bułki - 33926 przepisów (strona:1650/2262)

Zielone szparagi na maśle i białym winie. 171

Lubię gotować z sezonowych produktów, a że sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna musiałam je kupić :) Tym razem bardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp. 2 pęczki zielonych szparagów 3-4 łyżki masła ok 5-8 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych sól  1 łyżeczka cukru pieprz

Jemy Pijemy
Gotowana rzodkiewka 201

niej pływały. Dosolić i lekko posłodzić. Od chwili wrzenia gotować ok 3-5 min. Wyjąć z garnka i chwilę podsmażać na maśle. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z bułką tartą uprażoną na maśle

Jemy Pijemy
Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 259

sensie, że zawiera wszystko co istotne. Swoją drogą mam w swoim „repertuarze” kilka podobnych propozycji – część z nich oparta jest właśnie o tosty, ale część też o „zwykłą” bułkę. Niektóre wymagają do przygotowania również patelni lub piekarnika. Jeśli więc komuś takie smaki odpowiadają, to zapewne skorzysta jeszcze z paru podobnych przepisów, które zamierzam z czasem zamieścić na blogu. Choć oczywiście

Kulinarna Pokusa
Piegusek 169

szczyptę soli) i delikatnie dodać do ciasta. Na koniec dodać cukier wanilinowy i skórkę cytrynową.  Ciasto piec w "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przez około godzinę w temperaturze 180°. v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal

Mania Wypiekania
Babka piaskowa 150

mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć do blaszki "keksówki"/"korytka" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec około godzinę w temperaturze 180 ºC .       Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska - Dania na każdą okazję

Mania Wypiekania
Babka kakaowo-cynamonowa z orzechami włoskimi 183

pieczenia. Dodać resztę składników (jajko, cukier, mleko, dżem, cynamon) i wymieszać. Wlać stopione masło i wsypać pokrojone orzechy. Ponownie wymieszać.  Blachę "keksówkę"  wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto.  Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i oblać polewą czekoladową. Na polewę

Mania Wypiekania
Babka cytrynowa 168

cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę można upiec zarówno w formie z kominkiem jak i w keksówce.  Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto

Mania Wypiekania
Babka piaskowo-makowa 197

pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane

Mania Wypiekania
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 167

gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki na minimum 30min. Po tym czasie foremki na tartinki wylepić ciastem (uwaga: nie trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje

Mania Wypiekania
Clafoutis z czereśniami 184

łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni

Mania Wypiekania
Biszkopt z kremem i malinami 198

wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej mieszać w jedną stronę!  Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie

Mania Wypiekania
Szarlotka 177

Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.  Większą kulę ciasta wyłóż na dnie blachy. Wyrównaj je i ponakłuwaj widelcem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będzie miało lekko złocisty kolor

Mania Wypiekania
Szybkie ciasto ze śliwkami 164

także rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać ręką i chwilę wyrobić, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.  Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na cieście (skórką w stronę ciasta).  Piec ok.50-60minut w temperaturze 180 stopni.  Przepis pochodzi z książki "Ciasta" Siostry Leonilii

Mania Wypiekania
Babka z dynią i rodzynkami 180

przemian dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowaną dynię. Gdy składniki się skończą dosypać rodzynki i wymieszać łyżką. Formę w kształcie babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej smarować masłem).  Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.  Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.      Przepis

Mania Wypiekania