bułki - 33426 przepisów (strona:1609/2229)

Szarlotka pachnąca orientem 166

przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy

AZgotuj!
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 149

ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach

AZgotuj!
Świąteczny czekoladowy jabłecznik 133

mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut  w 180 stopniach.  Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi

AZgotuj!
Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 171

żółtek wsyp cukier i ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę z białek. Krótko mieszaj i wlej ciasto do wysypanej bułką tartą formy. Piecz w 180 stopniach 50 minut.  Krem:  Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj trzcinowy cukier puder i zacznij ubijać, kiedy będzie już widać, że jest ubita

AZgotuj!
Kotleciki z pomidorów 165

Najsmaczniejsze. Lubię dotykać szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach.  3 duże twarde pomidory  ( w mnie gatunek Czarny Krym) mozzarella kilka filecików anchois Panierka: 6 łyżek czubatych bułki tartej  2 łyżki tartego parmezanu sól  bazylia Składniki panierki wymieszaj razem. mąka 2 jajka rozkłócone sporo oleju do smażenia Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę

AZgotuj!
Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl 176

zaznaczałam, czytałam.   Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne.  po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule,  czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone  na ćwiartki  puszka pomidorów

AZgotuj!
Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem 152

Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak. Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno.  2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży  odrobina skórki z cytryny 2 łyżki

AZgotuj!
Ozdobny wieniec z bułeczek na stół 164

Kiedy wyrosną, smarujemy każdą bułeczkę wodą i posypujemy ziołami, tak aby każda bułeczka miała inny smak ziół.  Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 45 minut. Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym

AZgotuj!
Żytnia razowa szarlotka 204

lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Bezglutenowy chleb z samych ziaren 179

zawierające gluten. Dobra. Obiecuje, że po 14 dniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co nakupowałam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce. Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci.  Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu.  Do chleba zrobiłam masło

AZgotuj!
Toskańska zupa pomidorowa 210

zabielamy zupę śmietaną. 8.   Całość miksujemy na jednolity krem. 9.   Podajemy posypaną startym parmezanem z chrupiącą bagietką. Żeby zupa była jeszcze lepsza, wrzucamy do niej trochę zwykłej bułki, porwanej na kawałki, która sobie pływa i powoli nasiąka, a na sam koniec ją miksujemy z resztą zupy

Pan i Pani Smith w kuchni
Puszysta Babka 199

pieczenia i powoli dodajemy do reszty. Dalej miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek.  Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto bakaliowiec - bananowiec 191

wszystko razem ucieramy. W oddzielnej misce ścieramy na tarce banany, dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż masa będzie jednolita. Na wysmarowaną masłem i wysypaną np. bułką tartą keksówki wykładamy masę. Pieczemy przez godzinę w  nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto ucierane z truskawkami 241

proszek do pieczenia z mąką. Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę. Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę. Do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wykładamy ciasto.  Wyrównujemy  i na wierzch układamy truskawki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku  przez około 45 -50 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Nietypowa surówka z kalafiora 339

Jeśli macie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - mały kalafior - 2,3 łyżeczki chrzanu - 1 czubata łyżka majonezu - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - sól i pieprz

Corner With Recipes