bułki - 33926 przepisów (strona:1506/2262)

CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 215

gorącą wodę. Do zmiksowanej masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość  miksujemy chwilę do połączenia się składników.  Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy

Walijskie Pichcenie
Gugelhupf babka ucierana 183

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.  Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem

O kuchni z uczuciem
Babka keksowa z lustrzaną polewą 231

delikatnie na najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.  Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam. Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut.  Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z  formy wyjąć dopiero

Wanilia i Kardamon
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 240

mieszamy i dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu

Kuchnia w czekoladzie
Podglądamy grille Polaków 274

stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków. Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię , paprykę i cebulę . Pieczywo i dodatki Najpopularniejsze dodatki do posiłku z grilla to chleb lub bułka, również delikatnie podgrzane nad ogniem oraz ketchup i musztarda. Nieodłącznym elementem biesiadnego spotkania przy grillu jest piwo , którego spożywanie deklaruje ponad 3/4 badanych Polaków. Post Podglądamy grille Polaków pojawił się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb rozmaitości. 168

Chleb, który dzieci lubią bardziej niż bułki :)Co takiego jest w tym pysznym chlebie?... Już podaję składniki na dwa bochenki foremkowe 30 x 11 Mąka typ650- 5 szkl., mąka żytnia typ2000- 1 szkl., drożdże 1/2 kostki, woda ciepła- 2 szkl.,  cukier- 1 łyżka, sól- 1 łyżka, olej- pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik

chleba naszego
Kluski domowe, rosół. 193

kluski, to musi być rosół :) , tym razem wieprzowy rosół na klopsikach z łopatki mielonej... Do pół kg mielonego dodajemy jajko, łyżkę majeranku, ~pół łyżeczki soli, pieprz, trochę bułki tartej, wyrabiamy na jednolita masę i wstawiamy 3 litry osolonej wody na rosół z liściem, zielem, cebulą... Kulamy pulpety i czekamy na zagotowanie wody :) Do gotującej się wody wrzucamy pulpety i gotujemy

chleba naszego
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 228

szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka

moj przepis na
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 243

odwracamy na talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami.  Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą

VioletoweKucharzenie
Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, klasyczne jak z budki. 283

wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem.  Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe.  Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki pikantny extra ) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Gotowane klopsy z piersi kurzych w sosie z porami 209

Przygotowanie klopsów – piersi kurze, cebulkę zmielić w maszynce do mięsa z tarczą z dużymi oczkami. Do masy mięsnej dodać jajka, paprykę w proszku, oregano, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojoną cebulę, zmiksować obroty 6, czas 5 sek wyjąć cebulę i włożyć

Kuchnia Pokoleń
Pierogi 235

zaczyn urośnie,  to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,  potem dzielimy

chleba naszego
CYNAMONOWE BUŁECZKI 212

Pyszne i pachnące CYNAMONOWE BUŁECZKI wprowadzą do każdego domu wyjątkową... Artykuł CYNAMONOWE BUŁECZKI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku) 1603

mleka w proszku pełnego PONCZ -0,5 szkl wody -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki wódki lub rumu DODATKOWO -opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g Biszkopt Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka drożdżowa parzona 229

minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Łakomczuchy mogą przygotować lukier. PS. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata