krateczkę. Układamy na cieście, lekko wciskamy. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Rady: Tortownicę można nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tak jak ja to zrobiłam - wyłożyć papierem do pieczenia
Kolorowy Przepisownikmieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej
Kolorowy Przepisownikcebula 1 jajko 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 2 łyżki bułki tartej sól do smaku Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy posiekaną cebulę wraz z sosem sojowym. W misce łączymy ugotowaną cieciorkę z cebulą, wbijamy jajko, przyprawiamy. Całość
Kolorowy PrzepisownikKalafior w nieco innej odsłonie zamiast tradycyjnie podany z bułką tartą i roztopionym masłem. W tej postaci jest pełnowartościowym obiadem a połączenie kalafiora z serem żółtym jest nie tylko bardzo smaczne, ale też sycące
Milion SmakówKotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania
Milion SmakówUwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki. Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni
Milion SmakówKlasyczny w amerykańskim stylu. Burger z dobrej wołowiny, boczek, cebula, sos barbeque a wszystko to w tradycyjnej bułce pszennej z sezamem. Jeśli chcecie zrobić naprawdę klasycznego burgera to właśnie przepis
Milion SmakówKlopsiki to jedno z moich ulubionych dań z mięsa mielonego. Smakują świetnie - a jeszcze lepiej jeśli są zanurzone w sosie pomidorowym Marinara. Wszystko to włożone w chrupiącą bułkę z ulubionymi dodatkami - u mnie z papryczką jalapeno. Dziś przedstawiam wersję uproszczoną - tak, żeby w 20 minut mieć gotową kanapkę na stole
Milion Smakówdobrze bo to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Dobrze zrobiona nie będzie ani gorzka, ani twarda. Nieodłącznym towarzystwem dla gotowanej brukselki jest podsmażona na masełku, lekko chrupiąca tarta bułka. Ta z kolei do najzdrowszych nie należy ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać... ;) Brukselka będzie dobrze pasować do wszelkich dań mięsnych ale również do sadzonego jajka z ziemniaczkami
Milion Smakównieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy w moim domu jak również przynajmniej kilku grudniowych obiadów :) Przepis jest bardzo prosty ale niezawodny - karpia doprawiam, panierują w jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino
Milion Smakówmięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie
O kuchni z uczuciemzamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na słodko! Ta pasta na kanapki jest wyjątkowa, bez problemu możesz nią posmarować chleb czy bułkę swojego dziecka. Jeśli dopadnie Cię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych w swoim domu produktów, polecam Ci ręcznie przygotowaną Domową Vegetę
IzaGotujemąki z ciecierzycy, ja użyłam mąki od Indian Bazaar pół łyżeczki ziaren czarnego sezamu, ja użyłam od Indian Bazaar , ja użyłam od Indian Bazaar łyżka bułki tartej, np. od Oleofarm ze złocistym lnem mielonym, do kupienia TUTAJ szczypta mielonego kuminu, ja użyłam od Indian Bazaar Udko oddzielamy od kości, usuwamy skórę i mielimy
MamaOskarkakonsystencji. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek. Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć
Kuchcik gotujepierogi ze szpinakiem. Smaczne, sycące i zdrowe. Polecam! Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej, ły żka masła, pieprz, sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło , d odajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosne
paapilotkaa