bułki - 33926 przepisów (strona:1618/2262)

Pierś kaczki w cieście francuskim 247

opakowanie ciasta francuskiego,   2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć

królestwo garów
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 246

dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne!  Poniżej przedstawiam ciekawostki na temat głównych produktów, które

Kuchnia Ellie
Chleb pszenny na drożdżach 381

tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek o wadze około 600g. Z tego samego ciasta można zamiast chleba upiec 6 bułek, należy je wtedy piec w 200 stopniach przez około 30 minut. Chleb pszenny na drożdżach Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania 250ml letniej wody 10g drożdży świeżych

Smakołyki Bereniki
Ciasto Sowie Oczka 223

mleka wsypujemy cukier i gotujemy z około 5 min. Po tym czasie wsypujemy wiórki i gotujemy cały czas mieszając do odparowania płynu. 4. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta lub wykładamy tylko papierem do pieczenia, ciemne ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy gęsto widelcem ( ja dodatkowo smaruje je jeszcze białkiem co zapobiega powstawaniu zakalca ) 5. Nasze ciasto

Gotowanie...to proste !
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 220

jajek - 8 łyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.  Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać.  Mąki

kawawszklance
Chrzanowa pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym 566

Zapraszam na pyszną pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym oraz kremowym sosem chrzanowym. Pastę podałam na chrupiących grzankach z bułki. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 6 jajek, 3 ogórki kiszone, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżeczki sosu Kieleckiego chrzanowego SPOŁEM , 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone ścieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babeczki bakaliowe 164

mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Do masy wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką. Masą napełniamy gniazda blaszki ( u nas o średnicy 8 cm ), wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 35 minut. Jeśli gniazda mają mniejszą średnicę, musimy skrócić czas pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tarta serowa z groszkiem cukrowym 158

cukrowego 1 kulka mozzarelli szczypta oregano Groszek ugotować w osolonym wrzątku, ok 15 min. Odcedzić, wystudzić. Ciasto zagnieść z podanych składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min. Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili

Gotowanie jest łatwe
Zupa cebulowa 133

majeranek, oregano i gotować do miękkości. Pod koniec zmiksować całą zupę blenderem , dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z grzaneczkami z chleba lub bułki

Gotowanie jest łatwe
Zielona tarta 163

jednolitą zieloną masę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę. Formę do tarty lub torownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto i piec w temp 200 st ok 25 min. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić pół  cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać

Gotowanie jest łatwe
Tarta sernikowa z truskawkami 161

szkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie zmiksować blenderem. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i zapiec

Gotowanie jest łatwe
Kotleciki z jajek i sos koperkowy 155

kropel soku z cytryny Jajka na twardo posiekać , dodać jajko surowe , zmiażdżony czosnek, szczypiorek i koperek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać masę jajeczną. Formować małe kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor. sos; Koperek posiekać drobno. W rondelku roztopić masło i przyrumienić króciutko szczypiorek. Śmietanę i mleko wymieszać razem, dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Do rondelka

Gotowanie jest łatwe
Pierożki z dynią hokkaido 171

Mąkę wymieszać z olejem i solą,  zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie, zagnieść plastyczne ciasto Uformować pierożki, ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z masłem przysmażonym z tartą bułką

Gotowanie jest łatwe
Ogórkowa z pulpecikami 148

garnka, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła. Gotować do miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać bułki tartej łyżkę lub dwie , wyrobić i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać od razu do zupy, ostrożnie mieszać i gotować jeszcze przez chwilę, Na koniec dodać śmietanę (uprzednio

Gotowanie jest łatwe
Burger, ziemniaki i kapusta zasmażana z suszonymi pomidorami. 177

burgery 300 g mięsa mielonego 1 kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jako pół cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1/4 główki kapusty białej cebula kilka suszonych pomidorów olej sól pieprz kminek listek laurowy 2 łyżki mąki Mięso włożyć do miseczki, bułeczkę namoczyć w mleku, po czym lekko wycisnąć. Dodać przyprawy posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać

Gotowanie jest łatwe