bułki - 33426 przepisów (strona:1621/2229)

Francuskie cudo! 132

spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, aby ciasto się schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wkładamy do okrągłej formy na tartę, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy

Kuchnia Pani Wiosny
Kremowa cebulowa! 134

opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz  Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje. Dodajemy

Kuchnia Pani Wiosny
Babka ziemniaczana! 125

laurowe. Następnie na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość dodajemy do gotowej masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1h 20minut. Podajemy na ciepło ze szklanką mleka. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Tort śmietankowy. 109

żółtek przenosimy do piany z białek i miksujemy ok. 10 minut. Następnie do gęstej masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy przez 25-30minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopty kroimy na dwa blaty. Uwaga! Jeśli zależy

Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka na kruchym spodzie i kawa z żółtkiem. 139

Sposób wykonania: Jabłka ścieramy na grubej tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich orzechach! Należy

Kuchnia Pani Wiosny
Pierniczki z agrestową konfiturą! 159

cytryny, cztery jajka. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na wierzch

Kuchnia Pani Wiosny
Babka drożdżowa! 109

mące), skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Dokładnie ugniatamy ciasto przez 20 minut, albo korzystamy z miski Tupperware. I pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut by jeszcze trochę "urosło". Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą. Wyjątkowo dobrze smakuje

Kuchnia Pani Wiosny
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 83

zaczyn Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy

Kuchnia Pani Wiosny
Sernik mój dyniowy 145

kakao i jajko i proszek do pieczenia. W małym garnuszku roztapiamy masło i przelewamy do miski. Wszystkie składniki ugniatamy razem. Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru

Kuchnia Pani Wiosny
Drożdżowa babka z masą bakaliową 170

miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut. Wyciągamy z formy gorącą. Sama się zaskoczyłam... Czy warto

Kuchnia Pani Wiosny
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 147

łupinach i resztą składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula

Dzieje kuchennej Wiewióry
naleśniki z leśnymi grzybami 160

oczkach ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie zwijamy i podsmażamy na maśle. Naleśniki możemy również panierować w jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Gotowe możemy podać np. sosem czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Siekane kotlety z indyka . 214

oliwę , ręce moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor. Podawać z ziemniakami , wyśmienicie smakują z bułką i surówką z marchewki . Surówka z marchewki : Marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach , dodać czosnek i remuladę , duńską , przyprawić do smaku solą i pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Piersi w płatkach owsianych 236

Małe urozmaicenie tradycyjnej panierki z bułki tartej. Prosto i smacznie :-) SKŁADNIKI: - 2 piersi z kurczaka - 1 jajko - sól - pieprz kolorowy -  przyprawa Jaś i Małgosia firmy Rafex - płatki owsiane - olej słonecznikowy do smażenia Piersi rozbijam na kotlety. Posypuję przyprawami: sól, kolorowy pieprz, przyprawa do mięs Jaś i Małgosia. Rozbijam jajko widelcem i zanurzam w nim kotlety, a następnie obtaczam dokładnie

Wielopokoleniowo
Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem 73

Proste i klasyczne bułki w wersji pełnoziarnistej. Poza czekaniem na wyrośnięcie ciasta robi się je szybko i wymagają mało wysiłku. Smakują za to pysznie. Zwłaszcza świeżo upieczone z pomidorem lub dżemem domowej roboty

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania