bułki - 33926 przepisów (strona:1639/2262)

Biszkopt podstawowy 215

ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka

Motylkowa Kuchnia
Sernik zebra 415

jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto

My Culinary Art
Proste muffinki jagodowe 248

dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ). Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do dobrze wymieszanego ciasta i krótko

Ciastkozercy
Orkiszowy chleb jogurtowy na drożdżach 249

nasionka i pestki na jakie mam ochotę, mogę użyć każdej mąki, w proporcjach takich jak ja chcę. Za mało argumentów? Jak dla mnie w sam raz, by robić swoje bułki i chleby, którymi podczas pieczenia pachnie cały dom. Tak więc i dziś, chciałabym Wam zaprezentować i zachęcić Was do wypieku własnego chleba. To nie takie trudne, a sprawia wiele radości

Be Fit Be Strong
Spaghetti z sosem serowym i chrupiącym pangrattato 216

Kolejne pyszne i szybkie danie z kuchni włoskiej. Pangrattato to po prostu bułka tarta ale tutaj doprawiona i chrupiąca. Makaron niskobiałkowy który tu użyłam wystarczy wrzucić na wrzącą osoloną wodę na 2 - 3 minuty i jest gotowy. Sos serowy robi się tyle aż rozpuści się ser czyli dość szybko. Polecam serdecznie pyszny makaron we włoskim stylu. Spaghetti z sosem serowym

Moje Małe Czarowanie
Mielone na patyku 248

która świetnie pasuje w duecie z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej ( w razie gdy masa mięsna jest zbyt rzadka) sól pieprz papryka słodka papryka ostra patyczki do szaszłyków Wykonanie Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać wraz

O kuchni z uczuciem
Pulpeciki w sosie pomidorowym 172

przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego  3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej

psgotujemy
Sernik z serków homogenizowanych 698

stopionej i przestudzonej margaryny 1 budyń waniliowy 3 białka ubite na sztywno Wykonanie: Blaszkę o średnicy ok. 24 cm smarujemy tłuszczem, spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki obsypujemy bułką tartą. Mieszamy razem serki, cukier i budyń, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy masę serową

psgotujemy
Tarteletki ze śmietaną i owocami 223

rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  W między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem.  Piec około 15 minut w temp. 180st.  Ostudzić

Z miłości do słodkości
Zielona fasola z sosem musztardowym 157

Sezon na fasolkę szparagową jest w pełni. Zazwyczaj jemy ją w z dodatkiem bułki tartej, klasycznie, ale może warto spróbować innych pomysłów na fasolkę? O tym, że warto ją jeść i dlaczego surowa jest

Szybko Tanio Smacznie
Ciasteczka cynamonowe z płatkami kukurydzianymi 195

być też melasa, syrop trzcinowy) 120 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Mąkę, sól, cynamon, imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski Dodać olej i wymieszać Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać. Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego

greenscarf
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 205

cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce

Salonik smaków
Kwiecista tarta z cukinią 181

sól i pieprz gałka muszkatołowa 5-10 małych cukinii z kwiatem kilka łyżek sera feta  Tortownicę/ formę do tarty (nie większa niż 25cm) natłuszczamy i osypujemy mąką albo bułką tartą. Ze składników zagniatamy ciasto- jest to łatwiej zrobić jeśli masło nie jest zimne Ciastem wyklejamy tortownicę, tak, żeby otrzymać dość wysoki zawinięty brzeg i chowamy ją do zamrażarki

les mirabelles
Sernik krakowski 345

ciasta zostawić na później a 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Blacha może być wyłożona papierem do pieczenia (najlepiej sam spód) lub wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni (aż się zarumieni). Na zapieczony spód wylać masę serową a na nią wyłożyć paski rozwałkowanego ciasta

Mania Wypiekania