szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Poncz: 50ml wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem
Z miłości do słodkościlecz powinna łatwo odrywać się przy nabieraniu łyżką, Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać więcej wody (mąki różnie chłoną wodę, zależy od producenta). Zwykłe foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, u mnie foremki z nieprzywierającą powłoką non-stick to bez smarowania. Przełożyć chleb do foremek, napełnić je do 1/2 wysokości. Mokrą ręką lub łyżką wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką
Kuchcik gotujeuzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli ciasto jest klejące można wyłożyć na blachę ( uprzednio posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą) i rozprowadzić ciasto. Orzechy włoskie należy zmielić w maszynce lub blenderem (można również pokruszyć bardzo dokładnie wałkiem). Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami wymieszanymi z cukrem a następnie przykryć drugą częścią
Smaczne Potrawyuzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli ciasto jest klejące można wyłożyć na blachę ( uprzednio posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą) i rozprowadzić ciasto. Wystudzone ciasto posmarować nutellą a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy
Smaczne Potrawydodawać stopniowo do masy na przemian ze śmietaną. W oddzielnym naczyniu wymieszać brązowy cukier, orzechy oraz cynamon. Formę na babkę (ok 26 cm z kominem) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 3 części a następnie pierwszą cześć wyłożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i obsypać 1/3 części mieszanki orzechowo-cynamonowej. Przykryć drugą częścią ciasta i ponownie obsypać
Złote przepisyliść laurowy wywar warzywny ok. 2 litry tłuszcz do smażenia 1 łyżka Na kuleczki mięsne: 30 dag zmielonego mięsa drobiowego lub cielęcego 2 jajka 1 sucha bułka sól , pieprz do smaku WYKONANIE: Wywar warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Po ugotowaniu wywaru warzywnego marchewkę ścieramy na tarce. Zostawiamy również ziemniaki. Pozostałe warzywa
W kuchennym oknie Ewymigdałów) 115 g masła 50 g brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie) mleko - do posmarowania przed pieczeniem brązowy cukier
bistro mamaposiekanej świeżej bazylii 2-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz bagietka lub ulubione bułki lub chleb Pomidory umyć i pokroić w małą kosteczkę ( niektórzy wcześniej obierają je ze skórki i pozbawiają się gniazd nasiennych ale ja zostawiam je w całości ). Dodać czosnek i posiekaną
Jemy Pijemyczęsto zdarza Wam się jeść piersi z kurczaka? Podejrzewam, że robicie je przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy już Wam się znudzą w wersji panierowanej bułką tartą lub smażone z ziołami, spróbujcie tych- pieczonych w paprykowych chipsach. Kurczak jest łatwo dostępny i tani. Szybko się go robi. Gorzej niż z dostępnością tego mięsa jest tylko z jego jakością. Jeśli tylko
Karo in the Kitchenpotas, magnez, mangan i bogactwo witamin z grupy B. Oba te warzywa to bogactwo smaku i przy okazji – błonnika. Co można podać do nich zamiast sosu polskiego, czyli tartej bułki zrumienionej na maśle? Majonez to żółtka utarte z oliwą. A sos holenderski – żółtka utarte z masłem. Sos ten jest bazą sosu berneńskiego (z dodatkiem estragonu), maltańskiego (ze skórką i sokiem
Karo in the Kitchenmniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective'”, żeby zatopić się w ciężki klimat dusznych bagien
Karo in the Kitchennocy, każdy nie-wegetarianin da sobie za nie odciąć to i owo, a zjeść je można na milion sposobów. Do podania wybrałam pieczywo przeróżne – od pszennych, żytnich i pełnoziarnistych bułek, bagietek do tortilli – dla każdego to, co lubi, to co łatwo wziąć w rękę i naszykować sobie dokładnie taką porcję, na jaką ma się akurat ochotę. Coleslaw z młodej kapusty
Karo in the Kitchenjabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję masłem i nie wysypuję ani bułką tartą, ani mąką. Nie jest to konieczne a wręcz może być problemem. Biszkopt po przelaniu do formy i wstawieniu do piekarnika wspina się i rośnie, przylegając do ścianek formy. Jeśli
Karo in the KitchenMiałam okrutną ochotę na fasolkę. Najlepiej taką, żeby się przy niej nie nastać i nie narobić. I miała to być fasolka z wykopem. Nie z bułką tartą, nie z jajkiem. Nie w pomidorach. Nie smażona z czosnkiem i pietruszką, chociaż takie warianty uwielbiam. Znudziły mi się. A moment nudy w kuchni to pora na testowanie nowych rzeczy. Nie mam pojęcia
Karo in the Kitchenznam lepszego sposobu na lekką pobudkę i widoczne pobudzenie trawienia. Kiedyś moje śniadania były typowo francuskie – kawa i słodka bułka. Dzisiaj wolę zaczynać dzień czymś, co pełne jest błonnika, witamin i mikroelementów. A smoothies – przy ogromnej różnorodności składników – nie pozwalają się sobą znudzić. Mam swoje ulubione mieszanki warzyw i owoców, których połączenie smaku i faktury odpowiada mi najbardziej, ale często
Karo in the Kitchen