bułki - 33426 przepisów (strona:1615/2229)

Szybka tarte Tatin. 145

szybką tarte Tatin: 4-5 łyżek cukru 3 łyżki masła 5 jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny garść rodzynek płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) CIASTO: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny) 1/2 szklanki cukru 90 g zamrożonego masła      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 167

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę  z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką. 191

ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na  ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami ,  buchty z rabarbarem , czy  bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę

Rozpustne gotowanie
Chlebek rabarbarowy. 163

łodygi umytego, osuszonego, pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mleko, olej i znów dokładnie miksujemy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną

Rozpustne gotowanie
Klopsiki cukiniowo orkiszowe z boczkiem 148

więc z powodzeniem danie będzie smakowało zatwardziałym mięsożercom. Wegetarianom proponuje pominięcie boczku - będą równie pyszne. Dla 3 osób 1 mała cukinia 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber Olej do smażenia Płatki zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut a następnie

Jadło i czytadło
Całoroczny placek 196

duże jabłko    Cukier + jajka - zmiksować + margaryna - zmiksować + mąka + proszek do pieczenia – zmiksować, jeśli jest za gęste dodać mleka, aby uzyskać gładką konsystencję. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę rozsmarować równomiernie ciasto (ciasto jest dość lepkie, więc dobrze jest maczać łyżkę w zimnej wodzie – wtedy się nie przykleja), na nie nałożyć owoce itp. (w odległości

Tradycyjna kuchnia inaczej
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 234

Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy 1 łyżką słodziku lub cukru - odstawiamy, aby puścił sok. Blaszkę lub tartinkę średniej wielkości smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą/kaszą manną. Kiedy mija czas, a kawa jest dopita - z ciasta formujemy kulki i układamy je obok siebie w formie do pieczenia. Później robimy w nich małe zagłębienie

Spektrum Smaku
Wegetariańskie kotlety z botwinki 216

szklanki kaszy jaglanej 3 spore pęczki botwiny (liście i łodygi, bez buraczków) pęczek koperku cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru jajko żółtko 2 płaskie łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 0/5 szklanki wody Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień

Mienta blog
Gorąca feta z rukolą 213

skórkę, co jest kolejnym etapem przygotowania. Po zdjęciu skórki usunąłem środki z nasionami, strąki pokroiłem w szerokie paski. Ser pokroiłem na dość grube plastry. Panierowałem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłem na złoty kolor na gorącym oleju. Rukolę wymieszałem z sosem. Ułożyłem warstwami rukolę, ser, paprykę. Posypałem startym na grube wióry parmezanem i pokrojonymi oliwkami

R'n'G Kitchen
Warsztaty kulinarne "Chlebem i solą" 159

warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk.   Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość przygotować

Kulinarne przygody Gatity
drożdżowe ciasto z kurkumą i truskawkami... 139

mleka, sól, kurkumę, wbić jajka, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 8 minut, przykryć i zostawić do podwojenia objętości blaszka 24x29 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć wyrośnięte ciasto, łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie wygładzić wierzch do ciasta powciskać opłukane, osuszone truskawki, trafiły mi sie bardzo duże kaszubskie truskawki, zostawić na 20 minut piec

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jogurtowe pełne czereśni 204

pół. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a później mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojone czereśnie i przelewamy ciasto do posmarowanej masłem i tartą bułką formy. Wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej owocami. Pakujemy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 50 minut ;) Podawać posypane cukrem pudrem z zimnym mlekiem

Spektrum Smaku
Wspominka lata - lekkie ciasto ze śliwkami 205

czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową warstwę. Jeśli macie dużo

Spektrum Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 220

mała pietruszka,  2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/,  oliwa,  pieprz ziołowy,  sól,  liść laurowy,  1 łyżeczka tartej bułki,  czasami dodaję 1 ząbek czosnku. Wykonanie farszu: - grzyby namoczyć w gorącej wodzie – gdy woda przestygnie grzyby pokroić w paseczki – przełożyć na małą patelnię – zalać wodą + odrobina soli – gotować aż wyparuje

Tradycyjna kuchnia inaczej
.1018. apsik na powrót 148

Wróciłam! Co prawda śniadanie nie jest zbyt spektakularne, ale po pierwsze nie miałam siły na nic bardziej skomplikowanego, a po drugie tego właśnie potrzebowałam! Po 10 dniach na białych bułkach z dżemem dwa razy dziennie, z minimalną ilością warzyw i owoców mój organizm się buntuje, a zwłaszcza moja cera...Dodatkowo przez to wszystko osłabiła się moja odporność i złapałam wirusa

breakfast of dreams