bułki - 33426 przepisów (strona:1506/2229)

Obiad: Kotlet i buraczki zasmażane 183

traciła soczystości i piekłem w kombiwarze. Ponadto jak już rozpoczniesz swoją przygodę z dietą rozdzielną w pewnym momencie zauważysz, że kotlety panieruje się, a w skład panierki wchodzi min. bułka tarta co nie jest zgodne z dietą rozdzielną. By to ominąć trzeba wykombinować inną panierkę lub przejść na pieczenie... :) Poza tym większość ludzi już wie, że smażenie nie jest najzdrowsze

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Śniadanie: jajka na twardo 158

przyrządzać na różne sposoby. Na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy oraz faszerowane. Istotne jest by w ramach diety rozdzielnej nie łączyć ich z węglowodanami, czyli klasycznie z bułką lub chlebem. Jajka trawią się dość długo (od 3-5 godzin) więc nie prędko poczujemy się po nich głodni. To dobra opcja by zaserwować sobie taki posiłek jeśli wiemy, że przez

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Karczek pieczony w ziołach 145

mamy pieczone zamiast smażone, czyli lepsze! Brak panierki z bułką, czyli zgodne z filozofią diety rozdzielnej. Dodatkowo bez smażenia i nasączania tłuszczami.    Dziecku też bardzo smakowało... :) Składniki: karczek wieprzowy ok. 1,5 kg tymianek 1 łyżka rozmaryn 1 łyżka majeranek 1 łyżka czosnek 4 ząbki sól pieprz oliwa 6-7 łyżek cebula 2 sztuki  Przygotowanie: Karczek myjemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zapiekanka: Dynia zapiekana z ryżem 179

Dynie nam się jeszcze nie skończyły... 😆 Zapiekanka z mojego dzieciństwa to bułka z czymś i żółtym serem. Dziś znamy większy wachlarz możliwości w zakresie zapiekanek😋. Już nie tylko na kolacje, ale również na obiad... 😄 Składniki: ok. 800g dyni 2 papryki czerwone 2 torebki ryżu 1 cebula duża 150g sera wegańskiego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz tłuszcz do smażenia około

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto bananowe 204

wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów). Po upieczeniu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 171

flour) 200 g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z dwóch cytryn lub ulubiony aromat Formę (2,6 litra) wysmarować i wysypać bułką tartą  (bezglutenowcy nap. mielonymi migdałami) Całe jajka dobrze ubić na puszysta masę-  (należy się przyłożyć do ubijania bo od tego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułeczki śniadaniowe 169

bardzo zmęczona ..domownicy również maja już tej " bidy" dość Postanowiłam zrobić im niespodziankę i upiecz bułeczki na śniadanie. Ciasto na bułki wyrobiłam wieczorem. Wieczorem tez uformowałam bułeczki, ułożyłam na natłuszczonej blaszce, owinęłam folia spożywcza i schowałam do lodówki. Rano wyjęłam bułeczki i poczekałam 30 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Po Francusku 128

ćwiczenie czyni mistrza- Kupiłam upragnione od dawna foremki do bagietek ... no i sie zaczeło testowanie przepisów..... Nie pytajcie ile napiekłam bagietek....zapasu bułki tartej mam na najbliższe pół roku! Szukałam wszedzie. Wypróbowałam wszystkie przepisy dostepne w mojej biblioteczce...i ... to nie było to! Okazało sie ze przepis czekał na mnie u Doroty na blogu Moje wypieki . Przepis genialny praktycznie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowe masło czekoladowo-orzechowe 143

Domowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego...  Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga  Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PETIT PAINS AU LAIT 123

chleba przepis idealny- wystarczy włożyć produkty i nastawić maszynę na zagniatanie i wyrastanie. Przepis francuski pochodzi z książki "The bread bible".  Z podanej ilości wyjdzie około 10 bułek. 450 g mąki chlebowej pszennej( strong white flour) 10 g soli (użyłam troszkę mniej 8gram) 15g cukru- 1 dużą łyżkę 50 g miękkiego masła 7 g suchych drożdży

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jogurtowe bułeczki 153

pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny.  Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej lub więcej ) 1,5 łyżeczki soli 200g jogurtu naturalnego (użyłam grackiego) 1 jajko 120 ml mleka 60g masła(rozpuszczonego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Quiche Lorraine 130

kruche czyli nie gnieciemy za długo, można zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce około 30 minut.  Następnie rozwałkować i przenieść na posmarowaną i obsypaną(obsypałam sezamem i bułką tartą) formę.  Ponakłuwać widelcem. Obciążyć kulkami ceramicznymi, lub fasolą i piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.  Zdjąć obciążenie i ponownie wsadzić do piekarnika, na około 5 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Banoffe pie czyli moja wariacja 148

siekanej czekolady deserowej  Wszystkie produkty zmiksować w malakserze na konsystencje mokrego piasku. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę wysmarować masłem i obsypać na przykład mielonymi migdałami, lub po prostu bułką tartą. Zmielonymi ciasteczkami wyłożyć formę - spód i boki. Podpiec w  piekarniku w temperaturze 170 stopni 10 minut. 4 dojżałe ale jeszcze żółte banany sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 215

roladek schabowych i farsz wyszedł bardzo pyszny. Jeśli jednak nie macie pod ręką cykorii, dobrym zamiennikiem może być por albo cebula. Takie roladki można również obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu do miękkości – nie potrzeba wtedy sosu do podania. Składniki na ok 4 roladki ze schabu : o k 500 g schabu bez kości 2 cykorie

e-PrzepisyKulinarne
Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową) 130

mąki połączone z proszkiem do pieczenia.  Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania