bułki - 33926 przepisów (strona:1653/2262)

Razowiec pszenno - gryczany 177

się kruszyć i dość szybko wysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam, iż mogą być dobrym dodatkiem , więc je zakupiłam. Pomysł był bardzo dobry

Wiem co jem
Dorsz 220

wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej z frytkami doprawiony octem słodowym cieszy się dużym powodzeniem na Wyspach Brytyjskich. W Brazylii i Chorwacji podaję się go na Wigilię niczym u nas karpia. W Niemczech często jest

Wiem co jem
Makowe rozetki 155

szprycy, nie trzeba wówczas tak długo chłodzić w lodówce. Jest co prawda trochę pracy z dekorowaniem, ale są tego warte. Nawet moi synowie, wydłubujący zazwyczaj każde ziarenko maku z bułki, zajadają się nimi ” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb pszenny na zakwasie z otrębami 163

czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy. Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sola w chrupiącej panierce 229

nadają do panierowania. Jeżeli jeszcze dodamy do nich trochę zmielonych płatków kukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 258

maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli, ale mięso z kurczaka gotowane w rosole już było słone, więc proponuję dodawać soli

Kuchenne zapiski Edyty
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 187

temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko z pojemnika, na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana, sięgnęłam po pojemnik z bułką tartą, a tu… pusto. Z furią przegrzebałam szafkę w poszukiwaniu czegoś na zastępstwo i wyciągnęłam płatki kukurydziane (których też nie było zbyt wiele). Ponieważ olej był rozgrzany i uznałam, że szkoda czasu

Kuchenne zapiski Edyty
Kajzerkowe grzanki w jaju 166

można wyczarować pyszną przekąskę, która zaspokoi naszą potrzebę na coś bliżej nieokreślonego. Lubię robić te grzanki, bo są naprawdę szybkie, smaczne i syte, a ponadto pozwalają zagospodarować nadmiar czerstwych bułek. Gorąco polecam :) Składniki: 2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki 0,5 szklanki mleka 2 jajka (rozmiar L) kilka łyżek masła sklarowanego do smażenia ulubiona konfitura lub dżem Wykonanie

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety indycze w sosie koperkowym 178

koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek

Kuchenne zapiski Edyty
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 178

odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka

chili & sugar
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ZAWIJASKI 183

Piecz ok. 30-35 min do złotego koloru. Zdejmij bułeczki z blachy dopiero po ostud zeniu.  Smacznego! przed upieczeniem... ...a tu już po :) WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEJ BUŁKI

chili & sugar
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 203

ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników.  Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki*. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zarumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie

chili & sugar
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 218

cukier, żółtka i mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy

chili & sugar
wege kotlety z batata i ciecierzycy 240

smaku. Z masy formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 200*C. Zamiast pieczenia kotletów można obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie  chutney "czarna porzeczka z morelą"  :) Smacznego

chili & sugar
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 248

delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto

chili & sugar