bułki - 33926 przepisów (strona:1654/2262)

Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 222

świeże owoce i szybka przekąska gotowa. Crispy Natural Chrupiące plasterki truskawki 10 g, 2,79 zł/szt Skład: 100% truskawka 349 kcal/100 g (paczka zawiera 35 kcal) 9. Pełnoziarnista bułka (ewentualnie grahamka) + serek wiejski, czyli białko i węglowodany.  Klasyk. Piątnica Serek wiejski naturalny 200 g, ok. 1,9 zł/szt   Składniki:  twaróg ziarnisty, śmietanka, sól 97 kcal/100

Powiedz dietom nie
Pikutek Victorinox – nóż do zadań specjalnych 194

kształtu plastrów. Nóż zachowuje się dosłownie niczym piła mechaniczna. Doskonale sprawdza się też podczas obierania lub skrobania warzyw i krojenia ziół. Pikutek świetnie poradził sobie podczas przekrawania świeżych bułek nie pozostawiając sterty okruszków, jak to się zazwyczaj zdarza, kiedy kroimy bardzo świeże pieczywo. Poddał się dopiero przy próbie wytrybowania kaczki - w tym wypadku ostrze okazało się nieco za krótkie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Razowiec pszenno - gryczany 136

się kruszyć i dość szybko wysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam, iż mogą być dobrym dodatkiem , więc je zakupiłam. Pomysł był bardzo dobry

Wiem co jem
Dorsz 175

wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej z frytkami doprawiony octem słodowym cieszy się dużym powodzeniem na Wyspach Brytyjskich. W Brazylii i Chorwacji podaję się go na Wigilię niczym u nas karpia. W Niemczech często jest

Wiem co jem
Makowe rozetki 131

szprycy, nie trzeba wówczas tak długo chłodzić w lodówce. Jest co prawda trochę pracy z dekorowaniem, ale są tego warte. Nawet moi synowie, wydłubujący zazwyczaj każde ziarenko maku z bułki, zajadają się nimi ” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb pszenny na zakwasie z otrębami 126

czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy. Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sola w chrupiącej panierce 199

nadają do panierowania. Jeżeli jeszcze dodamy do nich trochę zmielonych płatków kukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 225

maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli, ale mięso z kurczaka gotowane w rosole już było słone, więc proponuję dodawać soli

Kuchenne zapiski Edyty
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 159

temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko z pojemnika, na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana, sięgnęłam po pojemnik z bułką tartą, a tu… pusto. Z furią przegrzebałam szafkę w poszukiwaniu czegoś na zastępstwo i wyciągnęłam płatki kukurydziane (których też nie było zbyt wiele). Ponieważ olej był rozgrzany i uznałam, że szkoda czasu

Kuchenne zapiski Edyty
Kajzerkowe grzanki w jaju 134

można wyczarować pyszną przekąskę, która zaspokoi naszą potrzebę na coś bliżej nieokreślonego. Lubię robić te grzanki, bo są naprawdę szybkie, smaczne i syte, a ponadto pozwalają zagospodarować nadmiar czerstwych bułek. Gorąco polecam :) Składniki: 2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki 0,5 szklanki mleka 2 jajka (rozmiar L) kilka łyżek masła sklarowanego do smażenia ulubiona konfitura lub dżem Wykonanie

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety indycze w sosie koperkowym 147

koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek

Kuchenne zapiski Edyty
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 146

odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka

chili & sugar
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ZAWIJASKI 155

Piecz ok. 30-35 min do złotego koloru. Zdejmij bułeczki z blachy dopiero po ostud zeniu.  Smacznego! przed upieczeniem... ...a tu już po :) WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEJ BUŁKI

chili & sugar
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 172

ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników.  Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki*. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zarumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie

chili & sugar
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 186

cukier, żółtka i mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy

chili & sugar