bułki - 33926 przepisów (strona:1614/2262)

GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 186

patelni. Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam z niej liście. Odkroiłam z  nich twardsze części. I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWO CZEKOLADOWE 181

czterech białek ubiłam na sztywno pianę,dosypując drugą połowę cukru. Do czekoladowej masy przełożyłam ubitą pianę i delikatnie wymieszałam. Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-) Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną wcześniej czekoladą. Można posypać ciasto np.malinami. Smacznego

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ 203

jednym jajku i dalej ubijałam. Następnie wlałam masę czekoladową. Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam aromat migdałowy. Wymieszałam. Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie zamiast/oprócz

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 212

dodać do zupy. Zmiksowałam wszystko blenderem. Powstała w ten sposób pożywna zupa krem. Można przyprawić ją kleksem śmietany i posypać grzankami. Grzanki można samemu bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO

potrawyregionalne
SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU 196

marynatą i odstawiłam na około 20 minut. Następnie podsmażałam je przez około7 minut na patelni. Wsypałam złociste kawałki do sałatki. Sałatkę wymieszałam i polałam sosem. Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki. Podsmażyłam je na chrupko na patelni. Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy. Posypałam nimi sałatkę. Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-) Sałatka była pyszna! Polecam

potrawyregionalne
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI 235

posypania Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.    Dodałam olej,mąkę i proszek do pieczenia.   Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy  wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Średnica formy 26cm. Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki.  Jabłka układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni

potrawyregionalne
CAMEMBERT PIECZONY Z GRZANKAMI 208

już w środku miękka i lejąca. Aby ser jeszcze podpiec-włożyłam go na około 10 minut do piekarnika. Na te 10 minut włożyłam również do piekarnika kawałki pokrojonej bułki. Posypałam je granulowanym czosnkiem,oregano,ziołami prowansalskimi i bazylią. Grzanki maczałam w rozpuszczonym serze... Smacznego

potrawyregionalne
ZAPIEKANKI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PIECZONYM CZOSNKIEM 223

około 15-20 minutach był mięciutki  i idealnie rozsmarowywał się na grzankach. Posmarowałam nim bułeczki. Posypałam ziołami prowansalskimi i solą. Następnie pokroiłam suszone pomidory . i nałożyłam je na bułki. Kolej na szynkę parmeńską. Jest bardzo cieniutka i delikatna. Użyłam do zapiekanek dwóch serów:  mozzarelli i sera koziego. Na wierzch posypałam słodką papryką. Wstawiłam zapiekanki do rozgrzanego piekarnika

potrawyregionalne
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ 198

mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem

potrawyregionalne
ZAPIEKANKI Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I BUNDZEM 213

czosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem. Jest to ser z mleka owczego. Można oczywiście użyć innego, dowolnego sera. Wstawiłam je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-10 minut. Smacznego

potrawyregionalne
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 196

Dodałam do niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam. Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru. Formę o wymiarach 35cm na 25cm wysmarowałam masłem   i posypałam bułką tartą. Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki. Wylepiłam nim blachę. Wyłożyłam na nie rabarbar. Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze

potrawyregionalne
CIASTO Z TRUSKAWKAMI RABARBAREM I MAŚLANKĄ 251

mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam. Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar i truskawki. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni

potrawyregionalne
CIASTO Z RABARBAREM CZERWONĄ PORZECZKĄ I MAŚLANKĄ 220

waniliowy. Dodawałam jajka. Stopniowo wlewałam maślankę, cały czas miksując. Następnie wsypywałam mąkę i proszek do pieczenia. Miksowałam, aż powstała puszysta masa. Wylałam ją na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Rabarbar pokroiłam na małe kawałki i posypałam cukrem. Układałam go na cieście. Wsypałam następnie drugi owoc, czyli czerwoną porzeczkę. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około

potrawyregionalne
SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII 233

pięknego krzaczka bazylii urwałam listki.  Pokroiłam je i dodałam do sosu.  Wszystko wymieszałam i doprawiłam do smaku. Można użyć blendera i wszystko zmiksować. Pozostało już tylko przygotować grzanki z bułki i posmarować je naszą salsą. Smacznego

potrawyregionalne
KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ 214

Pora na przygotowanie farszu. Wątróbkę umyłam i oczyściłam. Zmiksowałam.   Wsypałam kaszkę manną. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki możecie dodaj jej więcej. Jeśli nie macie kaszki dodajcie bułkę tartą.  Dodałam pokrojoną natkę zielonej pietruszki.    Przyprawiłam startym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszałam.   Pozostało już tylko nadziać farszem kurczaka. Można go zaszyć

potrawyregionalne