Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 240sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki 50 g zmielonych płatków ryżowych/kukurydzianych lub bułka tarta 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia około 200 g ugotowanego makaronu (waga makaronu suchego) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka około 200 g kukurydzy (puszka) 1 czerwona cebula łyżka octu
greenscarf
Chlebek kukurydziany na maślance 186utrzeć mikserem. Następnie wsypać pokruszone orzechy, kukurydzę i ponownie wymieszać. Przelać do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Polecam inne przepisy na domowe chleby, bułki, drożdżówki
Tradycyjna Kuchnia
babka kisielowa z truskawkami i białą czekoladą... 259olej i mikserem połączyć składniki nie za długo dodać ubitą pianę, wsypać kisiel i na małych obrotach wmieszać wszystko w ciasto keksówka 25 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto, delikatnie powciskać połówki truskawek dość gęsto, piec w 200 C około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne do rozpuszczania
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z pestek dyni (Kernölgugelhupf) 243pieczenia. W osobnej misce ubić białka (na sztywno), które następnie należy delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy (*) wysłanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą) - i/albo mniejszych foremek na babeczki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 45-50 minut w 180 stopniach. (Babeczki pieką się około 25-30 minut.) Gotowe ciasto można polukrować i posypać pestkami
Di gotuje
Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 256ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść i przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Truskawki i rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Rozsypać na wyrośniętym cieście, posypać kruszonką. Ciasto piec ok 35 minut
Smakołyki Asi
Ciasto bananowe z mąki orkiszowej 200posypania Przygotowanie: - cukier utrzeć z olejem - dodać jajka, zmiksować - dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać - dołożyć mąkę, sodę i kurkumę , ponownie wymieszać - ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy, po wylaniu oprószyć cynamonem - piec 30-35 minut w 180 stopniach SMACZNEGO
Pora na pora i pomidora
Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką 317cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite białka. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować krem budyniowy. W szklance mleka rozpuścić
Monia miesza i gotuje
7 pomysłów na szybki wegański obiad cz. 2 252Burgery Dla wszystkich fanów fast foodu burgery do buły, bądź kotlety do kaszy/ziemniaków. Jak kto lubi :) Proponujemy kilka opcji: Przepis: Burgery z ciecierzycy , Tofu-burger w różowej bułce , Burger jaglany w pomidorach FIT 6. Najprostsze wegańskie naleśniki Szybkie i proste danie można zrobić z naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe
Bananowe Pole
sernik z wiśniami z kruszonkowym ciastem... 233kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie bez pestek, zmiksować krótko do połączenia składników tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik, na wierzch rozsypać resztę kruszonki piekarnik 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec
W Mojej Kuchni Lubię
Życie ze smakiem - czwarty numer magazynu 228możecie zobaczyć w tym numerze? Na pewno letnie smaki i zapachy pod postacią m.in. ogórka, rabarbaru i truskawek. Zapraszamy Was do naszej Domowej Piekarni, gdzie czekają pyszne bułki i pachnący chleb. Dla osób na diecie bezglutenowej stworzyłyśmy osobne miejsce. Oprócz artykuły na ten temat, czeka na Was sprawdzony przepis na bezglutenowy chleb z kaszą gryczaną. Powstał również nowy dział
Codzienna kuchnia niecodzienna
Truskawkowy kopiec kreta 345dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i znowu wymieszać. Formę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno masłem i posypać bułką tartą lub kaszką manną. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. jak po wyciągnięciu patyczek będzie suchy, to ciasto
Kuchnia Pokoleń
Grillowany schab w musztardzie do kanapek 264potem rozłożenie się na kocyku i "wszamanie" zapakowanej wałówy. Polecam każdemu takie kanapkowe menu piknikowe, bo schabik zamarynowany w musztardzie jest palce lizać! :) Składniki na 4 kanapki: KANAPKI: 4 bułki kajzerki 4 plastry żółtego sera garść świeżych liści szpinaku baby 250g schabu - cienko zbity i pokrojony w szerokie pasy olej - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA: 3-4 łyżki Musztardy Kieleckiej
Grunt to przepis!
Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64 230czasie robimy rybne kuleczki. Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku, łyżeczkę słodkiego sosu chili i soku z limonki. Mieszamy. Kulamy kulki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na głębokim tłuszczu. Pęczotto podajemy razem z kulkami posypane natką pietruszki lub solo jako wege danie główne
Dzieje kuchennej Wiewióry
szybkie, łatwe, ucierane ciasto z truskawkami... 186wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć składniki na gęste ciasto można użyć 1 dużej blaszki = użyłam 2 tortownice 20 cm i 18 cm, wysmarowane tłuszczem i posypane tartą bułką - w blaszkach rozsmarować odpowiednią do wielkości blaszek porcje ciasta, wygładzić, powkładać połówki truskawek skórką do dołu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie
W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 240tylko w wersji podstawowej smakują wyśmienicie. Pokombinowałam i powstały z kapustą kiszoną- są naprawdę pyszne! Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku 10 dag wędzonego łososia 15 dag gęstej śmietany olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i połączyć z odciśniętą kapustą. Wbić jajko, wsypać mąkę, przyprawić
Tradycyjna Kuchnia