Składniki: 5 udek kurczaka, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu pikantnego, bułka tarta, sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, świeża natka pietruszki. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiKolejna rzecz przypominająca mi dzieciństwo. Za czasów podstawówki zajadałem się świeżym pieczywem (najlepiej zwykłe białe bułki) posmarowanym na bogato zarówno masłem, jak i pastą jajeczną. Na wierzchu kanapek czasami można było znaleźć pomidora lub ogórka, ale był to rzadko dodawany i w moim odczuciu zbędny dodatek. Najważniejsza była ona, pasta jajeczna. Jeśli masz dzieci, które wychowujesz na wegan, nie odbieraj
Blendmanżółtka + 1 do posmarowania Nadzienie: 1 kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta) ½ szklanki rodzynek sok z ½ cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki cukru 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Nadzienie Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do misy i polej sokiem z cytryny. Następnie dodaj pozostałe składniki
Food Squarestworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam ten przepis. Ja akurat swoją chałkę piekłam na świeżych drożdżach, więc konieczne było wcześniejsze zrobienie rozczynu. Jeśli macie dzieci, to ten przepis także dobrze się sprawdzi, bo przecież
vaniliowoczekoladowarazowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek. Ten przepis jest nieco zmieniony – cóż kwestia eksperymentów, które wychodzą czasem lepiej niż przepis z gazety czy książki kucharskiej:)No cóż mam tak czasem, że jak coś nieświadomie zmienię
Niebieski kubek z kawaświeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 250 ml mleka 3,2% 100 ml wody 50 g masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki wody do posypania bułek (siemię lniane, płatki owsiane, sezam) Płatki wsiane zmielić. Z letniej wody, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę przesiać dodać zmielone płatki
Delicious Titbitsnatki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki soli 30 ml bułki tartej oliwa z oliwek do smażenia pulpetów Składniki sosu: około 8 łyżek oliwy extra vergine 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 puszki pomidorów
Smak mojego domutheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 1 mała cebula 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej liść laurowy 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2-3 ziarna ziela angielskiego pieprz mielony czarny sól , vegeta pęczek świeżego koperku śmietanka u mnie 30% Wykonanie: Do garnka
W garach u Gosiwidelcem. Wyrobić masę ze składników. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ciąć pod skosem grubsze kluseczki. Wrzucać do gorącej, gotującej się wody, którą wcześniej nieco posolić. Podawać polane bułką tartą na masełku oraz gęstą śmietaną i cukrem
W garach u Gosifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 mała bagietka, bułka paryska 2 średnie pomidory Sok z połowy cytryny Morska sól Świeżo mielony czarny pieprz, pieprz cayenne 1 duży ząbek czosnku Masło klarowane do smażenia Zielenina: u mnie natka pietruszki oraz
W garach u Gosisolą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu. Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano
W garach u Gosiszynki lub łopatki. Ale równie dobrze można użyć mięsa mielonego z drobiu. 1niewielka cebula 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej liść laurowy 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1-2 ziarna ziela angielskiego pieprz mielony czarny sól lub vegeta 3-4 ogórki kiszone siekany zielony koperek
W garach u Gosicukry ubić na puszystą masę, dodać do niej olej i oranżadę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Delikatnie całość wymieszać. Wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą keksówkę 12x35cm mierzona od góry. Piec 45minut/ 180stopni. Po upieczeniu pozostawić w foremce do przestudzenia
W garach u Gosizazwyczaj zajadamy już po 2-3 dniach od przygotowania. Składniki: 700g mięsa mielonego z łopatki lub mieszanego 2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 4 płaskie łyżki bułki tartej lub jak kto woli namoczona czerstwa kajzerka 1 mała cebula bardzo drobno poszatkowana 1 jajko sól, pieprz czarny, majeranek do smaku olej do smażenia dodatkowo: cebula do zalewy, ziele angielskie
W garach u Gosi