roladki schabowe ze szpinakiem 201było dziur. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso natrzeć solą i pieprzem, nakładać szpinak i zwijać schab w roladki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiące bułeczki z cukinią 188bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały. Wyszło mi 8 dużych bułek. Składniki: 630 g mąki 300 ml letniej wody 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku 2 łyżeczki suszonych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki pszenne z siemieniem 168pszennego pieczywa warto dodać jakiś zdrowy składnik- ja do tych bułek dodałam dość dużą ilość siemienia lnianego. Bułeczki są długo świeże i mięciutkie. Składniki: 3,5 szklanki mąki 400 ml wody 25 g drożdży świeżych 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z oliwkami 187świeżutkie, na następny dzień nie da się ich jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień. Składniki na 9 bułek: 500 g mąki pszennej + do podsypania 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 30 g stopionego masła 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 236malinowy i żółty 100-150 g Sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z pieprzem i czosnkiem łyżka czarnych oliwek Foremkę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut. Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki na piwie 217niezwykle miękkie, puszyste i mają cudownie chrupiącą skórkę. To zdecydowanie jedne z najlepszych bułeczek jakie piekłam, możecie mi wierzyć a piekłam ich sporo. Składniki na 6 dużych bułek: 370 g mąki pszennej 20 g drożdży 25 g masła łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 125 ml ciepłej wody 125 ml piwa (nie z lodówki) dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka sezamu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta z nektarynką 245łyżki cukru pudru 2 łyżi masła 3 nektarynki galaretka brzoskwiniowa Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić. Proszek budyniowy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 242sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były z wierzchu chrupiące
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dwukolorowe ciasto bananowe 213wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają . Wstawić
Grunt to przepis!
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem 290dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy. Foremki do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułka tartą – wypełniamy masą pasztetową i ugniatamy. Wierzch oprószamy papryką słodką, posypujemy żurawiną. Pasztet pieczemy przez godzinę w 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik 236delikatnie wmieszać do masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ja to robię między dwoma kawałkami folii spożywczej). Ciasto przełożyć do blaszki (powinno wypełniać całe dno, ale nie powinno
w mojej kuchni
drożdżowy chleb z oliwkami 184moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się głosy, domagające się innego zgoła wyrobu. Wyrobu o smaku pszennej bułki, który w połączeniu z aromatem oliwek, stanowi miłą odmianę w codziennym jadłospisie. składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 kg mąki pszennej 50 ml oliwy
Miód i pieprz
Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto 278ieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej
SzczyptaSmaQ
Pierś kaczki w cieście francuskim 292opakowanie ciasta francuskiego, 2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć
królestwo garów
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 260dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne! Poniżej przedstawiam ciekawostki na temat głównych produktów, które
Kuchnia Ellie