bułki - 33926 przepisów (strona:1567/2262)

Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 211

Przygotowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podwoją swą objętość to włączyć piekarnik. Rozgrzać go do 190°C . Bułki mocno spłaszczyć, za pomocą dna literatki (lub szklanki od nutelli) zrobić w nich wgłębienie. Następnie w przygotowane otwory wyłożyć ostudzony budyń. Piec przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się

Ugotować
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami 221

pieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze

Kulinarne przygody Gatity
Dwanaście maślanych bułeczek 183

jajko, aromat i miksujemy. Dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, 25 dkg mąki, szczyptę soli i miksujemy. Dodajmy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, wlewamy roztopione masło ( 2 łyżki masła zostawiamy do smarowania bułek ) i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i  pozostawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę formując wałek. Dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę. Układamy

Maminek kulinarny
Drożdżówki oliwkowe z żółtym serem i olejem rzepakowym [PRZEPIS] 220

Proponowane przez nas drożdżówki znakomicie nadają się jako pieczywo do grilla, bądź też jako przegryzka podczas wiosennego pikniku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz

Jakugotujesz.pl
Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni 282

dobrze się sprawdza nie tylko przy grillowaniu. Ale gdy mąż wybiera się w całodzienną podróż, to wtedy ratuję się Torebkami na mrożonki z suwakiem Stella. Tam zmieści się wiele bułek i w każdej chwili można woreczek wielokrotnie otworzyć i zamknąć. To bardzo wygodne

Kuchnia co dnia
Bułeczki z pieczarkami… 800

Jak Wam minął weekend kochani? Mam nadzieję, że pogoda dopisywała bardziej niż u nas :) Tu niestety wiosna w pełnym odwrocie i już powoli zaczynam tracić nadzieję

brunetkawkuchni
Puszyste ciasto z bananami 210

zmiksować. Do powstałej masy powoli dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Na koniec dodać rozgniecione banany i wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w temp. 180 stopni około 45 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone). Smacznego

talerz przyjemności
Klopsiki w sosie pieczarkowym. 19742

jędrne i soczyste, a sos mocno pieczarkowy i pachnący papryką. Pyszne! :) Składniki: Klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 średnia cebula - posiekana 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maślanki (lub kefiru) 1 łyżeczka mielonej papryki  sól i pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła

zadanie-gotowanie
Roladki schabowe ze szparagami 325

Składniki 0,5 kg schabu 1 pęczek białych szparagów papryka bez skóry w zalewie sól, pieprz cukier do panierki: bułka tarta 3-4 łyżki jogurtu 1/2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Roladki schabowe ze szparagami

czarrna od kuchni
Bułeczki mocno nadziane serem. 217

ciepłego mleka 500 g sera białego  4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego troszkę maku do posypania 4 łyżki mleka do posmarowania bułek Wykonanie :     Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru

Sama słodycz i szczypta chili
Łatwy chleb pszenny na drożdżach 171

jedno kluczowe założenie: ma mieć fajną grubą i twardą skórkę, ale jednocześnie bardzo miękki środek. Jak to osiągnąć? Właściwie sprawa była prosta, bo kiedyś przypadkiem taki efekt osiągnęliśmy jak bułki piekliśmy. Teraz więc już wiedzieliśmy co zrobić żeby skórka była gruba i twarda. Po prostu do wyrastania wsadzić chleb do piekarnika i grzać na jakieś 45 stopni. Wierz chleba się

Marder&Marder Manufacture
Ciasto Pani Walewska. 196

sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 36x25 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany

Moje-pitraszenie
Burgery z bobu lub bobowe wg Miśki 211

rozpisywać Składniki na 6-8 burgerów: 400 g bobu (na chwilę obecną to tylko mrożony lub z puszki) około 150 g ryżu 100 g ziaren słonecznika 50 g bułki tartej łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ziołowego pęczek świeżego koperku Przygotowanie: Ugotuj ryż. Możesz to zrobić moim sposobem. W garnku rozgrzej łyżkę dobrego oleju (jeżeli mam w domu, to do wszystkiego używam

greenscarf
Pizza z rukolą i pomidorkami – pieczona na kamienu do pizzy 377

różnica w jakości pizzy. Przede wszystkim pizza piecze się znacznie szybciej i w smaku – według mnie- jest lepsza. Na takim kamieniu można piec nie tylko pizzę, ale też bułki, czy chleb. Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu pizzy na kamieniu, trochę poczytałam, trochę pokombinowałam i jest. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej

Niebieski kubek z kawa
Wiosenna baba 160

waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamy babkę z formy i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy ją na talerz . Smacznego! Polecam! Baba

Z Kuchni Do Kuchni