Wędzone serki robią furrorę w naszym domu i schodzą szybciej niz ciepłe bułki. Tym razem podwędziłem serki bez moczenia w solance, tylko przyprawiłem na sucho. Wyszły wyśmienicie :) Jak widać na zdjęciu nie są to sery sprowadzane z zagranicy :) Sery wyjmujemy z opakowań i przyprawiamy :) najpierw solą, a potem wg uznania :) papryką, oregano, curry, pieprzem, bazylią... Przygotowujemy wędzarkę ...zrębki, tacka, ruszt
chleba naszegopieczenia mieszamy masą jajeczną za pomocą łyżki drewnianej,na końcu dodajemy olej i jeszcze mieszamy łyżką do połączenia się składników, wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 min(do suchego patyczka
Swojskie jedzonkoBlueberry Corner by "jagodzianka" Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami to bardzo smaczna pasta, świetnie nadająca się jako smarowidło na chleb, bułkę czy … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta rybna z awokado i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerblat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części. Krem kokosowy : Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 5 minut. Studzimy. Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy. Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól pieprz 6 łyżek startego parmezanu kiść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek bez pestek 3 serca karczochów konserwowych 4 suszone
R'n'G Kitchendania. Jeśli w garnku będzie jak dla Was za dużo płynu możecie go jeszcze potrzymać chwilkę na gazie co jakiś czas mieszając bez pokrywy. Taki bigos wyśmienicie smakuje z bułką ja podałam z ziemniakami. Smacznego Wam życzę :) Joasia
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis, łatwy i szybki -a uważam za fajna alternatywę dla tradycyjnej fasolki z masłem i bułką tartą. SKŁADNIKI: 500-600 dkg. żółtej fasolki szparagowej Łyżka masła 2 spore ząbki czosnku Natka pietruszki Sól Świeżo starty parmezan PRZYGOTOWANIE: Fasolkę obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Do gotowej fasolki dodajemy masło i czosnek
Kopystką po garachalkohol odparuje i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 -40 minut. Jeżeli dodajemy tylko parmezan-to na dno miseczki wsypujemy łyżeczką i zalewamy gorąca zupą. Jeżeli robimy grzankę-to kawałek "wczorajszej" bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, posypujemy serem cheddar i do piekarnika, aż ser się nie rozpuści
Kopystką po garachAmeryki nie odkryłam ale ten schaboszczak z pomidorami bardzo przypadł mi do gustu:) SKŁADNIKI:4 porcje 4 ładne, duże kawałki schabu bez kości cebula sól pieprz jajko mąka tarta bułka NA SOS: 1,5 puszki pomidorów dobrej jakości mała cebula\ 2 duże ząbki czosnku oliwa sól suszona bazylia ew. odrobina cukru czarnuszka (opcjonalnie) parmezan PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy, solimy, pieprzymy
Kopystką po garachParzyć ok 30 minut. Rada Jeśli masa jest zbyt chuda, bardzo gęsta dodać trochę tłuszczu z rosołu wymieszać. Natomiast jak jest zbyt lejąca dodać łyżkę kaszki manny błyskawicznej lub bułki tartej
Eli Gotowaniezrobić ich na prawdę sporą ilość Jeśli z jakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą Smacznego! Składniki na kluski: 1kg ziemniaków 250g świeżych liści szpinaku 2-3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku Przygotowanie klusek: Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków
NiePieprz.plObawiam się trochę mięsa wołowego czy nie będą twarde, ale nie. Ku mojemu zaskoczeniu wyszły delikatne i pyszne. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, majeranek, zioła prowansalskie, bułkę tartą,słodką i ostrą paprykę w proszku, śmietanę,białka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na 15 minut. Uformować cztery duże sznycle. W środku za pomocą małego
Kuchnia PokoleńPszenny domowy chleb na samym zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam
SMYKWKUCHNIdwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego. Foremkę na babkę ( u mnie o średnicy 20 cm z kominkiem) natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, ja nakładałam na przemian jasna-ciemna-jasna-ciemna. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 35-40 minut, funkcja
Monia miesza i gotujeciągle mieszając ( mąka, soda, przyprawa do pierników, kakao ) 4. Dodawać ciągle mieszając mleko i dżem 5. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką 6.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza dopóty, dopóki włożony patyczek nie będzie suchy 7. Po przestudzeniu oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą ŻYCZĘ SMACZNEGO
cukrem pudrem posypane