rozgniatamy widelcem razem z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem łącząc ze sobą dokładnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy lekkie wgłębienie w bułce, nakładamy masę serową. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem zostawiamy na 10 minut, aby ciasto lekko podrosło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Drożdżówki przygotowała
kgwjanczewojaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać powidła? Bo łatwo i szybko idzie usuwanie
Blondynka Gotujedwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć ciastem tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą lub mąką. Ponownie schować do lodówki. MASA SEROWA: Do miski włożyć śmietanę i twaróg, zmiksować do połączenia składników. Dodawać cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy
Cakes By Kejtwydaje się, że strasznie dużo przy nich pracy,ale uwierz mi to tylko pozory a efekt zdecydowanie wart jest podjęcia wyzwania. Można jeść je ze śmietaną i cukrem, z bułką tartą, z cynamonem lub bez dodatków- zawsze smakują doskonale. Najważniejsze by knedle jeść w odpowiednim towarzystwie. Knedle ze śliwkami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytsię podobno najlepsze burgery w Niepołomicach przygotowywane przez Pana Pawła Drabika z restauracji Jaga. No oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała – i potwierdzam – były pyszne! Chrupiąca bułka , soczyste mięso ( oczywiście ja bym ostrzej doprawiła , ale to już takie moje „widzimisie” ). Panowie prowadzący szaleli wśród tłumu gości, rozbawiając towarzystwo i na bieżąco śledząc i komentując wszystkie
Ostra na Słodkoklopsików Potrzebujemy: 4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora 1 dużą lub dwie średnie marchewki pół szklanki granulatu sojowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 1 łyżka curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej lub oliwa
Bananowe PoleBakłażany najczęściej robię zapiekane z najróżniejszym farszem. Można je również podać jako taki prawie-bigos, czyli caponatę. Do tego kawałek świeżej bułki i już nic więcej do szczęścia nie trzeba ;) Można też pokusić się o podanie gorącej lub przestudzonej caponaty na chrupiącej grzance, a wtedy mamy już pyszną bruschettę caponatę :) Kto raz spróbuje, ten nie zapomni i będzie wracać, gwarantuję
Codzienna kuchnia niecodziennaidealna propozycja na domowy rodzinny obiadek. Przepis wyszperałam na blogu Przy stole . Składniki (na 4 porcje): 800 g mieszanego mielonego mięsa 1-2 czerstwe kajzerki mleko do namoczenia bułek 1 duża cebula 4 łyżki masła 2 jajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidorów bez skóry (1 użylam jednej
cucinarewszystkich składników i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować lub rokleić palcami na blasze (o wymiarach 25 x 33 cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą/kaszą manną. Piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Masa : Kaszę ugotować na mleku tak żeby nie powstały grudki, odstawić do całkowitego
cucinarewodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową
cucinarecukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru
cucinare