bułki - 33426 przepisów (strona:1639/2229)

Zapiekana grahamka z kiełkami - śniadanie na chłodne dni 169

ułatwienia na 1 porcję) 1 grahamka 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 jajko klasy M szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka posikanego szczypiorku Przygotowanie: Z grahamki odcinamy dół, a następnie wydrążamy bułkę. Do miseczki wbijamy całe jajko, dokładnie je roztrzepujemy widelcem. Następnie dodajemy szczyptę soli ziołowej i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki, wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do wydrążonej grahamki. Grahamkę wkładamy

Słodkie okruszki
Ciasto jabłkowe 174

wymieszać  • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian  z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać  • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem  i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni  wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier  mleko w proszku,śmietanę,i wodę  • Mieszać cały czas podgrzewać

W królestwie smaków Beaty
leśne owoce w szpinakowym cieście... 146

proszkiem i utrzeć do połączenia składników na małych obrotach dodać szpinak do masy i krótko wymieszać forma okrągła 16 cm z wyjmowanym dnem wysoka, posmarować olejem i posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka z indyka 104

resztą cebuli i kilkoma plastrami masła. Tak przygotowane mięso wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczeń gotowa jest po 20 minutach. Mozna ją pokroić w plasterki dodać cząstki bułki i kilka plasterk pomidora

Eli Gotowanie
Pasta pieczarkowa 108

porządnie odsączam z wody którą przy smażeniu puściły ( odsączenie jest konieczne ,bo będzie pasta lejąca się) Osuszone pieczarki miksuję . jeśli pasta jest zbyt rzadka to można dodać łyżke otrąb , bułki tartej lub ugotowane jajko . Dosmaczam solą ,pieprzem ,wsyluje szczypiorek drobno pokrojony , mieszam i gotowe    gotową kanapkę posypać jeszcze szczypiorkiem ,położyć pomidora,ogórka lub paprykę

Eli Gotowanie
Obiad w pół godziny 152

myśli mięsa i surówki ,tylko to co do tego . Jednym słowem ma właściwie dwoma  kluski kładzione .Uwielbiam je moge je jeść ze skwarkami,bułka tartą ,mięsem. Ze wszystkim bardzo dobrze smakują .  Chociaż  raz spotkałam je w restauracji z sosem beszamelowym , chyba jest to jedyny sos który nie pasuje do tych klusek  Przynajmniej ja mam takie wrażenie

Eli Gotowanie
Klops 148

suszonych 1 szklanka mleka lub wody Wykonanie Krok1  . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Krok 2  Mięso i wyciśniętą bułkę  mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy (  masa musi być kleista) Krok

Eli Gotowanie
Kebab 164

minut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy  na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem. Podawać z ryżem lub bułką

Eli Gotowanie
Śniadaniowy placek 160

porcję 4  jajka 1/2  kostki sera białego 1/2  pęczka natki pietruszki 1/2  pęczka koperku 1  ogórek gruntowy , może być szklarniowy   2 łyżki bułki tartej 1/2 szklanki mleka 3 łyżki oleju do smażenia ( u mnie jest to olej rzepakowy) sól,pieprz do smaku Wykonanie Krok 1 Umytą zieleninę posiekać . Ogórek i ser pokroić

Eli Gotowanie
Weekend na Białogonie 163

zagnieść tak, żeby było równiutko brązowe. Ten kawałek i jeden z białych włożyć do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie trzecim kawałkiem wyłożyć blaszkę nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Blaszkę włożyć do piecyka nagrzanego do 180 C i podpiec spód na złoto. Następnie wyłożyć na podpieczony spód dżem wymieszany z zapachem rumowym. Na wierzch zetrzeć na tartce

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kluseczki leniwe i książka na wieczór 111

talerzu z kubkiem kakaa obok, stanowiły szczyt dziecięcych marzeń. Choć przyznam się szczerze, że najbardziej lubiłam kluseczki na drugi dzień na śniadanie, podsmażone na patelni, razem z masełkiem i bułką tartą. Mmmm, taką też wersję kluseczek możecie zobaczyć na zdjęciach. Kluseczki leniwe 0,5 kg zmielonego twarogu 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szkl. mąki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik Teściowej 194

drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie (1/3 można odłożyć na kruszonkę). Podpiec 20 minut w 180 C. W tym czasie oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babka dyniowo-czekoladowa 135

masą dyniową. Czekoladę rozpuścić na parzę i dodać do niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę do babki (najlepiej taką z kominkiem) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jedną szklankę jasnego ciasta i małą łyżeczką wyżłobić rowek w samym środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania