Bułeczki drożdżowe 256jednak ostatnio doszłam do wniosku, że lubię niedoskonałości. Lubię, gdy łóżko nie jest perfekcyjnie pościelone, tylko ma jedną lub dwie zmarszczki, a róg koca jest lekko podwinięty. Lubię, gdy bułka drożdżowa nie jest okrągła, a ludzie mają krzywe nosy. Składniki: 1/2 szklanki mleka sojowego (użyłam alpro dla dzieci) 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego
Weganizm infantylny
ciasto śliwkowo- Malinowe z orzeszkami Nerkowca 249mieszamy śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym piekarnik ustawiamy na 180"C na koniec dolewamy jogurt tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała krateczka pieczemy na złoty
Luźna Kuchnia
.1026. cukinia i maliny w ciasto & Liebster Blog 181przepadam, ale gdybym już miała się zdecydować to na pewno byłaby to jakaś wege restauracja :) 2. Która potrawa od razu kojarzy Ci się z dzieciństwem? Bułka w jajku :D I omlet biszkoptowy z dżemem. 3. Gdybyś musiał/a wybrać jeden owoc i jedno warzywo, na którym opierałby się tygodniowy jadłospis, co by to było? Nieeeee, proszę
breakfast of dreams
Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami 226Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem. Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami
Lawendowe Niebo
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 202upiec z nimi coś słodkiego :) Drożdżówki są bezproblemowe w wykonaniu a z ciastem pracuje się doskonale. Jeśli natomiast lubicie słodsze smaki, to polecam zwiększyć ilość cukru w nadzieniu, bowiem bułki nie są przesłodzone. Składniki na 10-12 drożdżówek: Ciasto: 500 - 550 g mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru Nadzienie
My simple kitchen
Jagodzianki 334równe części. Na każdą z nich nałożyć kopiatą łyżkę jagód, zlepić bułeczki i pozostawić do napuszenia się. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem bułeczek należy posmarować je białkiem. Bułki piec przez około 16 minut. Smacznego
Krakowskie smaki Ani
Błyskawiczne ciasto z porzeczkami 215masy, wymieszać łyżką. Porzeczki umyć, osuszyć. 2 szklanki wymieszanych porzeczek obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 20x20) wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Pozostałą szklankę wysypać po wierzchu ciasta. Piec około 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto obsypać cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...
Kotlety wieprzowe z cukinią 231tarce (duże oczka), 1 duże jajko, sól i czarny pieprz do smaku, trochę majeranku, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 2 łyżki bułki tartej do środka, albo 1 namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta kajzerka Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone , kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
cukinia zapiekana z pomidorami 247składniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 2 pomidory 1 duża cebula ser żółty (tyle plastrów ile plastrów cukinii) 2 jajka tłuszcz do smażenia bułka tarta lub panierka z płatów owsianych sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (tyle ile plastrów cukinii). Cukinię myjemy
Domowy Smak Jedzenia
BABKA MOCNO MIGDAŁOWA 179mleko oraz olejek migdałowy. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę migdały - wymieszać. 3 / 4 ciasta wlać do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zaś 1 / 4 masy pozostałej w misce dodać kakao, po czym wlać do formy i według uznania obsypać płatkami migdałowymi. Babkę piec około 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości
SERNIK NA CZEKOLADOWYM SPODZIE 222opadła na spód. Porcja ciasta podana jest na formę o wymiarach 23 x 23 cm. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie bardzo delikatnie wyłożyć masę serową najlepiej porcjami, na końcu wierzch posypać kruszonką. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkości
BISZKOPT CZEKOLADOWY 172łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe Przygotowanie: Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tarta. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub drewnianą
Ciastka - domowe słodkości
BISZKOPT ŚMIETANKOWY 156łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe Przygotowanie: Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tarta. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub drewnianą
Ciastka - domowe słodkości
BABKA GRECKA (mocno waniliowa) 183przestając ucierać dodać rozpuszczoną margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cały olejek waniliowy. Ciasto wylać do blachy posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Wierzch ciasta obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkości
FALE DUNAJU 172proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, olejek rumowy spirytusowy oraz 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub papierem do pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch ułożyć gęsto mandarynki. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. przed upieczeniem po upieczeniu
Ciastka - domowe słodkości