otoczona pięknem i zapachem tych kwiatów. Była już nalewka z płatków, ucierane z cukrem, cukier, syrop... Wiec przyszedł czas na galaretkę. Jest ona boska do świeżej, jeszcze ciepłej bułki z masłem. Pomysł podsunęła mi autorka bloga Eteryczne gotowanie . Śniadanie podane na pięknej porcelanie Bogucice- Malta , Agawa platin Składniki: miseczka płatków pachnącej róży pozbawionych białych końcówek
Malinowe Pocałunkitalerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią. 500g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól 1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Szefowa kuchniDomowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę
SMYKWKUCHNIposypać cukrem, wymieszać na gorącym maśle usmażyć rumiane kotlety i na tym tłuszczu po kotletach usmażyć cebulę na złocisto - smaczne, soczyste wołowe kotlety na obiad i na zimno do bułki............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrazy. Po upływie tego czasu należy uformować okrągły bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę
Plate of Joykonfiturami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 8 dag drożdży, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2/3 szklanki oleju, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Wykonanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mleka i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą, dodać jajka roztrzepane z cukrem, wyrośnięte drożdże, mleko
Tradycyjna KuchniaDodajemy przyprawy - wedle uznania, jeżeli lubimy bardziej ostre, to więcej curry i pieprzu. 5. Z masy formujemy burgery i smażymy na patelni. 6.Otrzymany produkt możemy zaserwować jako burgery w bułce, bądź jako zwykły kotletowy obiad - jak kto lubi! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polefajne jest to, że nie musi być nudne i zawsze możemy kombinować z proporcjami i rodzajami mąk czy dodatków. Jednym słowem pełna dowolność i więc mam dziś takie oto bułki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipowierzchni pęcherzyki to znak, że możemy ją delikatnie wylać do tortownicy. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia (ale tylko na spodzie) lub wystarczy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt możemy przekroić na 2 lub 3 krążki. Z tego przepisu otrzymamy ładny biszkopt na tortownicy
Mania WypiekaniaDostałam cynk, że za 15 minut przyjedzie gość. Co podać...co podać na szybko? Do pogaduch ? Coś małego, coś dobrego, coś zdrowego...coś fajnego! Jak na złość bułki się skończyły, chleb był "wczorajszy". A gość makaronu..nie je! Z 15-tu zrobiło się 10 minut i trzeba było działać! Składniki -krakersy -szprot w oleju u mnie GRAAL Ziołowo
Z Kuchni Do Kuchniwanilii TRUSKAWKI - 600 g truskawek - 4 łyżeczki żelatyny -pół szklanki wody lub soku - opcjonalnie 3 łyżki cukru ZMIEL HERBATNIKI lub rozdrobnij blenderem, chodzi o to, żeby powstała taka słodka "bułka tarta". Ogrzej nutellę, powinna być płynna, ja wstawiłam słoik do ciepłej wody. Tortownicę wyłóż folią śniadaniową, masą dokładnie pokryj dno. Wstaw do lodówki. ZALEJ ŻELATYNĘ MAŁĄ ILOŚCIĄ ZIMNEJ WODY
Kuchnia bezglutenowa Lolimaści Inną opcją są tradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy! Życzymy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleLubię gotować z sezonowych produktów, a że sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna musiałam je kupić :) Tym razem bardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp. 2 pęczki zielonych szparagów 3-4 łyżki masła ok 5-8 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych sól 1 łyżeczka cukru pieprz
Jemy Pijemyniej pływały. Dosolić i lekko posłodzić. Od chwili wrzenia gotować ok 3-5 min. Wyjąć z garnka i chwilę podsmażać na maśle. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z bułką tartą uprażoną na maśle
Jemy Pijemysensie, że zawiera wszystko co istotne. Swoją drogą mam w swoim „repertuarze” kilka podobnych propozycji – część z nich oparta jest właśnie o tosty, ale część też o „zwykłą” bułkę. Niektóre wymagają do przygotowania również patelni lub piekarnika. Jeśli więc komuś takie smaki odpowiadają, to zapewne skorzysta jeszcze z paru podobnych przepisów, które zamierzam z czasem zamieścić na blogu. Choć oczywiście
Kulinarna Pokusa