bułki - 33426 przepisów (strona:1491/2229)

Babka kasztanowa 193

kolejno żółtka oraz cukier puder. Wsypać mąkę i zmielone kasztany. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp.180°C przez około 45 minut. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Krokiety w barszczu 149

wmawia że jest św. Mikołajem :) Jak wygląda ten prawdziwy z zakrzywioną pałką polecam się przekonać oglądając film pt. "Noc świętego Mikołaja" :) Składniki: - buraki - ziemniaki - mąka pszenna - mąka ziemniaczana - bułka tarta - cebula Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i smażymy. Ziemniaki gotujemy, gnieciemy i mieszamy z cebulą i odrobiną mąki (jednej i drugiej). Formujemy krokiety, panierujemy i smażymy. Kładziemy na talerz i zalewamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Burgery górskie 138

tego idealne, gdyż są w pierwszej piątce najlepszego pożywienia na świecie. Mamy zatem bardzo tanie źródło bardzo dobrego pożywienia. Niestety w sytuacji kiedy mamy sporo sprzętu w plecaku na bułki nie zostaje już za wiele miejsca dlatego spożywamy je same, popijając np. kawą zbożową z termosu. Wyjątkowo zdjęcie nie w tonacji dark mood, bo z terenu :) Składniki: - płatki owsiane górskie

Kryzysowa Książka Kucharska
Ziemniaki hasselback 154

Składniki: - średnie ziemniaki - olej - czosnek granulowany Wykonanie: Ziemniaki myjemy i nacinamy w plasterki. To najtrudniejsza część, bo trzeba pociąć w plasterki, ale jakby nie do końca. Coś jak z bułką do burgera. Plasterki mają być osobno, ale mają się trzymać na cienkiej warstwie.. Polewamy delikatnie olejem, sypiemy czosnkiem i ewentualnie innymi ulubionymi ziołami, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kryzysowa Książka Kucharska
Polentowe włoskie burgery bezglutenowe 186

plenerze i chciałem wymyślić coś nowego :) Może jakieś nowe to nie jest, ale nowe tego jeszcze nie robiłem :) Do tego w specjalnej oprawie  - bardzo modnych ostatnio, bezglutenowych bułkach ;) Charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Grillowana cebula to już akcent rodzimy :) Składniki - kasza kukurydziana - woda - olej - wędzona papryka - pomidory - cebula Wykonanie: Wsypujemy kaszę do wody w proporcjach 2 (woda) do 1 (kasza

Kryzysowa Książka Kucharska
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 147

wiem jakie to było? To było wszystko taki najgorszy sort. Bez kartki można było czasem dostać taką rzecz jak bułczanka. To było coś w rodzaju kaszanki, ale z bułki. Wtedy się szło, bo ona była w czymś ugotowana, więc jak się to gotowało w wodzie, to któraś pękła i robiła się z tego taka zupa. Szło się do rzeźnika

Kryzysowa Książka Kucharska
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym 173

pulpety: kasza jaglana 1 woreczek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki, sol, pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa do obtaczania, olej do smażenia, sos: papryka czerwona pół szt, pomidory z puszki pół opakowania, oliwa z oliwek 50 ml czosnek 1 ząbek, papryka słodka

kulinarne odsłony pati
Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową 162

olejek migdałowy 1 łyżeczka, masło 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta 2 łyżki, olej 1 łyżka, Sposób przygotowania: Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już

kulinarne odsłony pati
TORT FERRERO ROCHER 153

dekoracji, czekoladowe kuleczki   ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu   WYKONANIE  Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy

słodki bratek
Przekąski imprezowe - zestawienie 312

krewetkami Krewetki w tempurze Kukurydziane kiełbaski Roladki z bakłażana Skrzydełka miodowe Skrzydełka bbq Kurczak ala kfc Sushi Oliwki w cieście Frytki z batatów Rolada serowa Smażony ser Nadziewane bułki Wędliny Zapiekanki makaronowe Przepisy z alkoholem Przekąski słone - wszystkie Drinki i napoje

Gotowanie i blogowanie
babka cytrynowo-piernikowa z dżemem winogronowym... 173

wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać ze słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki z brązowymi pieczarkami 184

blacha): 230 g mąki pszennej (typ 650) 12 g świeżych drożdży 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 170 ml ciepłego mleka 20 g oliwy ----------------------------------- jajko do posmarowania bułek Składniki farszu: 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 200 g brązowych pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku   pieprz i sól

Smak mojego domu
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 184

kaszy gurjewskiej. To niezwykle pracochłonne dania, których przygotowanie wymaga posiadania kucharki. Są kotlety – w latach ‘30 absolutna nowość, chociaż były wzorowane na amerykańskich hamburgerach, tylko zgubiły gdzieś bułkę. Lata ‘40 to wojna i kartki na chleb. Gdzieś w połowie mamy pompatyczne lata ‘50 z ich rytuałami alkoholowymi i toastami. Jest też kuchnia narodów, bo przecież ZSRR był największym krajem

Ugotowane pozamiatane
Seromakowiec na kruchym spodzie 209

łyżeczkę śmietany, ponownie zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię odłożyłam do lodówki na ja jakieś 20 minut. Zimnym ciastem wylepiłam dno tortownicy bez wałkowania, uprzednio posmarowanej cienko masłem (nie posypałam bułką bo nie miałam :)). Ciasto nakłuwamy widelcem i włożyłam do piekarnika. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika

ClauditteMissCooking