bułki - 33926 przepisów (strona:1615/2262)

BABA GHANOUSH PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA I PASTY TAHINI 220

można polać odrobiną oliwy. Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny. Pastę  baba ghanoush  można podawać z  plackami chlebowymi pita. Ja w zastępstwie użyłam grzanek z bułki. Podawałam z salsą z pomidora, cebulki i awokado. Smacznego

potrawyregionalne
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 217

mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki. Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu. Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej. Smażyłam na  głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.   Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 223

gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 239

sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową.   Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto.   Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec. Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą

potrawyregionalne
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 242

tylko około 30 kcal.  Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu,  reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność. Zazwyczaj jest jedzona w formie gotowanej z tartą bułką.  Nie powiem, też tak ją jem i to ze smakiem. Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci. Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem. Naprawdę jest

potrawyregionalne
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 236

mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do masy i delikatnie wymieszałam.  Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam masę do tortownicy.   Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej.   Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut

potrawyregionalne
WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE 314

mąkę pszenną przesianą przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do ciasta  i delikatnie wymieszałam. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej ciasto. Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 40 minut. W czasie gdy się piekło, przygotowałam lukier. Do miseczki wsypałam cukier puder. Wlałam

potrawyregionalne
Tosty francuskie z figami i węgierkami 225

znakomite i pożywne śniadanie, a najważniejsze że niepotrzebny jest nam piekarnik tylko kilka chwil przy patelni. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Tosty najlepiej jest robić z chałki lub bułki paryskiej, zwanej czasami angielką, można również użyć białego pieczywa bez przypraw albo chleba tostowego. Polecam serdecznie bo pysznie i szybko. Dziękuje wszystkim osobom które razem ze mną smażyli tosty

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy 248

cieście, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st. Źródło:  Pani Tereska

Z miłości do słodkości
Keks wyśmienity 207

przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto. Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć

Kuchcik gotuje
Sernik po kapitańsku 240

Następnie kolejno dodajemy  twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami

VioletoweKucharzenie
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 306

podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego  lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek

Stare Gary
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 288

kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej

Smaczna Pyza
ciasto ucierane ze śliwkami 162

Składniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę: 50 g masła 90 g mąki 1 żółtko  30 g cukru Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
maślane bułeczki z kruszonką 221

minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia