bułki - 33426 przepisów (strona:1588/2229)

Jesienne ciasto marchewkowo jabłkowe dla gości 262

olej. Kiedy dobrze się ze sobą połączą należy zmniejszyć obroty miksera i zacząć wsypywać mąkę ze środkami spulchniającymi, następnie marchewkę,  jabłka i rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła

kawawszklance
Śniadanie prawie idealne ( jajko + tost + pasta z serka i suszonych pomidorów ) 155

Całość podana jest na grzance, która jednocześnie chrupka na zewnątrz i mięciutka w środku stanowi idealny postument  dania. Na każdą porcję potrzebujemy: - kromkę pieczywa wyciętą z bagietki / bułki - łyżkę masła - jajko - 3 łyżki serka kremowego* - 2 małe suszone pomidory - 1/4 łyżeczki suszonej bazylii - szczyptę pieprzu cayenne - łyżkę soku z cytryny i sól do gotowania jajka Kanapkę przygotowujemy w etapach

kawawszklance
Zupa jarzynowa z dynią (krem) 151

minut do miękkości składników. Następnie do garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką / bułką. Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna. Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością chili w daniu. Zdjęcia potraw

kawawszklance
Keks gotowany 169

żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno w połowie ubijania dodając połowę cukru i sól ( nie podejdą wówczas wodą podczas oczekiwania na zużycie

kawawszklance
Rozpustny sernik z brzoskwiniami 222

kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie i połowę porcji białek. Mieszam rozluźniając białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi białkami. Przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Piekę pierwsze 20 minut w temperaturze 190 'C, następnie zmniejszam do 150'C i dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie

kawawszklance
Bułeczki z nutellą i kruszonką ( czekoladowe brioche ) 177

wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm. Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania grudek.  Każdy krążek posypać suto kruszonką. Piekarnik nastawić na 220'C, a bułki odstawić na 20 minut do rośnięcia. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, temperaturę obniżyć do 200'C. Piec ok. 20 minut.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej

kawawszklance
Tort Mleczna czekolada z karmelem 202

jajek - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka oleju - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.  Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem

kawawszklance
Pokoleniowa babka tradycyjna z rodzynkami 186

masę. Na koniec dodać rodzynki, wcześniej zaparzone wrzątkiem i odcedzone. Muszą być dobrze odcedzone, żeby można je było dodać do masy. Wymieszać. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do babki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Zawsze trzeba sprawdzić stan upieczenia babki. po wyjęciu patyczka musi być całkowicie suchy. Ostudzoną babkę

Kuchnia Pokoleń
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 159

jedzenia. Ja wolę jak są dosyć miękkie, więc gotuję je dosyć dłużej. Na koniec usuwam boczek z zupy. Proponuję posmakować i ocenić czy już wystarczy gotowania. Podawać z bułką lub innym pieczywem. Pycha zupka, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Bułka drożdżowa z serem 180

Domowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy

Tradycyjna Kuchnia
Pikantny sos pomidorowy z klopsikami i brązowym makaronem 173

się obawiałam, że smak nie taki, że popsuje potrawę. Dzisiaj już wiem jest bardzo dobry, zdrowy i nie tuczy jak biały makaron. Mięso mielone, cebulka poszatkowana, majeranek, jajko, odciśnięta bułka, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Uformować małe klopsiki, odłożyć na bok. W garnuszku rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę z czosnkiem na złoty kolor. Wlać puszkę pomidorów, wodę,wywar, dodać odcedzoną kukurydzę

Kuchnia Pokoleń
Akademia CookUp - Dziczyzna 246

zabrać się za praktykę. Łukasz przygotował dla nas niesamowite przepisy - zaczynamy od eskalopek z dzika - nawet nie wiecie jak cudowne to było mięso! My zaszaleliśmy i włożyliśmy je w bułki i zrobiliśmy wyjątkowego burgera! Miny na naszych twarzach wskazywały tylko na jedno pytanie - czemu takich burgerów nie można zjeść na mieście? Niebo! Najedzeni i z siłami na dalszą pracę zaczęliśmy

Plate of Joy
Chrupiące talarki z truskawkami 206

Jeśli została w domu chałka i lekko zrobiła się czerstwa to jest ona idealna do tego śniadania. Oczywiście mogą być rogale albo bułki maślane ważne aby były czerstwe, wtedy smakują najlepiej. Zachęcam do wypróbowania mojego dania. Chrupiące talarki z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zdrowy tryb życia - jak zacząć? 199

organizmowi niczego nie brakuje. Eksperymentuj w kuchni! Staraj się szukać zdrowych zamienników. Korzystaj z naturalnych, sezonowych produktów. Wykaż się kreatywnością w kuchni! Kotlet schabowy na obiad? Czemu nie! Zamiast bułki tartej do panierki, użyj płatków owsianych. Nie smaż na głębokim oleju - upiecz. Dodaj kaszę gryczaną i ulubioną (domową!) surówkę - zdrowy posiłek gotowy. :) Rusz się! Nie musisz od razu biegać maratonów

Kuchnia Ellie
Bułeczki drożdżowe faszerowane 385

Dzisiaj polecam przepis na wytrawne, małe bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską. Są w stylu jak przepis na: bułki drożdżowe faszerowane , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Takie wytrawne bułeczki są bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię