Ciasto brzoskwiniowe. 360pieczenia i dodawać powoli do ubitej masy - ale tym razem składniki łączyć delikatnie łyżką do momentu aż nie będzie grudek (nie ubijać mikserem). Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na blaszkę ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20min. Gdy ciasto ostygnie nasączyć je syropem z brzoskwiń
W kuchni u Moniki
Lekkie piankowe ciasto. 336proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem o obsypanej bułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić wykałaczką środek czy jest suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pianka z galaretką
W kuchni u Moniki
Bułki "ślimaki" 303mojej koleżance, która jakiś czas temu pokazała mi zdjęcie swoich bułeczek, ja dziś również zrobiłam. Żałuję tylko tego, że tak długo się ociągałam z ich zrobieniem. Są bardzo smaczne!!! Bułek wychodzi ponad 20 sztuk. Dokładnie nie wiem, ponieważ zjadłam kilka zanim policzyłam i pewności nie mam :) Składniki: Ciasto: 450g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki drożdży suchych
W kuchni u Moniki
Ananasowiec - z kokosem 258pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłozyć delikatnie masę. Piec w rozgrzanym piekarniku 170-180 stopni i piec ok.20min. ( w zależności od piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że biszkopt jest gotowy). Krem
W kuchni u Moniki
Propozycje na sylwestra (2) 309komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki" Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane Kliknij tu po przepis. 5. Sałatka z tortellini Kliknij tu po przepis. 6. A la "Buritto" Kliknij
W kuchni u Moniki
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 303Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogarniamy resztę przepisu. 2. FORMOWANIE STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie ja na tradycyjne kotlety
Nerds Kitchen
Lemon curd 432Cytrynowy krem do tart na słodko, jako nadzienie do kruchych ciastek, do gofrów, czy nawet do posmarowania bułek. Przepyszny ! Znalazłam ten przepis na bbc.co.uk/food Przepis jest doskonały i przyznam, że podane proporcje są idealne. W smaku przypomina mi nadzienie z cukierków Nim2. Wykonanie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu - za to efekt WOW!! Składniki są tylko
apetytnapieczenie
Tarta Migdałowa z Gruszkami 215połączenia się składników i otrzymania elastycznego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub otrębami. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki. Po tym czasie na ciasto nakładamy papier do pieczenia
Made By Mom And Son
Torcik kawowy z mascarpone 213oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut w temp. 180-190 st C. Najpierw 25 min. na grzałkę górną i dolną, później tylko na grzałkę dolną jeśli
Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń gryczana z pieczarkami i śliwką 206kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto marchewkowe z bakaliami 184pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 190st C przez ok 70minut (do suchego patyczka). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzie
Brzoskwiniowiec z masą makową 235masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto "Leśny romans" 245sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części. 2. Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier
Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki Teściowej (gotowane)- etapy przygotowania 206się, że pracy przy nich dużo, ale tak naprawdę w dwie osoby nie jest tak źle. Najgorzej przy pilnowaniu kapusty i wyciąganiu tych dobrych już liści. Zwijanie, to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wspominając już o gotowaniu, bo to robi się samo. Gołąbki polecam, bo są bardzo smaczne, a podane z ulubionym sosem (u mnie pieczarkowy) smakują jeszcze lepiej
Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 278sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Powoli przesiewamy do piany i mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (tylko spód) tortownicę. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty. 2. Krem Śmietankę ubijamy
Kuchnia w czekoladzie