białka jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet i dalej miksujemy. Całość łączymy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem ( tylko dno ), wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 o C. Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa cienkie placki. Masa: zagotowujemy 1 szklankę wody ze szklanką cukru, otartą
Smaki Ewyczęść cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao. Blaszkę do pieczenia ( mniejszą niż najczęściej używana, bardziej w kwadracie ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy jasną masę, później ciemną i w końcu układamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 o C przez 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Smaki Ewypolewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę ( trochę mniejsza niż klasyczna lub okrągła ) lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 o C przez około 40 minut. Po lekkim przestudzeniu ciasta, podgrzewamy odłożoną masę
Smaki Ewykotletów, ręce zwilżamy wodą, aby mięso nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane burgery smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Burgery możemy wykorzystać na danie w bułce lub jako dodatek do typowego obiadu. SMACZNEGO
Smaki Ewygotowego twarogu łowickiego z wiaderka. Jest on słodzony z dodatkiem masła. Dodatkowo 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki Płatki migdałów Kolorowa posypka Wykonanie: Okrągłą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na biszkopt i pieczemy. Z twarogu i innych składników wyrabiamy masę lub używamy zamiennika na „ lenia „ ( jest w porządku ). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na 4 placki
Smaki Ewyproszku do pieczenia Ponadto: 4 spore pędy rabarbaru ( może być więcej ) 2 łyżki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Typową prostokątną blachę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce
Smaki EwyOrzechy włoskie ( kilka sztuk ) Masło Sól Woda Wykonanie: Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Z orzechów pozbywamy się łupin i miksujemy je tak aby wyglądem przypominały bułkę tartą. Na patelnię wykładamy masło ( łyżka lub dwie ), dodajemy odsączoną fasolkę. Chwilę razem przesmażamy. Pod koniec dodajemy zmiksowane orzechy. Mieszamy. I gotowe. Aromat orzechów roznosi się po całym domu. SMACZNEGO
Smaki Ewyzabrać przygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile. Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł do chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo
KUCHARNIAciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st
Walijskie PichcenieZaletą posiadania ogródka działkowego są sąsiedzi, a dokładniej wymiana barterowa, my wydajemy patisony, jarmuż, aronię a w zamian dostajemy ogóry, truskawki i maliny! Składniki na około 12 bułek: 150 g mąki pszennej 50 g mąki pełnoziarnistej 100 ml oleju roślunnego 100 g cukru 200 g tofu naturalnego 1 duży banan 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia
greenscarfangielskimi napisami). I jeszcze kilka zwierzynieckich migawek: nowość - niepasteryzowany i niefiltrowany pils, uwarzony w browarze w Zwierzyńcu punkt widokowy przy stawach Echo bardzo wąski dom odkrycie kulinarne festiwalu - bułka obszańska (lub pieróg biłgorajski), mogłabym je jeść i jeść (nadziewane farszem pieczarkowym z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną) Millet fritters with sunflower cream and peaches This dessert is quite
Qlinarnie i QlinarnieŁatwa, szybka, pyszna i zdrowa! Czego chcieć więcej? :) Zawsze myślałam, że fasolkę szparagową można przyrządzać jako samodzielne danie z bułką tartą i skwarkami z boczku czy słoniny. Tak jadałam od dziesiątek lat i pomyśleć, że musiałam jechać do Francji, by się przekonać, że można inaczej i zdecydowanie zdrowiej :) Człowiek uczy się w każdym wieku ;) Składniki : fasolka szparagowa (ilość zależna
Weekendy w domu i ogrodziePyszna, krucha bułka/ babeczka z soi. Świetnie smakuje z domowymi konfiturami. Składniki: ½ szklanki soi 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej 1 szklanka cukru pudru 3//4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 12 gram proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do formy Wykonanie: Ugotować soję w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. Masło utrzeć
Tradycyjna Kuchniasmakował jak prawdziwy pasztet. Pasztet z cukinii - przepis Składniki: 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki masła sól, pieprz, papryka słodka Pasztet z cukinii - przepis Wykonanie: Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie
Pyza i SurówkaFladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, zawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku. Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!