bułki - 33926 przepisów (strona:1613/2262)

Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa na jesień 178

pszennej (u mnie typ 450) - 150g margaryny roślinnej - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 900g jabłka prażone z brzoskwinią Reypol dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w misce. Zawijam w folię i odstawiam na jedną godzinę

Kuchnia co dnia
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 189

ząbki). Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało na dłużej potrzebujemy produktu białkowego. Tym razem użyłem piersi z indyka (20 dag), pokroiłem na małe kawałki i obtoczyłem w zielnej panierce - garść bułki tartej, 3/4 pęczka koperku, 2 szczypty soli, pieprz, łyżka oliwy. Wystarczy wszystko wrzucić do pojemnika od blendera, zmiskować. Tak obtoczonego idyka wkładamy do piekarnika (10 minut, 180 stopni). Podajemy

Right Behind The Kitchen
Wegetarianin - jedzenie na każdą kieszeń 190

studiowania miałem okazję próbować chyba wszystkie dania jednak jak dla mnie jednym z hitów dostępnych na Narutowicza 13 jest falafel - usmażone kuleczki/kotleciki z przyprawionej ciecierzycy podane w chrupiącej, cieniuteńkiej bułce z surówką (biała kapusta, koperek, kukurydza i chyba por...). Wszystko polane sosem sezamowo-czosnkowym (tahini). Po prostu lekka propozycja wegetariańskiego fast-food'u. Do tego można zamówić sok ze świeżych

Right Behind The Kitchen
Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami 183

powierzchni. Przyprawiamy z obu stron porcją soli i pieprzu, moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w mące, zrzucamy jej nadmiar. Pierś z kurczaka ponownie wraca do jajka, następnie panierujemy w bułce tartej. Przez to, że kurczak przejdzie taką drogę, mięso będzie soczyste po usmażeniu. A smażymy na gorącej oliwie po kilka minut na złoty kolor. Wyciągamy tacę z ziemniakami, obok kładziemy

Right Behind The Kitchen
Hot-dogi na polskich cepeenach 207

dogi, bo samochodów w kraju jest ponad 17 milionów." Pomyślmy, 3,000,000 hot-dogów hipotetycznie po 4 zł daje oczywiście 12 mln złotych co miesiąc. Ile może bułka kosztować - 30 groszy, parówka max 1 zł? Pozostałe groszowe sprawy to pełne chemii sosy, obsługa, prąd.  A często gęsto jest tak, że ceny hot-dogów mają interesującą kocówkę

Right Behind The Kitchen
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 223

zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę na cały długi dzień

Right Behind The Kitchen
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 185

Podane mięso było pokrojone wzdłuż włókien przez co pierwszy gryz zakończył się niemalże wypadnięciem całego wnętrza na blat stołu. Taka rada - pokroić w drugą stronę mięso i będzie git. Bułka fajna - lekka, delikatna i odrobinę chrupiąca z zewnątrz. Ogólnie dla mnie roszponka nie ma żadnego smaku - zamieniłbym na coś bardziej kontrastującego do słodkiej cebuli.  Druga pozycja skonsumowana to Koko

Right Behind The Kitchen
Dyniowe bułeczki ptysiowe 163

Delikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A

Mienta blog
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 223

tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka sypana    Zdrowy snikers bez cukru

Powiedz dietom nie
Murzynek z gruszkami 212

ubite białka i dalej już mieszamy wszystko silikonową szpatułką. Dzięki temu, białko się nie zważy, a masa przybierze aksamitną formę. Przelewamy ją do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką lub bułką tartą formy, wtykamy gruszki i pieczemy przez ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Proste, ale i smaczne ciasto. Można je posypać cukrem pudrem i startą

Ania i Marcin gotują
Babka korzenna czekoladowa 177

kakao. Dodaj do masy i lekko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki. Nastépnie dodaj grubo pokrojoną czekoladę i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, następnie wyjmij z formy

codojedzenia
Pita z kurczakiem i warzywami 245

filet z piersi kurczaka  1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli żółtej  1 pieczarka  2 ogórki konserwowe  kilka pomidorków cherry  mix sałata batawia  3 bułki pita z czosnkiem i kolendrą  sok z 1/2 cytryny  3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego  2 ząbki czosnku   1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny

Parowar Faceta
Szybki makowiec z masy makowej 191

bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek 50g wiórek kokosowych 1 szczypta soli Lukier mleczny:  150g cukru pudru

Di gotuje
Pyzy ziemniaczane z mięsem 283

nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. 5 kg ziemniaków surowych 1,5 kg ziemniaków ugotowanych 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu)   Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: cebula boczek   Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich

Di gotuje