bułki - 33426 przepisów (strona:1595/2229)

Drożdżowa baba z ziemniakami 205

spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miseczki wlać mleko, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć

moj przepis na
Kanadyjskie z gruszkami 188

temp. pokojowej) 100 gr gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować)) Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 236

frużeliną truskawkową Co to są te całe Knedliczki – ano coś co zawsze jedliśmy z mięsnym sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości

moj przepis na
Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 179

Wykonanie jest bardzo proste i szybkie, także taki obiad świetnie sprawdza się wtedy, kiedy mamy mało czasu. Można jeść je jako zwykłe kotleciki, ale również w prawdziwej, burger'owej bułce. Z przepisu wychodzi ok. 10 mniejszych kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia (ewentualnie pstrąga łososiowego) - 150g szpinaku baby - 100g ryżu Basmati (może być inny) - 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO

Be Fit Be Strong
Irlandzkie ciasto świąteczne z bakaliami i rumem 265

trochę mąki - aż do wykończenia składników. Mieszamy z namoczonymi dzień wcześniej owocami. Przelewamy masę do tortownicy (u mnie 26cm)  pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 140 stopni przez ok. 2 godziny. Już po 1,5 godziny dobrze jest sprawdzić czy przypadkiem ciasto nie jest już gotowe (najlepiej za pomocą drewnianego patyczka

Mania Wypiekania
Warsztaty z Frosta – relacja 169

miejsce okazało się, że warsztaty poprowadzi sam Tomasz Jakubiak wraz ze swoją niezawodną i przesympatyczną ekipą. Po wstępnych uprzejmościach, zabraliśmy się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki

karmelowy
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 348

zaczniecie – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę keksówkę (używam klasycznej o wymiarach 25/12cm) smarujemy margaryną i wysypujemy mąką krupczatką – to dużo lepsze niż wysypywanie jej zdecydowanie grubszą bułką tartą, no i w smaku też nie będzie odczuwalne. Sodę mieszamy z łyżką mleka. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy

Karo in the Kitchen
KOTLECIKI RYBNE ( z dorsza ) Z RYŻEM – najlepsze! 154

kotleciki rybne. Niesamowicie smaczne, sycące i dzięki dodatkowi sosu ostrygowego – bardzo aromatyczne! Takie kotleciki są świetnym pomysłem na obiad, ale też jako zamiennik do burgera i wkładka do bułki. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają. Dodatek ryżu sprawia, że sycą na długie godziny. Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos, np. czosnkowy na bazie jogurtu albo

Ostra na Słodko
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 211

rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych.   Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z soczewicy. 118

ostygnięcia. Kiedy będzie już prawie zimne wsypujemy przyprawy - obficie. Dodajemy jajko i mieszamy. Kiedy będzie wszystko ładnie wymieszane, wszystko miksujemy. Powstałą masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Murzynek. 126

proszkiem do pieczenia, wszystko mieszamy mikserem. Następnie ubijamy sztywną pianę z białek, łączymy delikatnie z ciastem mieszając ostrożnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 50 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Gdy ciasto się upiecze i wystudzi polewamy podgrzaną polewą. Smacznego

Moje-pitraszenie
Szpinakowe kostki. 211

według przepisu na opakowaniu.Następnie szpinak, ugotowaną kaszę, jajko i płatki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę formujemy w prostokąty, obtaczamy w zmielonych płatkach lub bułce tartej - jak kto woli :) i obsmażamy z obu stron na tłuszczu. Z tylu składników wychodzi ok. 12 kotletów. Smacznego

Moje-pitraszenie
HAMBURGER Z KANGURA rarytas na Świątecznym Targu w UK 166

Będąc na Świątecznym Kiermaszu w Centrum Newcastle przy jednej z wielu budek z jedzeniem ze świata wypatrzyliśmy Steki z Kangura. Steki te podawane były z bułka pszenną oraz duszoną cebulką. Cena nie była duża więc skusiliśmy się spróbować.  Hamburger z Kangura okazał  się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo

Gotowanie Patki
Ciasto czekoladowe 170

miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne

Camilla w kuchni
Babka z chałwą 139

cukrem ubijamy na puszysta piankę. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencje waniliową oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. 3. Do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tarta formy z kominkiem wlewamy połowę ciasta, następnie wkruszamy bądź układamy kawałki chałwy. Zalewamy reszta ciasta ( ja zostawiłam sobie trochę i dodałam 2 łyżeczki kakao - dzięki temu ładny wzorek powstał

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania