bułki - 33926 przepisów (strona:1647/2262)

drożdżowe ciasto z kurkumą i truskawkami... 140

mleka, sól, kurkumę, wbić jajka, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 8 minut, przykryć i zostawić do podwojenia objętości blaszka 24x29 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć wyrośnięte ciasto, łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie wygładzić wierzch do ciasta powciskać opłukane, osuszone truskawki, trafiły mi sie bardzo duże kaszubskie truskawki, zostawić na 20 minut piec

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jogurtowe pełne czereśni 205

pół. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a później mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojone czereśnie i przelewamy ciasto do posmarowanej masłem i tartą bułką formy. Wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej owocami. Pakujemy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 50 minut ;) Podawać posypane cukrem pudrem z zimnym mlekiem

Spektrum Smaku
Wspominka lata - lekkie ciasto ze śliwkami 205

czym mieszamy delikatnie łyżką z przesianą przez sito mąką z proszkiem do pieczenia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypaną bułką tartą blachy (możecie także wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową warstwę. Jeśli macie dużo

Spektrum Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 220

mała pietruszka,  2 łyżki mrożonych łodyg lub innej zieleniny /natka pietruszki, seler naciowy/,  oliwa,  pieprz ziołowy,  sól,  liść laurowy,  1 łyżeczka tartej bułki,  czasami dodaję 1 ząbek czosnku. Wykonanie farszu: - grzyby namoczyć w gorącej wodzie – gdy woda przestygnie grzyby pokroić w paseczki – przełożyć na małą patelnię – zalać wodą + odrobina soli – gotować aż wyparuje

Tradycyjna kuchnia inaczej
.1018. apsik na powrót 148

Wróciłam! Co prawda śniadanie nie jest zbyt spektakularne, ale po pierwsze nie miałam siły na nic bardziej skomplikowanego, a po drugie tego właśnie potrzebowałam! Po 10 dniach na białych bułkach z dżemem dwa razy dziennie, z minimalną ilością warzyw i owoców mój organizm się buntuje, a zwłaszcza moja cera...Dodatkowo przez to wszystko osłabiła się moja odporność i złapałam wirusa

breakfast of dreams
Chleb polski mieszany / Polnisches Mischbrot 231

wybitnie rzadko się znają i nie wykazują najmniejszej chęci, żeby swoją wiedzę w temacie pogłębić - czyt. zapoczątkować). Pani tydzień temu nie wiedziała czy precle są z mrożonego ciasta, czy bułki z ziarnami są orkiszowe czy pszenne, dziś spytana o to samo również nie wie, za tydzień też pewnie wiedzieć nie będzie. Czyste utrapienie, a to jedyna piekarnia w promieniu

Kuchnia Prezydentowej
Żytni chleb na drożdżach 207

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności

codojedzenia
Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt 238

słonecznik, wiórki kokosowe i płatki owsiane, wymieszać. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami wyrobić kruszonkę. Owoce umyć, osuszyć, truskawki pokroić w ćwiartki.  Żaroodporne naczynka natłuścić i delikatnie wysypać bułką tartą. Na dnie nałożyć odrobinę kruszonki, rozłożyć owoce i posypać kruszonką tak, by całe owoce były zakryte. piec około 25 minut w temp. 180st.  podawać od razu po upieczeniu

Z miłości do słodkości
smaczny, łatwy, szybki z czereśniami kokosowy ucieraniec... 181

masy wsypać wiórki kokosowe i mikserem utrzeć na gęste i jednocześnie lekkie ciasto wsypać mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać, blacha 24x29 wysmarowana palmą i posypana tartą bułką, w blaszce rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch umyte czereśnie wypestkować i układać na wierzchu ciasta lekko je wciskając, kilka zostawić czereśni do dekoracji piec w 180 C 40-45 minut, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Marchewkowe 167

proszkiem,sodą i cynamonem przesiewamy i łączymy razem z masą jajeczną. Do ciasta dodajemy marchewkę. Wszystko razem łączymy. Tak wymieszane ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem i posypaną bułka tarta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeni polać lukrem  albo czekoladą. Można dodać orzechy. Pyszne ciasto marchewkowe wilgotne

magiczna kuchnia Kasi
Babka budyniowa 136

Białka ubić na pianę i dodać do masy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° przez 50-55 minut. Po wystudzeniu wyjąć z foremki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Foremka 1,5 litra

magiczna kuchnia Kasi
Murzynek (bez jajek) 163

razem ze sodą do miski. Następnie wlewamy kefir, kakao,cynamon,cukier,dżem oraz masło (stopione i wystudzone). Dokładnie mieszamy by ciasto było jednolite. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasta polać polewą czekoladowa. Polewa-czekoladę rozpuścić

magiczna kuchnia Kasi
Babka majonezowa 181

Masę jajeczną połączyć z mąkami i majonezem. Wszystko delikatnie  mieszamy drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.  Piec w temperaturze 180° przez 40 minut. Po wystudzeniu wyjąc z foremki polukrować lub posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Bułeczki śniadaniowe z chia 208

minut do wyrośnięcia.  2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. 3. Z przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z bobem i kuskusem 303

krótki (niestety) sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami lub okraszony masłem, boczkiem czy zrumienioną bułką tartą. Warto włączyć go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe i właściwości odżywcze, ale również lecznicze. W medycynie ludowej wykorzystywano go m. in. w leczeniu trudno gojących

Smakowity Blog Kulinarny