Kruche paszteciki z grzybami 238jajka Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i udusić na tłuszczu z cebulą. Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, 1 jajem i całość przyprawić do smaku. Wyłożyć farsz grzybowy na rozwałkowane ciasto, zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez
Tradycyjna Kuchnia
Kluchy drożdżowe „karotki” 151Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki. i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce
Tradycyjna Kuchnia
Knedle z pieczarkami 181Pyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać
Tradycyjna Kuchnia
Kasza jaglana na słodko z jabłkiem 217wszystkich smakoszów kaszy jaglanej! Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ½ kg jabłek 3 łyżki masła 1-2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 cukier waniliowy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Mleko zagotować z 1 łyżką masła i z 2 łyżkami cukru, następnie wsypać kaszę i rozkleić. Jabłka obrać, zetrzeć i posłodzić resztą cukru z cukrem waniliowym. Kaszę
Tradycyjna Kuchnia
Domowa pasta rybna 213składników itp. ale dziś mówię trzeba coś wykombinować ;) a że w lodówce miałam wędzoną makrele nic nie stało na przeszkodzie ;) pasta jest bardzooo prosta, a ja zjadłam ją na bułce otrębowej Składniki (na jedną osobę): 1/4 wędzonej makreli 2-3 łyżki twarożku (najlepiej Emilka) 1/4 cebuli przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka papryka) Sposób przygotowania: Makrelę dokładnie obieramy ze skóry
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowa pasta śniadaniowa czyli pasta rybna nr 2 245skóry i ości, rozduszamy widelcem jajko miażdżymy widelcem na papkę mieszamy makrelę, jajko, koncentrat, jogurt, ser i (pokrojoną) zieleninę przyprawiamy wg. smaku podajemy z pełnoziarnistym pieczywem lub bułką otrębową tak jak ja ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Twarożek chrzanowy idealny na śniadanie 190formalności podaję przepis na mój poranny twarożek chrzanowy, który idealnie skomponował się z otrębową bułką plus świeża czerwona papryka mniam!;) Składniki: 200g sera białego chudego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki chrzanu (ale to wszystko zależy od mocy chrzanu:)) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy smarujemy nim jakieś pełnoziarniste lub otrębowe
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza/ tarta na pełnoziarnistym spodzie 204Miały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wykwintne ciasto z truskawkami 287następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serki homogenizowane, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno
Salonik smaków
Ucierane ciasto z rabarbarem 206Masło rozpuścić i ostudzić Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie utrzeć, wlać masło i dokładnie połączyć składniki Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm, posypać przygotowanym, odsączonym rabarbarem Piec w 180*C przez około 45-50 min, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. przepis stąd Ciasto można piec
Proste Potrawy
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 192obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe na kanapki Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza
Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki z pokrzywowym pesto 199pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5. Czas pieczenia 15-20 minut w temperaturze 220 C. Przepis powstał przy współpracy
Apetyczna babeczka
Lekki sernik budyniowy 189miski i zagniatamy. Jak będzie bardzo lepić się do rąk możecie dodać trochę więcej mąki. Ale nawet takie lepiące będzie ok. 2. Blachę/tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub mąką. Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Odstawiamy na bok. 3. Składniki na masę dodajemy i miksujemy w następującej kolejności: jajka (4 żółta i 2 całe), cukier, cukier wanilinowy
Kulinarna Patilogia
Łatwe ciasto marchewkowe 253czas ucierając. 3. Do gładkiej masy dodajemy proszek do pieczenie, sodę i cynamon 4. Na koniec dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką. 5. Masę przekładamy do tortownicy oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 40-60 min. (czas zależy od wysokości blaszki – im wyższe ciasto tym dłużej). Po 40 min możecie patyczkiem do szaszłyka sprawdzić
Kulinarna Patilogia
Mało Obiektywna Recenzja - Tu Lis Ma Nore Bistro Ruda Śląska 226wszystko, czego tu spróbowaliśmy jest robione metodą home made. To jednak nie wszystko. Kolokwialnie, to było smaczne, a nawet pyszne! Niestety nie załapaliśmy się na robione na domowej bułce hamburgery, bo wyszły, ale zamówiliśmy sobie kilka rzeczy z karty . Do wyboru były dwa kremy, brokułowy i selerowy. Postawiłem na selera i nigdy nie jadłem lepszego. Najłatwiejsze dania, nisko-składnikowe, najprościej
BaRepas