bita śmietana - 3939 przepisów (strona:92/263)

Tiramisu chałwowe 226

kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki tahini z winogronem (pasty chałwowej) - opcjonalnie 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się

Gotowanie i blogowanie
Pumpkin Pie czyli amerykański placek dyniowy 190

cukier i przyprawy, dodać dynię i wymieszać. Wyłożyć powstałą masę na ciasto. Piec 30-40 min aż nadzienie się zetnie na całej powierzchni. Wyjąć, ozdobić listkami. Schłodzić. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi

maniapieczenia
Mini serniczki na zimno z karmelem 31801

łyżki żelatyny 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 3 łyżki cukru 300g masy kajmakowej Dodatkowo: 8 szklanek do herbaty 8 kieliszków Przygotowanie 1. Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy serowej dodajemy dwie

zjem to blog kulinarny
3 BIT 155

szklanki mleka  150g miękkiego masła 400g herbatników 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy do śmietany 3-4 krople aromatu śmietankowego 100g gorzkiej czekolady lub kakao A jak to zrobić:  Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować(...)dociskając.  Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie). Na masę wyłożyć pozostałe herbatniki i trochę je docisnąć.  Wierzch na całości równo pokryć bitą śmietaną.  Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (lub zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą (lub kakao) i wstawić je na całą noc do lodówki

Kuchnia w opałach
Koktajl z awokado 130

któr usprawnia działanie układu trawiennego! Składniki: *1 awokado *truskawki  (użyłam mrożonych, aby nie czekać, aż koktajl ochłodzi się w lodówce :) ) *1 gruszka *100ml lodów śmietankowych *200ml mleka *bita smietana *cynamon *łyżka miodu Przygotowanie: 1. Awokado i gruszke obieramy 2. Dodajemy wszystkie składniki do wysokiego pojemnika i blendujemy 3. Dodajemy miód i całość przyprawiamy cynamonem. 4. Przelewamy

FITBUuK
Czekoladowa bita śmietana do ciast i deserów / chocolade whipped cream 404

wrzuć czekoladę.Dokładnie  wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie włóż do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.  Gdy już jest całkowicie zimna ubij jak bitą śmietanę na dość sztywno, na wolnych obrotach. Ponownie schłódź. I zawsze trzymaj krem w lodówce. Możesz również zamrozić. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Truskawkowy mus 177

schłodzoną czekoladę, cały czas delikatnie mieszając. Mus rozłożyć do pucharków na galaretkę truskawkową. Schłodzić w lodówce. Wierzch udekorować startą białą czekoladą. U mnie na każdej porcji pojawiła się "czapa" bitej śmietany, biała czekolada i śmietankowe groszki. Całość zwieńczyła truskawka z listkiem mięty. Uwagi:  Ważnym jest, by rozpuszczoną czekoladę schłodzić, bo dodawana do musu za ciepła lubi się warzyć. Jeżeli

In my kitchen
KREM SUŁTAŃSKI- DZIEWCZYNY DO WZIĘCIA 294

gęsto, pod koniec ubijania dodawaj po trochę cukru pudru. Podziel krem na dwie części. DO JEDNEJ CZĘŚCI DODAJ kakao i delikatnie wymieszaj. Do pucharków wkładaj beziki/ biszkopty, rodzynki i bitą śmietanę w dwóch warstwach- białą i ciemną. Mogą być różne proporcje. PODAWAJ SCHŁODZONE , jeśli planujesz podać krem sułtański dorosłym skrop deser alkoholem :) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Muffinki waniliowe z czekoladą 199

Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Jagodowa(owocowa) zapiekanka 186

jajka, kaszę mannę, cukier waniliowy i jagody. Dokładnie wymieszać. Formę natłuścić i posypać bułką tartą.Wylać ciasto. Piec w 180°C ok. 25 min. Udekorować owocami i bitą śmietaną

kulinarnajamka.blogspot.com
Deser ze Smoczym Owocem (Pitają) z Straciatellą i Syropem Malinowym 284

reszty wrzucamy startą czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy. Na dno kieliszków wykładamy pokrojony smoczy owoc. Wykładamy ok. 1-2 łyżki kremu straciatella, polewamy syropem, wykładamy kuleczki pitai, dekorujemy "kleksem" bitej śmietany. Całość możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi. Moje posty

Słodka Strona
Szarlotka po królewsku 232

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szarlotka po królewsku to ciasto na biszkopcie z masą jabłkową i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Polecam Post Szarlotka po królewsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
KREMÓWKA KARDYNALSKA 180

podzielić na 3 części. Ostudzone ciasto podzielić wzdłuż  na 3 równe prostokątne części.Układamy jeden kawałek na półmisku,smarujemy od strony bezy 1/3 dżemu,następnie 2-3 łyżki bitej śmietany,na to pokrojone na części truskawki. Układamy kolejny kawałek ciasta i robimy podobnie jak poprzednio. Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta,smarujemy wierzch i boki ciasta. Gotowe ciasto dekorujemy wg uznania

Niespełnione zdolności kulinarne
Letni deser truskawka -morela. 207

naturalny ,odrobinę śmietanki ,a na niej pokruszone bezy i dużo owoców – morele ,truskawki . Składniki : trzy porcje Truskawki 200 g morele 3 sztuki jogurt naturalny jeden mały kubeczek bita śmietana 38% ,można z niej zrezygnować ,ale pokruszone bezy szybko rozpuszczą się na warstwie jogurtu ,więc lepiej odrobinę dać bezy 6 małych Układamy warstwami : truskawki jogurt odrobina śmietany pokruszona

Ladylaura.
Rurki ze śmietaną z nutą orzecha włoskiego 165

jeszcze chwileczkę. Gotową masę odkładam do lodówki. Wyjmuję upieczone rurki i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy są jeszcze ciepłe, ściągam z foremek. A gdy ostygną całkowicie, to nadziewam rurki gotową bitą śmietaną. Ja użyłam do tego specjalnego trójkątnego woreczka. I gotowe. Wypiek bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Agnieszka Rec ekspolozjasmaku.es Różowa Kuchnia (Źródło przepisu

Kuchnia co dnia
Tort nutellowo-truskawkowy 189

czubate łyżki nutelli 1 czubata łyżeczka żelatyny ok. 80 ml wrzątku Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone i kremówkę ubić na puszystą masę, sztywniejszą niż bita śmietana. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz nutellę. Jeżeli używacie robota planetarnego jak ja, proponuje wyłączyć go i dodać w jednej porcji nutellę. Chodzi o to by nie miksować

Moja Galeria Smaku
pomarańczowa kawa z bitą śmietaną 241

przez ok. 2-3 min. Pod koniec dodać cukier puder i wymieszać. Do szklanek włożyć po gałce lodów. Kawę Wymieszać z sokiem pomarańczowym i wlać do szklanek. Całość zwieńczyć bitą śmietaną. Można dodatkowo ozdobić połamanymi wafelkami, batonami, cukierkami…… PORCJE

zabawa smakiem