Rodzicielką upiekłyśmy rozpływający się w ustach tort kawowy. Przepis dostałyśmy wieki temu od Cioci Ani ze Strzelec Krajeńskich (swoją drogą, to ostatnio cały czas wypróbowuję przepisy moich ciotek ;)). Do bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki
Przepisy Aleksandrykawy mrożonej w całkowicie nowe odsłonie ... Co powiecie na łyk słodyczy ze szczyptą pikanterii ? Kawa mrożona ze szczyptą chili Na 2 duże szklanki potrzebujemy: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej śmietana 30 % łyżka cukru pudru 2 łyżki miodu 1/2 litra zimnego mleka kostki lodu cynamon papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE: Do szklanek wsypujemy po 1,5 łyżeczki kawy i zalewamy(...)wody. Dodajemy po łyżce miodu i mieszamy. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Do szklanek z kawą wlewamy mleko i mieszamy. Do napoju dodajemy kostki lodu. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Posypujemy cynamonem i papryką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną i owocami, coś takiego , a drugą z Lemon curdem i tą właśnie dziś Wam zaprezentuję. Przepis na Lemon curd ze strony Moje Wypieki , z modyfikacjami (dałam o połowę mniej cukru, dałam dodatkowo
moj przepis naznakiem drobnych słodkości - wczoraj trufle, dziś kruche babeczki na 2-3 kęsy, których przygotowanie nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. Połączenie kruchego ciasta z lekkim kremem na bazie bitej śmietany i serka homogenizowanego, z dodatkiem świeżych owoców - iście niebiańska uczta dla podniebienia. A efekt wizualny - sami oceńcie :) Składniki (na ok. 20 szt.): Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki
Domowa Cookierenka Agismaku ciasta. Nie mówię, że ciasta mi nie smakują, ale czegoś im brak. A dzisiaj: olśnienie :) Ciasto będzie smakowało osobom, które przepadają za smakiem bergamotki (na przykład ja :)). Bitą śmietanę będę robić już tylko z mlekiem skondensowanym . Pycha! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrylodów waniliowych, miękkich - u mnie lody capuccino z kawałeczkami czekolady 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) - dałam 30 g fruktozy 300 g nutelli Wierzch : 200 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru - dałam łyżeczkę fruktozy Serek, fruktozę, jogurt i nutellę włożyłam do miski i dobrze wymieszałam. Dodałam do tego pokrojone na kawałki lody (sporo tego było(...)lodów to niewiele;), ponownie wymieszałam, po czym przełożyłam do tortownicy, przykryłam wierzch folią alu i włożyłam do zamrażalnika. Składniki w misce, w trakcie mieszania: Po kilku godzinach ubiłam bitą śmietanę z fruktozą, położyłam na wierzchu deseru i włożyłam sernik ponownie do zamrażarki. Po mniej więcej godzinie wyjęłam, pokroiłam na porcje zachowując kształt ciasta i wstawiłam do zamrażarki już
Zdrowa Kuchnia Sowywymieszać łyżką. Piec 1h (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ściąć wierzch i pokruszyć. Do roztartego serka mascarpone dodać dwie łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym(...)owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli zachwyceni ciastem i pożarli tak dużo, że byłam naprawdę w wielkim szoku. I to rozmarzenie na twarzach :) Na koniec zostało mi trochę bitej śmietany i pokruszonego ciasta, zrobiłam więc mini porcje, które moi siostrzeńcy pochłonęli na odchodnym
Przepysznik - BLW i nie tylkoMoja pierwsza beza. Składniki: białka z 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 mały serek mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka mielonych migdałów 150 ml śmietany kremówki pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno. 2. Wyłóż blachę pergaminem(...)140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda. 3. Kremówkę ubij na bitą śmietanę, dodaj pół szklanki cukru i esencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem. 4. Kiedy upieczony spód
AZgotuj!korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru. Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny(...)naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki. Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu. Zapiekać przez 15 min w temp.190stop. Podać z bitą śmietaną połączoną z gęstym jogurtem
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba śmietana 30 % jajka, tłuszcz /użyłam palmę murzynka/, cukier dobrze ubić do białości wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem(...)przełożyć do blaszki i na wierzchu poukładać śliwki bez pestek lekko je wciskając w ciasto piec 40-45 minut w 200C - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia podać z kleksem bitej śmietany 30% bez cukru........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiężelatyna się rozpuściła. Krem ostudzić, od czasu do czasu zamieszać aby nie utworzył się kożuch. Do letniego kremu dodać pure z brzoskwiń, sok cytrynowy i lekko ubitą śmietanę. Śmietana nie może być ubita zbyt sztywno, bo trudno nam będzie wmieszać w krem. Foremkę na babkę ( u mnie 1.5 lt- nie była pełna) opłukać wodą i lekko przetrzeć ręcznikiem papierowym(...)folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyłożyć na talerz i udekorować wg. uznania: owocami, sosem z owoców lub bita śmietaną. Smacznego
Mia Cucina Sofietazakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety nie każdy deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi żółtkami i serkiem mascarpone. Wszelkie zamienniki są po prostu nietrafione. Jeśli nigdy nie próbowaliście Tiramisu na żółtkach
Moja Delicjanasz stół. Ja zajadam je codziennie np. dodaje je do owsianki, koktajli lub pałaszuję je same, bez niczego. Ostatnio zrobiłam mini torciki z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone. Zamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować właśnie takie mini wersje torcików dla każdej osoby. Polecam ten pyszny deser na niedzielne popołudnie Post Mini torciki z truskawkami pojawił się
Marta Gotujeciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do tortownicy ( u mnie duży tort 30 cm średnicy) pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i serek mascarpone, całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy(...)cukru pudru i miksujemy na gładką masę. To samo robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym. Tort chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek. Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy
KuchcikoweLovemasłem. Formę do tarty wyłożyć masą ciasteczkową (spód i brzegi) i włożyć na 15 minut do lodówki. Z grejpfrutów wycisnąć sok (powinno być ok. 400 ml). Wymieszać z jajkami, śmietaną, cukrem i mąką ziemniaczaną. Masa będzie bardzo płynna. Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Masę grejpfrutową wylać do wyłożonej ciasteczkami formy. Tartę grejpfrutową pieczemy około 40-50 minut (na wierzchu(...)jest lekko płynna – zastygnie przy studzeniu). Tartę studzić chwilę przy otwartych drzwiach piekarnika (ok. 10 minut), potem wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin. Ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie kawałkami grejpfruta. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Sernik nowojorski – sernik New Yorker .yuzo
Pociąg Do Kuchnizmiksowaną miętę i cukier puder, następnie stopniowo dodawać letnią żelatynę uprzednio dodając do niej jedną, dwie łyżki masy i mieszając, całość dokładnie połączyć. Na koniec dodać połowę ubitej śmietany i wymieszać mikserem na delikatnych obrotach. W tortownicy umieścić obręcz o średnicy 21 cm tak, aby była na środku spodu z herbatników i wlać do niej masę miętową. Wstawić do lodówki(...)wody. Ser zmiksować z cukrem i czekoladą w proszku. Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Mix smakuKażda ( szafirowa, rubinowa i ametystowa) w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jak galaretki są już zimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę. Do ubitej śmietany, wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją. Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie(...)jabłkowo miętowych, świetnie się skomponowały smaki. Galaretki rozpuściłam w 700 ml wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone. Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce serka, cały czas miksując. *przepis zawiera lokowanie produktu
Takie tam pichcenie