bułki - 33926 przepisów (strona:1641/2262)

Kokoski, Kokosanki,Kostka Kokosowa, czy Lemingtony? 669

składniki. Keksówki wyłożyłam papierem, ale tylko dno, masłem posmarowałam tylko te miejsca, w których znajduje się papier do pieczenia,  czyli dno i krótsze boki. Na koniec papier oprószyłam bułką tartą. Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 180 stopni. No i teraz zaczyna się cała akcja :) Jajka zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę tak jak to widać na zdjęciu wyżej

Blondynka Gotuje
Fasolka szparagowa z sezamem 248

Uwielbiam fasolkę szparagową i jak tylko urośnie w ogródko to mogę ją jeść codziennie. Najbardziej lubię ją w najprostszej wersji czyli ugotowana, polana zrumienionym masełkiem i posypana bułką tartą lub ziarnami sezamu. W tym roku po raz pierwszy zasadziłam odmianę w fioletowym kolorze ale po ugotowaniu robi się zielona jednak ma bardzo wyrazisty smak i bardzo mi zasmakowała. Nasiona fasolki

Ala piecze i gotuje
Ciasto makowo- cytrynowe 208

ciasto makowo- cytrynowe ! Składniki na ciasto cytrynowe: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć i trzy razy

Tradycyjna Kuchnia
Krucha tarta kokosowo-bananowa z galaretką 527

masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190*C piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru. Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka

The Sweet Damsel
MOCNO CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 238

jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut

Walijskie Pichcenie
Kluski leniwe 291

ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz.  Podajemy z bułką tartą zrumieniona na maśle lub cynamonem i brązowym cukrem

Atlas Smaków
Knedle ze śliwkami 224

Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy po ok 3 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakowa na talerz.    Podajemy z bułką tartą zrumieniona na maśle

Atlas Smaków
Jagodzianki z czekoladą 165

krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek

Atlas Smaków
Ciasto drożdżowe ze śliwką i malinami 223

pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki ( najlepiej ćwiartki zostawić złączone skórką). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ).  Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi. Ułożyć maliny. Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy

Atlas Smaków
Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 199

soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły

Lili w kuchni
Desery marcepanowe z masą chałwową 201

soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły

Lili w kuchni
Ptasie mleczko na biszkopcie marcepanowym 392

soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do formy, posypanej bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 - 30 min. w tem. 175 stopni. Galaretkę rozrabiamy w niepełnej szklance przegotowanej gorącej wody, z drugą robimy to samo

Lili w kuchni
Młoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjnie 313

kapusty z pokrojoną marchewką, ziołami i laurowym liściem. Posól lekko, popieprz, dodaj wodę i gotuj kapustę przez 30 minut. Przykryj garnek pokrywką. Mielone kotlety najczęściej robię bez dodatku tartej bułki. Lubię mielone miękkie i puszyste. Takie właśnie są jeśli dodam śmietankę i utartą cebulę. Kotlety mielone 12 sztuk 1kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe 1 duża cebula 2 łyżki

codojedzenia
Zebra 181

dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy. Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni

The Sweet Damsel