Najsmaczniejsze. Lubię dotykać szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach. 3 duże twarde pomidory ( w mnie gatunek Czarny Krym) mozzarella kilka filecików anchois Panierka: 6 łyżek czubatych bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu sól bazylia Składniki panierki wymieszaj razem. mąka 2 jajka rozkłócone sporo oleju do smażenia Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę
AZgotuj!zaznaczałam, czytałam. Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone na ćwiartki puszka pomidorów
AZgotuj!Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak. Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno. 2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży odrobina skórki z cytryny 2 łyżki
AZgotuj!Kiedy wyrosną, smarujemy każdą bułeczkę wodą i posypujemy ziołami, tak aby każda bułeczka miała inny smak ziół. Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 45 minut. Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym
AZgotuj!lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach
AZgotuj!zawierające gluten. Dobra. Obiecuje, że po 14 dniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co nakupowałam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce. Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci. Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu. Do chleba zrobiłam masło
AZgotuj!zabielamy zupę śmietaną. 8. Całość miksujemy na jednolity krem. 9. Podajemy posypaną startym parmezanem z chrupiącą bagietką. Żeby zupa była jeszcze lepsza, wrzucamy do niej trochę zwykłej bułki, porwanej na kawałki, która sobie pływa i powoli nasiąka, a na sam koniec ją miksujemy z resztą zupy
Pan i Pani Smith w kuchnipieczenia i powoli dodajemy do reszty. Dalej miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy przez godzinę w 160 stopniach
Pan i Pani Smith w kuchniwszystko razem ucieramy. W oddzielnej misce ścieramy na tarce banany, dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż masa będzie jednolita. Na wysmarowaną masłem i wysypaną np. bułką tartą keksówki wykładamy masę. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Pan i Pani Smith w kuchniproszek do pieczenia z mąką. Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę. Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę. Do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wykładamy ciasto. Wyrównujemy i na wierzch układamy truskawki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 -50 minut
Pan i Pani Smith w kuchniJeśli macie dość gotowanego kalafiora z bułką tartą, warto spróbować go w jego najprostszej postaci - świeżego. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej surówki, nie miałam pojęcia z jakiego warzywa jest zrobiona. Ciekawy dodatek do grilla, ale też do tradycyjnych obiadów :) Składniki (dla 4 osób): - mały kalafior - 2,3 łyżeczki chrzanu - 1 czubata łyżka majonezu - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - sól i pieprz
Corner With Recipesnaprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku - papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona Kaszę podgrzej na oleju, aż lekko zbrązowieje. Wlej wrzącą wodę i gotuj minimum 15-20 minut pod przykryciem
Corner With Recipesbiałek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję i wykładam formę papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przygotuj polewę i posyp np. orzechami laskowymi i sezamem
Corner With Recipesmarchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej
Corner With RecipesCiekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo
Kto ugości moich gości?