopsikami 226

czasie solą. Uwagi *) W zależności od rodzaju użytego mięsa na klopsiki może się zdarzyć, że masa będzie zbyt lepka do formowania kulek. Jeśli to nastąpi, należy dodać niewielką ilość bułki tartej i dokładnie wymieszać ją z pozostałymi składnikami. Pokrewne inspiracje Zupa klopsowa Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-221 {margin: auto;} #gallery-221 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text

Kulinarna Pokusa
Muffinki Rafaello 218

jajek, wsypać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Krem:  160 ml śmietanki 36%,  100g białej czekolady.  Czekoladę stopić na parze

Z miłości do słodkości
Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout 137

osobnej misce mieszamy marchewkę, miód i maślankę i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir i orzechy. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut (góra-dół, średnia półka).   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Piernik

Ugotowane pozamiatane
Jogurtowe bułeczki śniadaniowe 843

woli). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Po tym czasie blaszkę delikatnie skrapiamy zimną wodą. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Posypujemy według uznania: makiem, sezamem, czarnuszką itp. Pieczemy około 15-20 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu podajemy

Smaki Na Talerzu
Warkocze z sezamem i makiem 174

Ostatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba

Apetyczna babeczka
Zupa meksykańska 205

puszka fasoli czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych- bez skóry pieczarki 1/2 kg 1 papryka czerwona 3 cebule przyprawa meksykańska masło klarowane Pulpeciki do zupy: 1/2 mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Kukurydzę i fasolkę osączyć z zalewy Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki, paprykę w paseczki Z mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki wg tego

Proste Potrawy
Bułki pszenne 143

czasie formować bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia jakieś 15  minut. Piec w temp. 180°C do lekkiego zrumienienia się bułek ok.30 minut. Wystudzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Ciasto jabłkowe z makiem 157

proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą

Camilla w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 201

puszki Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy  i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy na godzinę do lodówki. Drugą częścią wylepiamy blaszkę posmarowaną masłem i posypan ą bułką tartą. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: Margarynę ucieramy z żółtkami, dodając cukier, budyń i ser. Masę łączymy z ubitymi białkami na sztywną pianę. Masę wykładamy

Pyszności Słodkości