bułki - 33426 przepisów (strona:1603/2229)

Drożdżówka sypana ze śliwkami 152

odstawiamy  w ciepłe miejsce na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie drewniana łyżką mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły . Tak przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta formy . (25x40 cm ) Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami aż uzyskamy grudkowatą

Malinowa Kawiarenka
Fasolka z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi 284

Smażona fasolka z pomidorkami koktajlowymi i kuskusem, który apetycznie się do niej poprzyklejał. Danie szybkie w przygotowaniu, nie licząc gotowania :) Zdecydowanie bardziej syte i zdrowsze, niż tradycyjna fasolka z bułką. Posmakowała mi ta słodkawa wersja fasolki z ziołową nutą tymianku. SKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej żółtej 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody 300g pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 3 gałązki

https:KKuchniaMniam
Babka ucierana z chałwą - turecka chałwa sezamowa 198

zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka

Grunt to przepis!
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 179

moją uwagę przykuli jednak Prywaciarze ze swoim PRL-owskim camperem. Pomysłowość i utrzymanie wszystkiego w komunistycznym tonie pierwsza klasa! Zresztą samo menu mówi za siebie: kiełbasa eksportowa, schabczak w bułce, kaszanka z przydziału, czy babciny kompot spod lady, to tylko niektóre towary luksusowe z ich posiłków pierwszego sortu. I, mimo że dania kompletnie w nie moim guście to chłopakom, naprawdę

Food Square
Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą 161

cukru +  kilka śliwek (ok. 400 g) W misce rozetrzeć masło z mąką, płatkami i cukrem tak, by powstała kruszonka. Ciasto wyłożyć do wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Rozsmarować czekoladowy serek. Śliwki przepołowić i wypestkować. Poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez

Kuchnia Ellie
Roladki z bagietki 147

łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, folia aluminiowa, wykałaczki. Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy ze środka miąższ chlebowy. Do twarożku dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno

Pobite gary Barbary
Tosty francuskie! 184

smakiem, nie sądziłam, że będzie aż tak dobre! Warte grzechu! ;-) Zapraszam! Tego typu smakołyki pamiętam jeszcze dobrze z czasów dzieciństwa, ale wtedy smażyło się w ten sposób chleb lub bułki, podawało z miodem lub dżemem mamy roboty. A piwnice w tamtych czasach były pełne takich dżemów. Każda mama czy babcia w wakacje siedziała w domu i robiła weki. Pamiętam doskonale

SMYKWKUCHNI
Rodzynkowa drożdżówa 187

jednolitą masę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej pierwotnej objętości. Rodzynki parzymy na sitku i obsypujemy mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą foremki. Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni, góra-dół. Ciasto w foremce posypujemy połową rodzynek. Resztę mieszamy z pozostałym ciastem i przekładamy do formy. Ciasto powinno być elastyczne

Karczma Honorietty
Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze 259

jaglanej szczypt ziół dalmatyńskich szczypt świeżego tymianku opakowanie kiełek typu stir-fry Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty

Karczma Honorietty
Hamburgerowe buły 154

wyrośnięcia, na jakieś 30 minut, pamiętając by przykryć ściereczką aby zbytnio nie wyschło. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę, którą następnie należy porządnie rozplaszczyć. Bułki będą i tak duże i jeszcze sporo wyrosną. Posmarować mleko i posypać sezamem lub jak ja w czarnuszką. Piec przez ok 15 minut w 200-220 stopniach

Karczma Honorietty
Burgery z kaczki 204

położyć kaczą skórę i na niewielkim ogniu wytopić z niej tłuszcz. Schłodzone burgery smażyć na wytopionym tłuszczu po ok 4 minut z każdej strony. Podawać jak wolimy - klasycznie w bułce, lub z makaronem. Smacznego

Stare Gary
Ryby smażone chrupiące. 186

Rybki, rybki... Dzisiaj płotki smażone w sezamie. Możecie je również usmażyć w panierce kokosowej lub najprościej w bułce tartej. Powiem Wam jak najprościej pozbyć się ości z płotek i jak zrobić ,aby były takie płaskie. Najpierw odciąć  głowy, a zostawić ogony i skrzela. Przeciąć kręgosłup przy ogonie i delikatnie wyciągnąć go palcami od strony głowy. Rybę ułożyć rozcięciem

O kuchni z uczuciem
Ciasto drożdżowe z jagodami. 255

rozczynu drożdży dodajemy mąkę, sól, jajko oraz roztopione masło, a następnie wyrabiamy. Ciasto będzie wilgotne i dość klejące.  Formę o wymiarach 30×12 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto

Symfonia smakowa