bułki - 33426 przepisów (strona:1642/2229)

Biszkopt. 172

ubitych białek i delikatnie łączyć.  Gdy ciasto nie ma już grudek przełożyć do formy (średnica 24cm). Gdy piecze się w formie metalowej należy ją wysmarować masłem o obsypać bułką tartą.  Piec w temp.180 stopni ok.30 min. U mnie tym razem było to 25 min. Można sprawdzić długą wykałaczką wbijając ją w sam środek ciasta, jeżeli po wyciągnięciu jest

W kuchni u Moniki
Chleb czosnkowy z bazylią i oregano. 213

Bardzo polubiłam pieczenie chleba i bułek. Tym razem jest chleb czosnkowy z bazylią i oregano. Składniki: 6g suszonych drożdży, 8g cukru, 150ml lekko ciepłej wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, łyżka bazylii, łyżka oregano, 6 ząbków wyciśniętego czosnku. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć

W kuchni u Moniki
Ciasto brzoskwiniowe. 259

pieczenia i dodawać powoli do ubitej masy - ale tym razem składniki łączyć delikatnie łyżką do momentu aż nie będzie grudek (nie ubijać mikserem). Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na blaszkę ciasto. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 20min. Gdy ciasto ostygnie nasączyć je syropem z brzoskwiń

W kuchni u Moniki
Lekkie piankowe ciasto. 227

proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem o obsypanej bułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić wykałaczką środek czy jest suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pianka z galaretką

W kuchni u Moniki
Bułki "ślimaki" 210

mojej koleżance, która jakiś czas temu pokazała mi zdjęcie swoich bułeczek, ja dziś również zrobiłam. Żałuję tylko tego, że tak długo się ociągałam z ich zrobieniem. Są bardzo smaczne!!! Bułek wychodzi ponad 20 sztuk. Dokładnie nie wiem, ponieważ zjadłam kilka zanim policzyłam i pewności nie mam :) Składniki: Ciasto: 450g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki drożdży suchych

W kuchni u Moniki
Ananasowiec - z kokosem 176

pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłozyć delikatnie masę. Piec w rozgrzanym piekarniku 170-180 stopni i piec ok.20min. ( w zależności od piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że biszkopt jest gotowy). Krem

W kuchni u Moniki
Propozycje na sylwestra (2) 219

komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe  Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki"  Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane  Kliknij tu po przepis. 5. Sałatka z tortellini  Kliknij tu po przepis. 6. A la "Buritto"  Kliknij

W kuchni u Moniki
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 225

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogarniamy resztę przepisu. 2. FORMOWANIE STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie ja na tradycyjne kotlety

Nerds Kitchen
Lemon curd 320

Cytrynowy krem do tart na słodko, jako nadzienie do kruchych ciastek, do gofrów, czy nawet do posmarowania bułek. Przepyszny ! Znalazłam ten przepis na bbc.co.uk/food Przepis jest doskonały i przyznam, że podane proporcje są idealne. W smaku przypomina mi nadzienie z cukierków Nim2. Wykonanie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu - za to efekt WOW!! Składniki są tylko

apetytnapieczenie
Tarta Migdałowa z Gruszkami 167

połączenia się składników i otrzymania elastycznego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub otrębami. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki. Po tym czasie na ciasto nakładamy papier do pieczenia

Made By Mom And Son
Torcik kawowy z mascarpone 155

oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut w temp. 180-190 st C. Najpierw 25 min. na grzałkę górną i dolną, później tylko na grzałkę dolną jeśli

Kuchnia w czekoladzie
Pieczeń gryczana z pieczarkami i śliwką 155

kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto marchewkowe z bakaliami 126

pieczenia, kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli. 3.  Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 190st C przez ok 70minut (do suchego patyczka). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Brzoskwiniowiec z masą makową 165

masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto "Leśny romans" 189

sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części. 2. Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania