Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 222temperatury 180 stopni Ciasto: 1. Szybko połączyć wszystkie składniki, owinąć w folię i włożyć na 5 minut do zamrażalnika by ciasto się schłodziło. 2. Następnie na blasze posypanej bułką tartą uformować okrągły spód z wyższymi brzegami, które zawijamy delikatnie do środka. 3. W czasie podpiekania spodu przygotować masę. Piec: 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć delikatnie ostudzić Masa
KreatywnePiny
Zakwas - zróbmy go razem 337Moja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się 3 lata temu. Były to głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie
apetytnapieczenie
Chleb pszenny na jogurcie 320Uważam ten chleb za najlepszy z pszennych, które do tej pory upiekłam. Bardzo lubię dodatek jogurtu w wypiekach - bułkach, muffinkach, więc spróbowałam dodać ten składnik do chleba. Zrobiłam to tak: Odmierzyłam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam 360 ml. ciepłej wody i wymieszałam. Ciasto wyszło luźne. Całość przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie
apetytnapieczenie
Keks biszkoptowy 269koniec wsypałam mąkę, wlałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dodałam bakalie - wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Gotową masę przełożyłam do keksówki o wymiarach 31x12x8 - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180 stopniach przez około godzinę. Właściwie najlepiej po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. * 250 g mąki to 1,5 szklanki ** Dobrze jest wyjąć
apetytnapieczenie
Chleb pszenny długowyrastający 309Pewnie dla wielu osób dziwne jest to, że ciasto drożdżowe nie potrzebuje ciepła do wyrastania. Kiedyś piekłam bułki, a ciasto na nie wyrastało całą noc w lodówce. Jak zaczęłam piec głównie chleby na zakwasie czytałam też o tym, że i takie ciasto może wyrastać w chłodnym miejscu. Zajmuje to oczywiście więcej czasu, ale warto czekać. Kilka dni temu postanowiłam spróbować
apetytnapieczenie
Czekoladowe ciasto tortowe 260przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić
Kuchcik gotuje
Pieczarkowe bułki 184sojowego Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą i obranymi pieczarkami w ćwiartki.. Doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką i sosem sojowym. Z bułek wydrążyć środek, nafaszerować - posypać serem i zapiec ok 15 min w 180 st C na termoobiegu.. Smacznego
Gaździnka warzy
Sałata z bardzo ziołowym sosem 219składniki sałata 1/2 dużej sałaty rzymskiej lub 2 małe puszka kukurydzy z chili (mała) 5 -6 zielonych, ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki ramiro grzanki z bułki - opcjonalnie sos 1 szklanka świeżej natki pietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno 3/4 - 1 szklanka oleju kujawskiego bazylia z cytryną 2 łyżki
Stare Gary
Kluseczki z kaszy jaglanej 205Można zamiast kuleczek zrobić wałeczek i kroić jak kopytka. 4. Kluseczki wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok 1 minutę od wypłynięcia. Podawać np. z masłem i bułką tartą lub dowolnym sosem. Inspiracja: Olga Smile
Kto ugości moich gości?
Babeczkowy fail czyli muffinki kukurydziane 202przez sodę lub mąkę kukurydzianą których chyba nigdy nie używałam czy przez moje kukurydziane wariacje (nawet dodałam trochę tej "wody" z puszki) czy przez nie posypanie blachy bułką tartą tylko smarowanie samą margaryną.. Babeczki wyszły nawet smaczne, ale się porozpadały. To że były płaskie to nawet mnie nie zaskakuje.. ale miały takie jakby skorupki na wierzchu ;p które
W kuchni bez szafek
Muffiny a'la pizzeriny 204przepis na mięciutkie, pachnące, pożywne i przepyszne mini pizzerinki w kształcie muffinek ;) idealne na śniadanie, imprezową przystawkę lub przekąskę do pracy czy szkoły :) Moim zdaniem - są świetne zamiast porannej bułki na śniadanie :) można je na przykład zamrozić i wyciągnąć w leniwy, deszczowy dzień, kiedy w domu nie ma pieczywa, a do sklepu iść się nie chce :) niestety - takich dni będzie
Kolorowy Przepisownik
Brownie z ciasteczkami Orito 176ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (opcjonalnie: wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką), wyrównujemy i rozsypujemy pozostałe pokruszone ciasteczka. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce, kroimy zimny. Rady: Aby ciasteczka się nie przypaliły można
Kolorowy Przepisownik
Szybki jabłecznik 191krateczkę. Układamy na cieście, lekko wciskamy. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Rady: Tortownicę można nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tak jak ja to zrobiłam - wyłożyć papierem do pieczenia
Kolorowy Przepisownik
Babka piernikowa 175mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej
Kolorowy Przepisownik