bułki - 33426 przepisów (strona:1643/2229)

Gołąbki Teściowej (gotowane)- etapy przygotowania 143

się, że pracy przy nich dużo, ale tak naprawdę w dwie osoby nie jest tak źle. Najgorzej przy pilnowaniu kapusty i wyciąganiu tych dobrych już liści. Zwijanie, to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wspominając już o gotowaniu, bo to robi się samo.  Gołąbki polecam, bo są bardzo smaczne, a podane z ulubionym sosem (u mnie pieczarkowy) smakują jeszcze lepiej

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 204

sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Powoli przesiewamy do piany i mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (tylko spód) tortownicę. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty. 2. Krem Śmietankę ubijamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto marchewkowo - orzechowe 128

jasny kogel - mogel. Dodać mąkę z sodą, zmiksować. Następnie dodać tartą marchewkę, olej, przyprawy i masło orzechowe, chwilkę pomiksować do połączenia składników. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub do silikonowej, jak w moim przypadku), piec w 180'C około 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić, ewentualnie posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Szarlotka 173

Następnie dodać mleko, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci - jedną cześć włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach ( ja ciasto "rwałam" na małe kawałeczki). Piec w temp 180*C  około

Garnkowe fanaberie
Ciasto kokosowe bez jajek 182

proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasną część, tworząc zygzaki.  Ciasto piec około

Grunt to przepis!
Drożdżówki z serem 132

rozgniatamy widelcem razem z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem łącząc ze sobą dokładnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy lekkie wgłębienie w bułce, nakładamy masę serową. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem zostawiamy na 10 minut, aby ciasto lekko podrosło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C.  Drożdżówki przygotowała

kgwjanczewo
Powidła Śliwkowe z Cynamonem 181

jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać powidła? Bo łatwo i szybko idzie usuwanie

Blondynka Gotuje
Sernik śmietankowy 184

dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć ciastem tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą lub mąką. Ponownie schować do lodówki. MASA SEROWA: Do miski włożyć śmietanę i twaróg, zmiksować do połączenia składników. Dodawać cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy

Cakes By Kejt
Knedle ze śliwkami 110

wydaje się, że strasznie dużo przy nich pracy,ale uwierz mi to tylko pozory a efekt zdecydowanie wart jest podjęcia wyzwania. Można jeść je ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 151

się podobno najlepsze burgery w Niepołomicach przygotowywane przez Pana Pawła Drabika z restauracji Jaga. No oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała – i potwierdzam – były pyszne! Chrupiąca bułka , soczyste mięso ( oczywiście ja bym ostrzej doprawiła , ale to już takie moje „widzimisie” ). Panowie prowadzący szaleli wśród tłumu gości, rozbawiając towarzystwo i na bieżąco śledząc i komentując wszystkie

Ostra na Słodko
Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki 124

klopsików Potrzebujemy:  4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora 1 dużą lub dwie średnie marchewki pół szklanki granulatu sojowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek słonecznika  2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 1 łyżka curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej lub oliwa

Bananowe Pole
Bruschetta caponata, czyli chrupiące grzanki z bakłażanem 186

Bakłażany najczęściej robię zapiekane z najróżniejszym farszem. Można je również podać jako taki prawie-bigos, czyli caponatę. Do tego kawałek świeżej bułki i już nic więcej do szczęścia nie trzeba ;) Można też pokusić się o podanie gorącej lub przestudzonej caponaty na chrupiącej grzance, a wtedy mamy już pyszną bruschettę caponatę :) Kto raz spróbuje, ten nie zapomni i będzie wracać, gwarantuję

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania