bułki - 33926 przepisów (strona:1645/2262)

Babka herbaciana 201

Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny; Wykonanie: Formę do pieczenia babki o średnicy około 23 cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Rodzynki włożyć do garnuszka, włożyć 4 torebki herbaty (u mnie czarna rumowa), zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Następnie rodzynki oosączyć, a napar z herbaty odstawić do wystudzenia. Odsączone rodzynki

In my kitchen
Zebra... 180

mąki pszennej (tej pozostałej 0,5 szklanki), do trzeciej kilka kropli barwnika i pozostałą mąkę. Wszystkie części dokładnie wymieszać, każdą oddzielnie. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Na środek formy nakładać ciasto na przemian po 3 łyżki: jasne, kakaowe i czerwone, aż do wykończenia się ciasta. Zebrę pieczemy w temperaturze 180 st.C około

In my kitchen
Migdałowa tarta z truskawkami 202

kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (uprzednio wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną bułką tartą) i ponownie schować do lodówki na kolejne 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C (termoobieg 160 o C, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć z wierzchu kawałkiem

In my kitchen
Babka cytrynowa 231

Uwagi: Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy surowe ciasto, należy ją uprzednio dobrze wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką

In my kitchen
Wspaniały sernik 191

jest 600g. Do sernika idzie bardzo dużo sera i ziemniaki, zatem sernik nie jest za słodki. 4. W oryginalnym przepisie podane jest, by formę wysmarować jedynie tłuszczem i posypać bułką tartą, ale ja dla pewności zamiast tego, wykładam formę papierem do pieczenia. Zawsze to łatwiej sernik wyłożyć z formy

In my kitchen
Sernik kokosowo-malinowy 198

cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku. Tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować tłuszczem i spód oprószyć tartą bułką lub mąką. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm i wyłóż nim dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj na pas o szerokości 4 cm i wyłóż nim brzeg

In my kitchen
Tartaletki z jabłkami 229

dodać cukier i chwilkę smażyć, do chwili aż cukier w jabłkach się rozpuści. Nadzienie jabłkowe przestudzić. Foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować masłem i oprószyć lekko tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać krążki foremką - tartaletką..Następnie foremkę wylepić krążkiem ciasta, nałożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem. Wyciąć foremką kolejny krążek (tym razem może być cieńszy) i położyć

In my kitchen
Jabłecznik z ajerkoniakiem 202

obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i nacinamy od wypukłej strony.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Boki ciasta unosimy lekko do góry. Na cieście układamy jabłka wypukłą stroną do góry. Budynie rozprowadzamy w 1 szklance soku jabłkowego. Resztę soku, wino, cukier i cukier waniliowy gotujemy

In my kitchen
Babka "Mojito" 191

Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo i na przemian dodawać mąkę z proszkiem i solą oraz olej. Przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem (lub margaryną) i wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy babkowej. Wierzch ciasta wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st.C około 40-45 minut. Piec do uzyskania złotego koloru, a przed wyjęciem

In my kitchen
Sernik ze słonecznikiem 256

st.C przez 40 minut. Masa orzechowa: 6 białek; 6 łyżek cukru kryształu; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 100 g mielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i kontynuować

In my kitchen
Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 185

się rozpuści. Przyprawić do smaku i wymieszać. Nakładać na neleśniki i zawijać w ruloniki lub składać w kopertę. Podgrzać na patelni lub obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej i usmażyć Krokiety - autorka zdjęci a Magdalena Witek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 234

pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina  nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 215

kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna (można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki z sezamem 124

długości około 20 cm Zwijać z wałeczka S. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach C około 20 minut. Studzić na kratce

O kuchni z uczuciem