brzoskwinie Jaja zmiksowałam na białą masę z cukrem. Dodałam olej. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na puszystą masę Formę posmarowałam masłem, posypałam tartą bułką i wlałam masę na blachę. Brzoskwinie obrałam, pokroiłam na cząstki i układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu ciasto powinno
potrawyregionalneJeżeli pasztet jest za suchy można dolać trochę wywaru na którym gotowaliśmy mięso. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz. Można też posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku. Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyszedł super! Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem - bezcenne!;) Proponuję
potrawyregionalnebakalie do masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekłam w temp.180 stopni. Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia
potrawyregionalneminut do lodówki. W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki. Wyjęłam ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta. Ułożyłam na nim śliwki. Zmieliłam migdały. Wymieszałam je z cukrem wanilinowym i posypałam śliwki. I jeszcze odrobina cynamonu. Drugą połowę ciasta starłam na tarce. Wstawiłam formę
potrawyregionalnetarce o grubych oczkach. Posypałam cynamonem. I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki. Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka. Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika
potrawyregionalnepatelni. Dodałam sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam z niej liście. Odkroiłam z nich twardsze części. I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz
potrawyregionalneczterech białek ubiłam na sztywno pianę,dosypując drugą połowę cukru. Do czekoladowej masy przełożyłam ubitą pianę i delikatnie wymieszałam. Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-) Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną wcześniej czekoladą. Można posypać ciasto np.malinami. Smacznego
potrawyregionalnejednym jajku i dalej ubijałam. Następnie wlałam masę czekoladową. Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam aromat migdałowy. Wymieszałam. Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie zamiast/oprócz
potrawyregionalnedodać do zupy. Zmiksowałam wszystko blenderem. Powstała w ten sposób pożywna zupa krem. Można przyprawić ją kleksem śmietany i posypać grzankami. Grzanki można samemu bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO
potrawyregionalnemarynatą i odstawiłam na około 20 minut. Następnie podsmażałam je przez około7 minut na patelni. Wsypałam złociste kawałki do sałatki. Sałatkę wymieszałam i polałam sosem. Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki. Podsmażyłam je na chrupko na patelni. Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy. Posypałam nimi sałatkę. Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-) Sałatka była pyszna! Polecam
potrawyregionalneposypania Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę. Dodałam olej,mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Średnica formy 26cm. Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki. Jabłka układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni
potrawyregionalnejuż w środku miękka i lejąca. Aby ser jeszcze podpiec-włożyłam go na około 10 minut do piekarnika. Na te 10 minut włożyłam również do piekarnika kawałki pokrojonej bułki. Posypałam je granulowanym czosnkiem,oregano,ziołami prowansalskimi i bazylią. Grzanki maczałam w rozpuszczonym serze... Smacznego
potrawyregionalneokoło 15-20 minutach był mięciutki i idealnie rozsmarowywał się na grzankach. Posmarowałam nim bułeczki. Posypałam ziołami prowansalskimi i solą. Następnie pokroiłam suszone pomidory . i nałożyłam je na bułki. Kolej na szynkę parmeńską. Jest bardzo cieniutka i delikatna. Użyłam do zapiekanek dwóch serów: mozzarelli i sera koziego. Na wierzch posypałam słodką papryką. Wstawiłam zapiekanki do rozgrzanego piekarnika
potrawyregionalnemąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem
potrawyregionalneczosnku łyżka miękkiego masła 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól słodka czerwona papryka W miseczce wymieszałam oliwę, miękkie masło, przyprawy i starte ząbki czosnku. Posmarowałam sosem kromki bułki. Wierzch posypałam startym bundzem. Jest to ser z mleka owczego. Można oczywiście użyć innego, dowolnego sera. Wstawiłam je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5-10 minut. Smacznego
potrawyregionalne