bułki - 33426 przepisów (strona:1570/2229)

Falafele buraczane (lub z botwinki) 167

przełóż na drugą stronę łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami - sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną.  Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpeciki z ciecierzycy 263

puszki. 1 cebula – około 100 g 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka pieprzu – warto dodać pieprz ziołowy 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki mąki pszennej / bułki tartej 1 łyżka masła lub oliwy sól olej do smażenia WYKONANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru. Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze/robocie

Mohiella
Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie 142

chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Jajka

VioletoweKucharzenie
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 130

razy zwiększyć swoją objętość.  Po tym czasie uderzyć w ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją od bułki tartej, bo si ę tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką, naciąć na skos kilka razy ostrym nożem i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej

Grunt to przepis!
Szpinakowa rolada z łososiem 160

wodę ). Na patelnię wykładamy masło, dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy. Postawiamy do przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do wystudzonego szpinaku. Białka ubijamy i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez

Smaki Ewy
Ciasto z rabarbarem 114

Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i zółtka, następnie makę i proszek do pieczenia i na koniec roztopione masło. Formę do ciasta lub tortownicę smarujemy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciasto, wyrównujemy wierch i posypujemy grubo rabarbarem . Pieczemy ok 50 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Szybka i dietetyczna pierś kurczaka 519

powyższym przepisie wykorzystujemy tylko inne mięso. I inną panierkę. I inny olej. Reszta jest identyczna. Po czwarte: jest przejrzysty. Zmielone płatki owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie

Proste-przepisy.pl
CYTRUSEK 142

litra mleka 1 - 2 cytryny Dodatkowo: czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
Bułeczki "krupczatki" 149

wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco. Bułki są  kruche i  bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami. 500 g mąki krupczatki op. drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 szkl

Smakołyki Asi
Chrupiące kuleczki ziemniaczane 368

codziennie ich jeść nie będziesz. Raczej ;) Jak widać na zdjęciu, Zuzia się do nich dobrała, ledwo postawiłam na stole. :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 1 małe jajko bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka mielona lub inne przyprawy olej do smażenia (dużo, przynajmniej 0,5 litra) Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Przepis na ciasto marmurkowe 166

przemian z jogurtem mieszając szpatułką. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj mąkę, a do drugiej dodaj kakao i wymieszaj. Foremkę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką lub tartą bułką. Wyłóż jasne ciasto na przemian z ciemnym. Na końcu zamieszaj lekko aby obie masy lekko się przemieszały i utworzyły “marmurek” Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC piekarniku nastawionym

codojedzenia
Sznycel z indyka w panierce pełnoziarnistej 180

indyka bardzo łatwo i szybko można przygotować smaczny i zdrowy obiad. Tym razem przygotowałam sznycle z indyka, do których panierowania użyłam zdrowszej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast zwykłej pszennej i bułki tartej. Taka forma bardziej mi odpowiada, a dodatkowo taka panierka mniej się przypala i mniej wchłania tłuszczu podczas smażenia. Do sznycli z indyka w panierce pełnoziarnistej świetnie pasuje

Kuchcik gotuje
Ciasto rabarbarowe z masą budyniową i kruszonką 133

przerywając mieszania. . Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Formę o wymiarach 40 x 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, następnie wylać ciasto. Na górę rozłożyć kawałki rabarbaru i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec 30 minut. W międzyczasie jak ciasto będzie się piekło przygotować masę budyniową

Kuchnia Pokoleń
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 191

jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem i oprószyć dowolnymi dodatkami. (Powinny być okrągłe i nie należy ich mocno spłaszczać, ponieważ po upieczeniu będą płaskie.) Piec

Di gotuje
LENIWIEC Z OWOCAMI 144

margaryną, dodajemy resztę suchych składników, Jabłko i brzoskwinię obieramy, kroimy na kawałki, Dodajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 10x 30 cm) wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 175 stopniach - do suchego patyczka

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania