bita śmietana - 3939 przepisów (strona:90/263)

Ciasto brzoskwiniowe z pianką 296

Przestudzoną wylewamy na biszkopt, ( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).PIANKA: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową.Całośc posypujemy startą mleczną czekoladą.Przepis pochodzi z bloga :http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/10/Brzoskwiniowiec.html

Ostra na Słodko
Tartaletki z musem z białej czekolady i malinami 632

białej czekolady 170 ml śmietanki 30% dodatkowo - maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Gotowy krem wyłożyć do kruchych tartaletek. Na musie z białej czekolady ułożyć maliny. Tartaletki schłodzić w lodówce - mus musi się zestalić. Smacznego

kolorowotorcikowo
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 255

stopni C. Lekko ostudzone ciasto wyjąc ostrożnie z blachy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem. Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa. Jeśli masz

kolorowotorcikowo
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 134

ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder*. Mascarpone ubij trzepaczką**, połącz je z bitą   śmietaną, domieszaj ekstrakt migdałowy. Całość ubijaj aż do uzyskania jednolitego kremu. Wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.***     Przygotowanie karmelu : Do rondelka z grubym dnem wlej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto cappuccino 622

CAPPUCCINO - śmietanka 30% oraz śmietana 18% powinny być bardzo zimne - śmietankę i śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia, ubić na dość sztywną masę (krem będzie nieco mniej sztywny niż bita śmietana, ale bez obaw, ubije się), pod koniec ubijania dodając domowy cukier waniliowy oraz cappuccino w proszku - na talerzu, paterze, blaszce, itp. ułożyć jeden z placków, na wierzch nałożyć

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno 178

mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy.  Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno.  Do masy serowej delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę i delikatnie mieszamy. Następnie musimy wmieszać bitą śmietanę.  Taką mase wylewamy na blaszkę, na której są ułożone biszkopty. Odstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy galaretkę wg przepisu podanym na  opakowaniu. Wylewamy na wierzch. Znów

Moje Słodkie Piekiełko
Power Fruits Sernik na zimno z owocami:) 139

mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy.  Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno.  Do masy serowej delikatnie wlewamy tężejącą galaretkę i delikatnie mieszamy. Następnie musimy wmieszać bitą śmietanę.  Taką masę wylewamy na wcześniej wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim.   GALARETKI OWOCOWE  Na ok 12 szt czyli

Moje Słodkie Piekiełko
Tort cappuccino 173

kawy cappuccino! Kawowy biszkopt, przełożony pysznym kremem cappuccino ( na bazie białej czekolady, śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby paseczki z białej i czarnej czekolady oraz bita śmietana. To jeden z tych tortów, które znikają w krótkim czasie po wystawieniu ich na stół i którym trudno się oprzeć lub skończyć na jednym kawałku Zapraszam do przepisu

Domowe Torty
Babeczki red velvet z truskawkami 169

łyżeczki sody oczyszczonej - pół szklanki kefiru - 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: - 160 ml śmietany kremówki - 125 g serka mascarpone - 8 kropli czerwonego barwnika - 3 łyżeczki cukru pudru - fix do bitej śmietany Dodatkowo: - 12 ładnych, niezbyt dużych truskawek Przygotowanie: Olej i cukier zmiksować. Cały czas miksując dodać jajko, cukier waniliowy i barwnik. Następnie dodawać na przemian kefir i mąkę miksując

W poszukiwaniu inspiracji
Babeczki potworki 142

cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze 2 op. śmietan fix [opcjonalnie, jednak szczególnie polecam! Nie zmienia on smaku, ani koloru- za to utrzymuje właściwą konsystencję bitej śmietany. Będziecie więc mieli większą pewność że kudełki Waszych potworków, będą wyglądały jak kudłate włoski- a nie jak rozmyte macki ośmiornicy ] Przepis: BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia

Domowe Torty
Tarta z truskawkami 259

ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać delikatnie łopatką aby się połączyły. Wystudzone ciasto posmarować dżemem a następnie wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu udekorować truskawkami i listkami mięty. Przed podaniem dobrze schłodzić i oprószyć delikatnie cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Lekki tort jagodowo-malinowy 273

wystudzenia. Opłukać dokładnie owoce na sicie i zostawić do odsączenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jogurt grecki utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając najpierw dodać porcjami bitą śmietanę, a  następnie wlać cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Dodać osączone owoce i delikatnie wymieszać. Upieczony wcześniej biszkopt pozbawić papieru i włożyć spowrotem do tortownicy. Bok tortownicy posmarować od wewnątrz

Świat Ciasta
Ciasto toffi 345

zaczęłam o słodyczach to oczywiście będzie coś słodkiego. miałam masę kajmakową i śmietanę 30 % i musiałam je wykorzystać, wybór padł na to ciasto. Wspaniałe ciasto z lekko wyczuwalnym miodem, bitą śmietaną i orzechami zatopionymi w karmelu, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 150 g miodu

Na słodko lub wytrawnie
Tiramisu 284

podłużnych biszkoptów 100 g drobno startej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnego, puszystego kremu, o konsystencji bitej śmietany. Z dwóch czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub mielonej zaparzamy 500 ml kawy. Biszkopty moczymy w kawie. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy w naczyniu. Przykrywamy połową kremu. Posypujemy połową startej mlecznej czekolady

Made By Mom And Son
Zupa krabowa z Büsum 164

kremową (zupa nadal powinna być dość płynna, ale lekko gęsta). Dodajemy śmietanę, koniak oraz krabiki (jeśli mamy) i lekko podgrzewamy. Gotową zupę przelewamy do bulionówek, proponuję podawać z kleksem bitej śmietany posypaną dużą ilością świeżego koperku. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie